sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Medusan perintö


The Bourne Legacy (Medusan perintö) (2012)
Ohjaus: Tony Gilroy
Käsikirjoitus: Tony Gilroy, Dan Gilroy
Näyttelijät: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Albert Finney, Joan Allen, Stacy Keach, Oscar Isaac, Scott Glenn, Louis Ozawa Changchien
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 284
Pisteet: ***½
Parempi kuin mitä odotin. Loppu oli etenkin mukavan ärhäkkää toimintaa.
Samaan aikaan kun Jason Bournea (Matt Damon, josta näytetään tässä elokuvassa vain valokuvia) jahdataan Lontoossa, Marokossa ja New Yorkissa ja salaiset Blackbriar- ja Treadstone-ohjelmat tulevat julki, alkavat niiden takana olevat tahot pyyhkiä todisteita myös salaisen Outcome-ohjelman olemassaolosta. CIA:n salaisia operaatioita valvova Eric Byer (Edward Norton) saa tehtäväkseen hävittää kaikki todisteet, mukaanlukien Jason Bournen kaltaiset salamurhaajat, joihin lukeutuu myös harjoitustehtävää Alaskassa suorittava Aaron Cross (Jeremy Renner). Hän onnistuu kuitenkin pakenemaan. Pyyhkintälistalle joutuu myös tohtori Marta Shearing (Rachel Weisz), joka vastaa Outcome-ohjelman geenilääkityksestä. Aaronin on pelastettava hänet saadakseen vastauksia kysymyksiinsä.
Medusan sinetti sinetöi melkoisen hyvin Bourne-trilogian, mutta ne tuottanut Universal-studio halusi kuitenkin lisää osia sarjalle. Matt Damonin piti alunperin näytellä myös neljännessä osassa, mutta kun kaksi aiempaa osaa ohjannut Paul Greengrass ei enää halunnut jatkaa ohjaajana, niin myös Matt Damon päätti ettei jatka roolissa. Käsikirjoitusta kirjoitteli parikin käsikirjoittajaa heikoin tuloksin, kunnes lopulta trilogian kaikissa osissa käsikirjoittajana toiminut Tony Gilroy kirjoitti lopullisen kässärin yhdessä veljensä Dan Gilroyn kanssa tähän neljänteen osaan. Tony sai myös ohjauspestin. Hän tuli mukaan vasta siinä vaiheessa kun oli selvää ettei mukana ole Jason Bournen hahmoa, tai hahmoa ei ainakaan nähdä missään vaiheessa kameran edessä. Hahmo on toki mukana juonikuviossa taustalla ja tapahtumat sijoittuvat osittain samaan aikaan kuin Medusan sinetti.
Jeremy Renner valittiin esittämään Outcome-ohjelman salamurhaaja Aaron Crossia. Rooliin olivat ehdolla myös Jake Gyllenhaal, Tobey Maguire, Garrett Hedlund, Michael Fassbender, Joel Edgerton, Luke Evans ja monet muut tuoreet miestähdet. Renner vetäisee roolinsa varsin hyvällä otteella ja paukuttaa menemään varsinkin elokuvan lopussa Manilan katoilla ja kaduilla, joka olikin elokuvan kohokohta. Alkupuoli oli jopa melkoisen sekava ja hieman tylsäkin. Tappelu suden kanssa oli vähällä munata koko elokuvan. Rachel Weisz valittiin Marta Shearingin rooliin ja on tuttuun tapaansa hyvä roolissaan. Muista näyttelijöistä mieleen jäivät ainakin Edward Norton ja Stacy Keach. Mukana myös kahdesta aiemmasta osasta tuttu Joan Allen. Universal tuntuu haluavan vieläkin lisää osia sarjalle, mutta nähtäväksi jää kuka seuraavan osan tulee tekemään. Kenties Tony Gilroy on sitäkin tekemässä jollain tapaa. Sellainen maku tästä oikeastaan jäikin että vielä riittäisi lisääkin kerrottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti