lauantai 15. joulukuuta 2012

Keinottelua


Arbitrage (Keinottelua) (2012)
Ohjaus: Nicholas Jarecki
Käsikirjoitus: Nicholas Jarecki
Näyttelijät: Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling, Laetitia Casta, Nate Parker, Stuart Margolin, Chris Eigeman, Graydon Carter, Bruce Altman, Larry Pine
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 289
Pisteet: ***½
Kuusikymppinen liikemies Robert Miller (Richard Gere) on myymässä menestyvän yrityksensä kilpailijalleen ja antamassa sen johtotehtävät älykkään tyttärensä Brooken (Brit Marling) käsiin. Ellen-vaimo (Susan Sarandon) odottaa jo yhteisiä eläkepäiviä jossakin mahdollisimman kaukana New Yorkin bisnesmaailmasta. Kauppojen tekeminen kuitenkin viivästyy ja kaiken lisäksi Robert joutuu onnettumuuteen, jonka seurauksena hänen elämänsä ajautuu syöksykierteeseen. Firman talous ei olekaan sitä miltä ulospäin näyttää, poliisietsivä Bryer (Tim Roth) yrittää saada Robertin vastuuseen onnettomuudesta ja oma tytär alkaa tonkimaan hänen salaisuuksiaan. Robert turvautuu siihen mihin on aina turvautunut, rahaan. Rahalla saa kaiken katoamaan, mutta olisiko jo aika ottaa vastuu teoistaan?
Nicholas Jareckin ensimmäinen näytelty elokuva on melkoisen onnistunut tapaus. Oikeastaan ainut ongelma on se, että juoni on jo liian tuttu. 90-luvulla ja 2000-luvun alussa on tehty monta hyvin samankaltaista elokuvaa. Juoni tuntuikin siltä kuin olisin sen jo jossakin nähnyt. Siitä huolimatta kyseessä on siis kuitenkin taidokkaasti tehty elokuva, varsinkin ensimmäiseksi näytellyksi elokuvaksi. Jareckin aiempi elokuva oli vuonna 2005 valmistunut dokumentti The Outsider, jossa seurattiin When Will I Be Loved elokuvan tekemistä. Vuonna 2008 Jarecki käsikirjoitti Bret Easton Ellisin kanssa elokuvan The Informers ja tuotti Mike Tysonista kertovan dokumentin Tyson. Elokuvien pariin Jarecki päätyi alunperin vuonna 1995 kun toimi hakkerikonsulttina elokuvassa Hakkerit ollessaan vasta 16-vuotias. Kesti siis kuitenkin pitkään ennen kuin mies sai tilaisuuden ohjata. Jareckin isä Henry Jarecki on hieman Robert Millerin hahmoa muistuttava liikemies, ei kuitenkaan ilmeisesti yhtä kylmä ja tunteeton.
Richard Gere vetäisee 63-vuotiaana melkoisen roolisuorituksen. Muut näyttelijät jäävätkin selvästi hänen varjoonsa, mikä oli tavallaan hyväkin. Geren esittämä Miller on aikamoinen paskakasa, mutta siltikin häntä pystyy symppaamaan. Brit Marling on yksi tämän hetken lupaavimmista naisnäyttelijöistä, mutta jäi tässä melko vaisuksi. Susan Sarandon vetäisi aika perus roolisuorituksen, eli oli hyvä kuten yleensäkin. Tim Roth oli myös hyvä roolissaan. Heitä paremmin jäi mieleen kuitenkin Nate Parkerin esittämä Jimmy Grant, joka joutuu Millerin tekojen takia melkoiseen kuseen. Laetitia Casta nähtiin Millerin rakastajattarena. Kyseistä roolia piti alunperin näytellä Eva Greenin, mutta tämä joutui perumaan kun oli kiireinen Dark Shadows elokuvan parissa. Al Pacinon puolestaan piti alunperin näytellä pääroolia. Nicholas Jareckin seuraava elokuva tulee olemaan tulevaisuudesta kertova etsivätarina Fuel, jossa sähköautot ja vaihtoehtoinen energia ovat arkipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti