maanantai 9. tammikuuta 2012

Hissi


De Lift (The Elevator/Hissi) (1983)
Ohjaus: Dick Maas
Käsikirjoitus: Dick Maas
Näyttelijät: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy, Josine van Dalsum
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 11
Pisteet: *****
Tämä meni kertaheitolla lempielokuvien joukkoon.
Korkean liikerakennuksen hissi menee epäkuntoon eräänä yönä salaman osuttua rakennukseen. Yläkerroksen ravintolasta kotiin matkalla ollut seurue jää jumiin hissiin ja ovat läkähtyä kuoliaaksi sinne. Aamulla hissifirman työntekijä Felix Adelaar (Huub Stapel) kutsutaan korjaamaan hissiä, mutta hän ei löydä siitä mitään vikaa. Kun yövartijan pää leikkautuu irti jäätyään hissin ovien väliin ja eräs sokea mies putoaa hissikuiluun, kutsutaan Felix uudestaan korjaamaan hissiä. Tapahtumista järkyttynyt Felix haluaa selvittää missä vika mahtaa olla ja saa apua paikalliselta lehtitoimittajalta (Willeke van Ammelrooy). Yhdessä he saavat selville, että hissin elektroniikasta vastaavan Rising Sun yhtiön valmistamat mikrosirut saattavat olla vikojen takana.
Mustaa huumoria tulviva elokuva kolahti heti alusta lähtien. Juuri tälläistä kaipasin. Hidastempoista kuvausta, jännittävää tunnelmaa ja sopivan yksinkertainen juoni. Hollantilaisohjaaja Dick Maas teki tämän elokuvan pikkurahalla 80-luvun alussa ja sai sen valmiiksi Cannesin elokuvajuhlille, josta Warner Brothers studio osti elokuvan levitysoikeudet. Enkä kyllä ihmettele yhtään miksi, sillä tämä pesee useimmat kauhuelokuvat mennen tullen. Tästä ei löydy mitään yhtä hienoa kauhutunnelmaa kuin jostain Alienista, mutta tässä on sen sijaan omaperäinen kotikutoinen kauhufiilis, josta on kiva nauttia. Maasin tyyli muistuttaa vähän Aki Kaurismäen elokuvien tyyliä, näytteleminen ei tosin ole yhtä jäykkää.
Tuottaja Matthijs van Heijningen antoi Maasille potkut kun elokuvaa oltiin saatu kuvattua vasta puolet valmiiksi, syynä oli jatkuvuuteen liittyvät ongelmat kuvauksissa. Maas jatkoi kuitenkin työskentelyä kyseisenä päivänä ja seuraavana päivänä hän saikin työnsä takaisin, koska Matthijs ei olisi saanut elokuvaa valmiiksi ilman Maasia. Ohjaamisen ja käsikirjoittamisen lisäksi Maas myös teki elokuvan tunnelmalliset musiikit lainaamillaan kahdella syntikalla. Moniosaaja on myöhemmin ohjannut mm. elokuvat Amsterdamned ja Flodders. Vuonna 2001 Maas ohjasi tästä elokuvasta uusintaversion nimellä Down (Down – kuoleman hissi), jossa näytteli Naomi Watts, Michael Ironside ja Ron Perlman. Maasin uusimmassa, Sint elokuvassa vuodelta 2010, Huub Stapel näyttelee Pyhä Nikolaosta, joka kidnappaa ja murhaa pikkulapsia joulukuun 5. päivän yönä.
Hissi on elokuva, josta jää mieleen lukuisia kohtauksia, kuten pikkutyttö leikkimässä hissien luona, hissiin astelevan sokean miehen kohtalo, yövartijan pää kiinni hissin ovien välissä samalla kun hissi on tulossa alas sekä lopussa Felixin yritys tuhota hissi. Tälläistä yksinkertaista kauhutunnelmointia ei näe enää nykykauhuelokuvissa, mikä on sääli. Täytyy katsella tämä uudestaan jossain vaiheessa.

5 kommenttia:

 1. Näin joskus tän leffan kirpparilla vhs:nä ja kyseessä oli varmaankin ihan ensimmäinen painos, todella vanha ja rähjänen eikä mitään takeita toimivuudesta. Senpä takia ei tullu ostettua, mut jälkeenpäin on vähän miettiny oisko pitäny ottaa riski. Oon joskus kattellu dvd-saatavuutta ja amazonissaki maksaa lähemmäs 20 puntaa ni eipä oo viittiny sillä hinnalla tilata.. Mutta hienoa kuulla että olis edes näkemisen arvonen, joten pitää metsästää jatkossaki!

  VastaaPoista
 2. Huonosti on tosiaan tämä saatavilla, hollanti-dvd on laadultaan paras alkuperäisellä kuvasuhteella, mutta ilman englantitekstejä. Ranskajulkaisussa on englantidubbaus, mutta kuva on täyskuva. Netistä löytyy tietysti enkkutekstit, jotka voi liittää tuohon hollanti-dvd:hen.

  VastaaPoista
 3. kumma ettei tota löydä suomesta.... haluisin tän dvdeenä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainut tapa saada tämä dvd:nä tällä hetkellä on metsästää noita yllä mainittuja hollanti- tai ranskajulkaisuita, jotka nekin taitaa olla loppuunmyytyjä joka paikassa. Blu-ray julkaisuakaan ei ilmeisesti ole ainakaan lähiaikoina tulossa.

   Poista
 4. tästä vois tehdä modernimman version ja antaa tää vaik scorsesen ohjattavaks tai suomi-version

  VastaaPoista