sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Take Shelter


Take Shelter (2011)
Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols
Näyttelijät: Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart, Shea Whigham, Katy Mixon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 36
Pisteet: ****
Psykologinen draamatrilleri miehestä, joka alkaa nähdä todentuntuisia enneunia tulossa olevasta myrskystä ja alkaa varautua siihen parantelemalla maanalaista myrskysuojaa.
Curtis (Michael Shannon) elelee vaimonsa Samanthan (Jessica Chastain) ja kuuromykän tyttärensä Hannahin (Tova Stewart) kanssa onnellisesti Ohiossa, mutta onni alkaa rakoilla kun Curtis alkaa nähdä todentuntuisia unia isosta myrskystä ja siihen liittyvistä tapahtumista. Yhdessä unessa perheen koira puree Curtisia pahasti käteen ja toisessa joukko hulluiksi tulleita ihmisiä hyökkää auton kimppuun, jossa Curtis on Hannahin kanssa. Ensin Curtis hakee apua lääkäriltä ja epäilee olevansa tulossa hulluksi, kuten äitinsä, jolla diagnisoitiin skitsofrenia kolmekymppisenä. Unet eivät kuitenkaan jätä Curtisia rauhaan ja tämä alkaakin parannella takapihalla olevaa myskysuojaa, joka on ollut pitkään poissa käytöstä. Mutta onko myrsky todella tulossa, vai onko Curtis hullu, kuten heidän naapurit ja tuttavat alkavat uskomaan?
Vaikka elokuva sisältääkin useita myrskykohtauksia, ei se kuitenkaan suinkaan kerro myrskystä selviytymisestä, vaan ihmisen mielenterveydestä. Jeff Nichols on ohjannut ja käsikirjoittanut mielenkiintoisen elokuvan, joka pitää kivasti otteessaan. Siinä oli hetkiä, jolloin se oli vähällä lipsahtaa tylsyyden ja hölmöyden puolelle, mutta hyvien näyttelijäsuoritusten ansiosta näin ei kuitenkaan käynyt. Michael Shannon vetäisee hienon roolisuorituksen Curtisin roolissa, joka tiedostaa tilanteen hulluuden, mutta ottaa silti varman päälle ja rakentaa myrskysuojaa pahimman varalle. Jessica Chastain ja Tova Stewart ovat myös rooleissaan loistokkaita. Shea Whigham esittää myös hyvin Curtisin työkaveri Dewartia.
Miljoonan dollarin budjetilla, eli todella halvalla, tehty elokuva sisältää muutamia erikoistehosteita, kuten lintuparven ja useita kaukana näkyviä myskypilviä. Kuvakulmat ovat tarkoituksella sellaisia, ettei niissä näy hirveästi mitään. Eikä tässä mitään yksityiskohtaisia myrskytuhoja jäänyt kyllä kaipaamaan, sillä tässä oli tosiaan kyse juurikin Curtisista ja siitä miten hän selviytyy perheensä kanssa tilanteesta, mikäli hän on oikeasti tulossa hulluksi. Tunnelma oli pahaenteinen ja lopussa oli hieno kohtaus, jossa Curtis räjähti oikein kunnolla saatuaan tarpeeksi. Ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva jo pelkästään näyttelijäsuoritusten takia.

1 kommentti:

  1. Puuduttava leffa, täytyy myöntää.
    Kuuromykkä-sana on muuten vanhanaikainen sana.
    Siis elokuvassa oli kuuro lapsi, eikä suinkaan kuuromykkä vaikka se lapsi ei puhunut ääneen.

    VastaaPoista