tiistai 17. tammikuuta 2012

George Harrison: Living in the Material World


George Harrison: Living in the Material World (2011)
Ohjaus: Martin Scorsese
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 20
Pisteet: ***½
Ihan hyvä dokumentti George Harrisonista.
En ole The Beatles-fani, mutta pidän kyllä monista heidän biiseistään. Bändin historiaan en ole hirveästi perehtynyt, joskus muistaakseni jotain dokumenttia kyllä nähnyt ja tiedossa oli esim. John Lennonin kuolema ja tietysti The Beatlesin suosio 60-luvulla, joten tämän kuvittelin olevan sellainen aika tyypillinen dokumentti, jossa kerrottaisiin dokumentin kohteesta, eli George Harrisonista lähes kaikki syntymästä kuolemaan. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan tämä on paremminkin sellaisen tyypillisen dokumentin jälkeen katsottava dokumentti, jossa annetaan lisätietoa kyseisen henkilön elämästä näyttämällä mm. ennen näkemättömiä videotallenteita ja haastatteluja. Toki tästä löytyy sitä tyypillisen dokumentin kerrontaakin, mutta melkoisen sekavasti kerrottuna, varsinkin jos ei hirveästi tiedä kyseisen henkilön elämästä juuri mitään, kuten minä en tiennyt.
Martin Scorsesen ohjaama dokumentti kannattaakin siis katsella vasta kun on ensin katsonut jonkun George Harrisonista tai The Beatlesin historiasta kertovan dokumentin tai vaikka lukenut wikipediasta vastaavia tietoja. George Harrison: Living in the Material World on nimittäin melkoisen sekavasti rakennettu dokumentti, johon jäin kaipaamaan selkeämpää kerrontaa. Olisi myös auttanut, jos haastateltavien ihmisten nimet oltaisiin mainittu vielä useammin, en nimittäin aina meinannut pysyä kärryillä kuka on kukin. Varsinkin kun välillä haastateltava saattoi olla ilman partaa ja lyhyin hiuksin ja seuraavaksi Jeesuksen näköisenä. Monissa kohdin vuosiluvun näyttäminen olisi myös ollut suotavaa. Scorsese siis otaksuu että katsoja tietää jo valmiiksi asioita, mutta näin ei ollut ainakaan minun tapauksessa.
Mutta tästä huolimatta dokumentti tarjosi varsin kiintoisaa tietoa George Harrisonin elämästä. George Harrison kertoilee itsekin elämästään vuosien varrella tallennetuissa haastatteluissa. Muita haastateltavia ovat mm. Paul McCartney, Ringo Starr, Eric Clapton, Olivia Harrison, Dhani Harrison, Tom Petty, Yoko Ono, Terry Gilliam, Eric Idle ja Jackie Stewart. Suositeltava dokumentti kyllä katsottavaksi, varsinkin jos on Harrisonin elämästä kiinnostunut. Kaikenlaista ehti miehelle tapahtua, yritettiinpä hänet murhatakin sekopään toimesta. George kuoli vuonna 2001 58-vuotiaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti