perjantai 27. tammikuuta 2012

Special Forces


Forces spéciales (Special Forces) (2011)
Ohjaus: Stéphane Rybojad
Käsikirjoitus: Michael Cooper, Stéphane Rybojad
Näyttelijät: Diane Kruger, Djimon Hounsou, Benoît Magimel, Denis Menochet, Raphaël Personnaz, Alain Figlarz, Alain Alivon, Mehdi Nebbou, Raz Degan, Tchéky Karyo, Jeanne Bournaud, Anne Caillon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 33
Pisteet: **
Melkoisen kökkö toimintaseikkailu.
Ranskalainen journalisti Elsa Casanova (Diane Kruger) kidnapataan Afganistanissa paikallisen Taleban-johtaja Zaiefin (Raz Degan) toimesta. Ranska lähettää erikoisjoukot hakemaan Elsan kotiin. Ryhmää johtaa komentaja Kovax (Djimon Hounsou). Elsan vapauttaminen onnistuu suunnittellusti, mutta evakuointi ei onnistukaan kun helikopterit eivät pääse alueelle turvallisesti. Ryhmä joutuu pakenemaan kohti rajaa, mutta Zaiefin johtamat Talebanit ovat kuin zombeja, jotka tulevat koko ajan perässä, joten päästäkseen pakoon joidenkin erikoisjoukon jäsenistä on uhrauduttava muiden puolesta.
Elokuvan tekijät saivat tukea Ranskan erikoisjoukoilta, jotka opettivat näyttelijöille aitoja taktiikoita ja valvoivat että kaikki näyttää realistiselta. Lisäksi käytössä oli armeijan kalustoa, kuten helikoptereita, hävittäjiä, laivoja, kuljetuslentokoneita ja tietysti aseita. Pintapuolisesti kaikki onkin kunnossa, mutta itse elokuva on varsin ylidramaattisen noloa katsottavaa, jossa erikoisjoukkojen taktiikat ovat lähinnä sitä tyypillistä Hollywood-poseeraamista kameralle ilman kunnollista johtamista ja taktiikkaa. Missähän lie mennyt vikaan, vai onko Ranskan erikoisjoukkojen taktiikka tosiaan se, että ryhmä seisoo suorassa rivissä ampuen kohti vihollista kaikilla aseilla?
Näytteleminen ei ole hirveästi sen parempaa. Diane Kruger suoriutuu roolistaan sentään ihan kohtuu hyvin, mutta etenkin Djimon Hounsou oli melkoisen kehno ja löysä roolissaan. Olevinaan ryhmän johtaja, mutta eipä tuntunut juuri käskyjä jakavan kenellekään. Yksi ryhmän jäsenistä, Alain Alivon esittämä Marius on oikeasti entinen erikoisjoukkojen jäsen. Mutta ongelma ei ollut pelkästään näyttelemisessä, vaan enemmänkin huonossa ohjauksessa ja etenkin editoinnissa, joka oli varsin sekavaa. Mallia on otettu liikaa Hollywood-leffoista eikä oltu uskallettu lähteä tekemään omaa juttua.
Kaikesta huolimatta tämän jaksoi kerran katsoa suht vaivattomasti, varsinkin kun osasin suhtautua kehnouksiin huumorilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti