torstai 5. tammikuuta 2012

Real Steel


Real Steel (2011)
Ohjaus: Shawn Levy
Käsikirjoitus: John Gatins
Näyttelijät: Hugh Jackman, Dakota Goyo, Evangeline Lilly, Anthony Mackie, Kevin Durand, Hope Davis, James Rebhorn, Karl Yune, Olga Fonda
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 6
Pisteet: ***
Ihan kiva roboleffa, tykkäsin.
Lähitulevaisuus. Robotit ovat korvanneet ihmiset nyrkkeilykehässä. Entinen nyrkkeilijä Charlie Kenton (Hugh Jackman) yrittää haalia kasaan rahaa velkoja varten kisauttamalla robottiaan Ambushia liian ylivoimaisia vastustajia vastaan. Kunnes härkä tuhoaa robotin ja Charlie on kovissa veloissa vähän joka suuntaan. Charlie kuulee entisen tyttöystävänsä kuolleen ja että hänen on mentävä 11-vuotiaan poikansa Maxin (Dakota Goyo) huoltajuuskäsittelyyn. Charlie aikoo luovuttaa poikansa huoltajuuden tämän rikkaalle tädille Debralle (Hope Davis), mutta tajuaakin että voi nyhtää Debralta ja tämän mieheltä Marvinilta (James Rebhorn) rahaa pistämällä vastaan.
Marvin suostuu maksamaan Charlielle 100 000 dollaria, mutta ehtona on että poika viettää kesän isänsä kanssa. Charlie saa rahoista jo puolet ja ostaa niillä uuden robotin, Noisy Boyn, jonka huollattaa ystävänsä Bailey Tallettin (Evangeline Lilly) luona. Charlie lähtee robotin ja Maxin kanssa taisteluareenoille, mutta häviääkin heti ekan ottelun ja samalla myös koko robotti tuhoutuu käyttökelvottomaksi. Yöllä he etsivät uusia robo-osia purkaamolta ja Max sattuu löytämään sparrausrobotti Atomin, jonka kanssa haluaa taistella isompia vastustajia vastaan, koska uskoo sen pystyvän voittamaan. Charlie on toista mieltä, mutta suostuu poikansa mieliksi yhteen otteluun, jonka Atom voittaakin yllättäen. Charlie ja Max lähtevät kiertämään taisteluareenoja voitokkaina ja nousevat lopulta kehään hallitsevan mestarin, voittamattoman Zeuksen kanssa.
Richard Mathesonin vuonna 1956 kirjoittamaan lyhyttarinaan pohjautuva Real Steel on varsin kiva scifitoimintaleffa, joskin liiaksi tyypillisen kaavan mukaan menevä. Hugh Jackman on roolissaan ihan pätevä, välillä turhan ärsyttävä ja välillä oikein hauskakin. Dakota Goyo ei onneksi ollut ihan sieltä ärsyttävimmästä päästä pentunäyttelijänä, muttei mitenkään kovin loistavakaan. Evangeline Lilly söpöili Baileyn roolissa. Muista näyttelijöistä mainitsemisen arvoisia ovat lähinnä Karl Yune ja Olga Fonda Zeuksen omistajien rooleissa. Mutta elokuvan hyvyys löytyi robotoimintakohtauksista, joissa oli kivasti potkua. Tehosteet olivat varsin hienoja ja alkavat nyt olemaan sillä tasolla, että James Cameron voisi vihdoin tehdä Battle Angel Alita-mangan (julkaistu Suomessakin nimellä Gunnm) pohjalta elokuvia. Niissähän on nimenomaan juuri tämänkaltaista robotoimintaa. Robotteja ei oltu tähän tehty pelkästään tietokoneella, vaan osa oli ihan käsin tehtyjä. Kohtauksissa joissa robotit eivät liiku, niitä näkee ainakin.
Vaikka Real Steel onkin sellainen tyypillinen isän ja pojan tutustumistarina, niin se sisältää myös kivaa robotoimintaa, jota ainakin itse katselen mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti