sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Warrior


Warrior (2011)
Ohjaus: Gavin O'Connor
Käsikirjoitus: Gavin O'Connor, Cliff Dorfman, Anthony Tambakis
Näyttelijät: Joel Edgerton, Tom Hardy, Nick Nolte, Jennifer Morrison, Frank Grillo, Kevin Dunn, Kurt Angle, Erik Apple, Anthony Johnson, Maximiliano Hernández, Bryan Callen, Sam Sheridan
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 17
Pisteet: ****
Hyvä vapaaotteluleffa.
Vuosia maailmalla ollut Tommy Riordan (Tom Hardy) palaa kotiinsa tapaamaan juoppoisäänsä Paddy Conlonia (Nick Nolte), joka on tullut uskoon ja on nyt raitis. Itse viinaksiin menevä ja tabuja napsiva Tommy haluaa otella isossa Sparta-vapaaottelukilpailussa, jossa pääpalkintona on 5 miljoonaa dollaria, joten hän pyytää isäänsä, entistä painivalmentajaa, auttamaan häntä, muttei tahdo muuten olla tämän kanssa missään tekemisissä. Samaan aikaan talolainan kanssa vaikeuksissa oleva Brendan Conlon (Joel Edgerton), Tommyn isoveli, paiskii vaimonsa Tessin (Jennifer Morrison) kanssa kolmea työtä, jotta voisivat pitää talonsa. Brendan ei ole missään tekemisissä isänsä kanssa, sillä tämä kohteli veljeksiä huonosti kun he olivat lapsia. Tommyakaan Brendan ei ole nähnyt sen jälkeen kun Tommy muutti äitinsä kanssa muualle asumaan kun he olivat vielä lapsia. Rahavaikeuksista selvitäkseen Brendan, joka otteli aikoinaan UFC:ssä ja on sittemmin ryhtynyt fysiikan opettajaksi, pyytää vanhaa ystäväänsä Frank Campanaa (Frank Grillo) valmentamaan häntä ja pääsee myös Tommyn ohella osallistumaan Sparta-vapaaottelukilpailuun. Ennen toistensa kohtaamista heidän on kuitenkin voitettava liuta muita vaarallisia vapaaottelijoita, kuten venäläinen Koba (Kurt Angle). Tommyn menneisyydestä alkaa samalla paljastua riipaisevia totuuksia.
Kaiken järjen mukaan tämän pitäisi olla aika kehno elokuva, sillä tästä löytyy lähes kaikki urheiluleffojen kliseet, kuten kannustava vaimo, kotipuolessa television ääressä kannustavat ystävät tai tuttavat, vastustajat ovat isompia ja kovempia, päähenkilö on altavastaaja, valmentajan ja valmennettavan suhde on huono, jne. Mutta jollain kummalla tavalla tämä on siltikin erinomainen elokuva. Etenkin vapaaottelukohtaukset ovat rautaisen kovia. Joel Edgertonin ja Tom Hardyn hienot näyttelijäsuoritukset ovat myös pääsyy elokuvan toimivuuteen. Tom Hardyn esittämästä Tommy Riordanin menneisyydestä paljastuu yllättäviä juttuja, jotka nekin olisivat voineet olla nolon kliseisiä, mutta miehen roolisuorituksen ansiosta ne tuntuivat tarpeeksi vakuuttavilta. Gavin O'Connorin ohjaus ei jämähdä kuvaamaan liikaa kliseitä, vaan pitää tunnelman hyvänä ja katsojan kiinnostuneena tapahtumista, etenkin ottelukehässä.
Warrior nouseekin ehdottomasti vuoden 2011 elokuvista sinne kärkipään joukkoon. Jos juonesta oltaisiin leikattu turhat pois, kuten joitakin hahmoja joilla ei tarinan kannalta ollut muuta virkaa kuin näyttää kotipuolen kannustusta, niin tästä olisi saanut varsin rautaisen elokuvan. Vapaaottelukohtausten osalta tämä kyllä olikin rautainen, edes liian nopea ja heiluva kuvaus ei haitannut juuri yhtään. Joel Edgerton ja Tom Hardy pääsevät tämän leffan myötä viimeistään tosimiesten sarjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti