tiistai 3. tammikuuta 2012

The Interrupters


The Interrupters (2011)
Ohjaus: Steve James
Haastateltavat: Ameena Matthews, Eddie Bocanegra, Cobe Williams, Tio Hardiman, Gary Slutkin
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 5
Pisteet: ****½
Ajatuksia herättävä ja koskettava dokumentti entisistä rikollisista, jotka pyrkivät estämään väkivaltaisuuksia tapahtumasta puhumalla rikoksille alttiiden nuorten kanssa. Dokumenttiohjaaja Steve James seurasi vuoden ajan väkivaltaa ehkäisevän CeaseFire-organisaation toimintaa.
Ameena Matthewsin isä Jeff Fort oli tunnettu jengijohtaja Chicagossa, joka tuomittiin 80 vuodeksi vankeuteen kun jäi kiinni Libyan terrorismissä mukana olosta vuonna 1987 ja vuonna 1988 hänet tuomittiin vielä 75 vuodeksi vankeuteen toisen jengin pomon murhan määräämisestä. Ameena liittyi itsekin nuoruudessaan jengiin, mutta jätti lopulta rikollisen elämän taakseen ja toimii nyt siis CeaseFiren riveissä. Nuoret kuuntelevat häntä, koska hän tietää mistä puhuu. Nuoret myös kunnioittavat häntä hänen taustansa takia, joten sanoma menee myös toivottavasti paremmin perille. Ameena auttoi dokumentin kuvausten aikaan järjestämään Derrion Albertin hautajaiset, nuorukaisen joka hakattiin hengiltä ja jonka kuolema sai lopullisesti chicagolaiset heräämään väkivallan todellisuuteen kun kuolema tallentui videolle. Ameena yrittää myös auttaa vaikeuksissa olevaa teinityttöä, joka muistuttaa häntä itseään siinä iässä ollessaan.
Eddie Bocanegra kuului jengiin ja ampui 17-vuotiaana ollessaan toisen jenginuorukaisen hengiltä ja vietti vankilassa pitkän aikaa elämästään. Vapauduttuaan hän alkoi muuttaa elämäänsä. Nyt hän on mukana CeaseFiren toiminnassa ja työskentelee erityisesti nuorten lasten parissa, joille opettaa myös maalaustaidetta. Erään 16-vuotiaan tytön veli ammuttiin ja tämä kuoli tytön syliin, Eddie yrittää parhaansa mukaan olla tukena. Cobe Williamsin isä murhattiin ja hän joutui useasti vankilaan nuoruudessaan, mutta hän päätti muuttua ja on nyt mukana CeaseFiren toiminnassa. Hän yrittää saada kostoa janoavan nuorukaisen ajattelemaan siitä koituvia seurauksia ja auttaa myös vankilasta vapautuvaa nuorukaista pääsemään uuden elämän alkuun ja kohtaamaan tekonsa seuraukset.
The Interrupters on vahva Oscar-ehdokas parhaan dokumenttielokuvan palkinnon saajaksi ja olen kyllä melko yllättynyt mikäli se ei tule olemaan edes ehdolla. Sillä on todella hyvät mahdollisuudet myös voittoon. Tärkeä dokumentti, jonka ainut heikkous on turhan pitkä pituus. Noin 10 minuuttia olisi voitu suht helposti leikata pois turhia kohtauksia ja pitää sisältö silti samana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti