tiistai 31. tammikuuta 2012

A Dangerous Method


A Dangerous Method (2011)
Ohjaus: David Cronenberg
Käsikirjoitus: Christopher Hampton
Näyttelijät: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel, Sarah Gadon
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 38
Pisteet: ***
Ihan mielenkiintoinen historiallinen draama David Cronenbergilta, mutta sisällöltään turhan ontto.
Sabina Spielrein (Keira Knightley) toimitetaan Burghölzlin mielisairaalaan Sveitsiin, jossa tunnettu psykiatri Carl Gustav Jung (Michael Fassbender) ottaa hänet potilaakseen. Sabina paljastaa tuntevansa himon tunnetta silloin kun hänen isänsä lyö häntä tai joutuu jotenkin nolatuksi julkisesti. Jung päätyy ottamaan asian tiimoilta yhteyttä neurologi Sigmund Freudiin (Viggo Mortensen), jonka kanssa ystävystyy. Freud lähettää potilaansa Otto Grossin (Vincent Cassel) Jungin potilaaksi ja tämä kehottaa Jungia antamaan himoillensa vallan Sabinan kanssa, sillä tämä osoittaa haluavansa ryhtyä seksisuhteeseen. Naimisissa oleva Jung alkaa kuitenkin katua suhdetta, muttei mahda mitään tunteilleen. Samalla nämä kolme toisiinsa ystävyyden, himon ja rakkaudenkin kautta sidotut ihmiset kehittävät psykoanalyysina tunnetun psykoterapiamenetelmän.
Väkivaltaa käsittelevien A History of Violencen ja Eastern Promisesin jälkeen David Cronenberg päätyi ohjaamaan historiallisen draamaelokuvan psykoanalyysin synnystä. Käsikirjoitus pohjautuu Christopher Hamptonin näytelmään The Talking Cure, joka taas pohjautuu John Kerrin vuonna 1993 kirjoittamaan kirjaan A Most Dangerous Method: the story of Jung, Freud, and Sabina Spielrein. Elokuva on ihan mielenkiintoista katsottavaa etenkin näyttelijäsuoritusten ansiosta, mutta sisältö jäi kyllä melko tyhjänpäiväiseksi. Elokuva olisi kaivannut myös enemmän seksiä, sillä siitä oli kuitenkin lopulta kyse. Keira Knightley esitteli kyllä hieman paljaita rintojaan, mutta muutoin oltiin turhan siveitä.
Michael Fassbender ja Keira Knightley olivat rooleissaan hyviä, Keiran paljasteluja olisin tosiaan katsellut mielellään lisääkin. Viggo Mortensen jäi Freudin roolissa aika sivuhahmoksi, mutta oli kyllä hyvä hänkin roolissaan. Alunperin Christian Balen oli tarkoitus näytellä Jungia ja Christoph Waltzin Freudia. Hampton kirjoitti alunperin käsikirjoituksen nimellä Sabina, jossa piti näytellä Julia Robertsin, mutta kun sitä ei tehty, hän päätyi lopulta muuttamaan sen näytelmäksi ja sitten vielä takaisin tämän elokuvan käsikirjoitukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti