keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Gränsen


Gränsen (2011)
Ohjaus: Richard Holm
Käsikirjoitus: André Sjöberg, Johnny Steen
Näyttelijät: André Sjöberg, Antti Reini, Bjørn Sundquist, Johan Hedenberg, Marie Robertson, Martin Wallström, Rasmus Troedsson, Henrik Norlén, Jonas Karlström
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 413
Pisteet: ****
Joulukuu 1942. Ruotsalainen luutnantti Aron Stenström (André Sjöberg), jonka morsian Karin Lindström (Marie Robertson) on raskaana, on lähdössä salaiselle tiedustelutehtävälle Norjan puolella luottomiehensä, suomalaisen toisesta silmästä sokean Wille Järvisen (Antti Reini) kanssa. Tarkoitus on selvittää Norjan valtanneiden saksalaisjoukkojen asemia. Mutta ennen kuin he pääsevät rajan ylitse, heille selviää että Aronin pikkuveli Sven Stenström (Martin Wallström) on joutunut saksalaisten vangiksi oltuaan käymässä luvattomasti rajan toisella puolella. Järvisen tukemana Aron saa koottua itsensä ensijärkytyksen jälkeen ja lähtee etsimään veljeään, eikä aio palata ilman tätä.
Yllättävän hyvä sotaelokuva. Johan Falk rikoselokuvia pari kappaletta ennen tätä ohjannut Richard Holm on tehnyt jännittävän sotaseikkailun, josta tulee mieleen Korkeajännitys-sarjakuvat. Juoni ei pohjaudu tositapahtumiin, mutta on ihan tarpeeksi uskottava. Käsikirjoituksesta löytyy toki ongelmiakin, esim. hahmoista vähän liiankin monet kangistuivat pelosta kun todellinen taistelu alkoi. Mutta toisaalta ruotsalaissotilaathan eivät hirveästi taistelutilanteita kokeneet toisen maailmansodan aikana, joten siinä mielessä heitä ei pidäkään kuvata suomalaisten kaltaisina korpitaistelijoina, jotka eivät vähästä hätkähdä. Ja tästä päästäänkin Antti Reinin esittämään Virtasen hahmoon, joka varastaa show'n ruotsalaiskolleegoilta. Reinin roolisuoritus yhdellä silmällä näkevänä suomalaissotilaana nostaa elokuvan tasoa entisestään. Toki tämä olisi kohtuu toimivaa sotaseikkailua myös ilman häntäkin.
Pääroolia esittää Johan Falk elokuvissa Dick Jörgenseniä esittänyt André Sjöberg, joka tunnetaan myös roolistaan Snapphanar elokuvassa. André on myös käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Johnny Steenin kanssa. André ei suoriudu roolistaan yhtä hienosti kuin Antti Reini, mutta on silti ihan pätevä roolissaan. Muista näyttelijöistä mieleen jäi Bjørn Sundquistin esittämä Egil ja Johan Hedenbergin esittämä majuri Adolfsson. Kuvaus oli toimivaa, kuten myös tehosteet, lavastus, puvustus ja sotakohtauksetkin. Tämä on hyvä malliesimerkki siitä, miten pohjoismaissa voidaan tehdä hyviä sotaelokuvia ilman suuria budjetteja ja turhaa paskanjauhantaa. Kässäriä olisi voitu toki hioa vielä paremmaksi ja poistaa siten viimeisetkin heikkoudet, mutta oikein mainio elokuva on kyllä kyseessä, joka kannattaa ehdottomasti katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti