torstai 6. syyskuuta 2012

Dark Shadows


Dark Shadows (2012)
Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Seth Grahame-Smith
Näyttelijät: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Bella Heathcote, Helena Bonham Carter, Chloë Grace Moretz, Gulliver McGrath, Johnny Lee Miller, Jackie Earle Haley, Ray Shirley, Christopher Lee, Alice Cooper, Ivan Kaye, Susanna Cappellaro, Josephine Butler
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 227
Pisteet: ***
Lähes kaksisataa vuotta maan alla arkussa kahlittuna ollut vampyyri Barnabas Collins (Johnny Depp) pääsee vapaaksi vuonna 1972. Collinsportista sijaitsevasta sukukartanostaan hän löytää jälkeläisiään, jotka ovat hoitaneet suvun asioita varsin surkeasti. Perheenpäänä toimii Elizabeth Collins Stoddard (Michelle Pfeiffer), jonka lisäksi perheeseen kuuluvat Elizabethin 15-vuotias tytär Carolyn (Chloë Grace Moretz) sekä Elizabethin veli Roger (Johnny Lee Miller) ja tämän 10-vuotias poika David (Gulliver McGrath). Lisäksi kartanossa asuvat Davidin psykiatri Julia Hoffman (Helena Bonham Carter), talonmies Willie Loomis (Jackie Earle Haley) ja uusimpana tulokkaana Davidin kotiopettajatar Victoria Winters (Bella Heathcote), joka muistuttaa kovasti Barnabasin kahdensadan vuoden takaista rakasta Josette du Presia (myöskin Bella Heathcote). Barnabas lupaa nostaa köyhtyneen sukunsa jälleen paikkakunnan äveriäimmäksi ja saa samalla selville, että hänen mustasukkainen ex-rakastajansa Angelique Bouchard (Eva Green) on ottanut hallintaansa paikalliset kalastusbisnekset, jotka olivat ennen Collinsin suvun hallussa. Angelique sattuu nimittäin olemaan noita ja haluaa nyt tuhota Collinsin suvun lopullisesti.
Dark Shadows (Suomessa nimellä Yön vampyyrit) oli suosittu tv-sarja 60-luvulla, jolloin sitä tehtiin vuosina 1966-1971. Kyseessä oli goottihenkinen saippuasarja, jossa nähtiin vampyyrien ja noitien lisäksi myös ihmissusia. Yksi sarjan faneista oli näyttelijä Johnny Depp, joka halusi esittää pääosaa sarjan pohjalta tehtävässä elokuvaversiossa ja saikin tilaisuutensa kun Warner Bros osti oikeudet sarjan luoneen Dan Curtisin kuolinpesältä vuonna 2007. Depp houkutteli ohjaajaksi hyvän ystävänsä Tim Burtonin, joka oli myös sarjan fani lapsena. Kuvaukset käynnistyivät vuoden 2011 keväällä Englannissa, jossa elokuva kuvattiin kokonaisuudessaan Pinewoodin studioilla ja kuvauspaikoilla. Depp otti vaikutteita sekä sarjassa Barnabasia esittäneeltä Jonathan Fridiltä, että myös Nosferatussa vampyyria esittäneeltä Max Schreckiltä. Michelle Pfeiffer oli myös sarjan suuri fani ja soitti Burtonille kuultuaan tämän olevan tekemässä siitä elokuvaversiota ja saikin haluamansa roolin Elizabethina. Psykiatri Julian rooliin Burton valitsi vaimonsa Helena Bonham Carterin. Eva Greenin esittämän seksiä tihkuvan Angeliquen rooliin olivat ehdolla myös Anne Hathaway, Lindsay Lohan ja Jennifer Lawrence. Pienissä camerooleissa nähdään myös alkuperäisestä sarjasta tutut Jonathan Frid, Lara Parker, David Selby ja Kathryn Leigh Scott. Cameoroolissa nähdään myös Alice Cooper ja Christopher Lee.
Tim Burton ei ole oikein osannut päättää onko tekemässä komediaa, kauhua vaiko draamaa. Meno oli välillä oikein mukavaakin, mutta ei tuntunut missään vaiheessa pääsevän kunnolla irti. Tehosteet, lavastus ja puvustus olivat kyllä erinomaisia. Jotenkin tuntui että tätä oltiin lähdetty tekemään vähän liian pikaisesti, suurella rakkaudella, muttei järjellä. Alkuperäistä sarjaa en ole koskaan nähnyt, joten en tiedä mikä siinä on ollut se ydinjuttu, mutta tästä se tuntui puuttuvan. Barnabasin ja Victoria Wintersin/Josette de Presin rakkauskuvio jäi ainakin melkoisen taka-alalle, sen oletin olevan aika tärkeä juttu, mutta eipä sitten kuitenkaan tuntunut olevan. Alussa Bella Heathcoten esittämä Victoria Winters esitteli 70-luvun Collinsportin saapumalla sinne, mutta katosi sen jälkeen melkoisen pitkäksi aikaa ja näkyi enää vain muutamassa kohtauksessa sen jälkeen. Myöskin lasten, eli Chloë Grace Moretzin esittämän Carolynin ja Gulliver McGrathin esittämän Davidin osuudet jäivät turhan lyhyiksi ja lopussa molemmista paljastunut ylläri ei sen takia oikein toiminut. 148 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 236 miljoonaa dollaria, joten ihan kelpo menestyksestä voidaan kuitenkin puhua. Warner Bros haluaakin elokuvalle jatko-osia, mutta Tim Burton tuskin niitä tulee ohjaamaan, hän kun ei jatko-osia juuri koskaan tee.

3 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä arvostelusta, en tiennytkään että tämä perustuu johonkin sarjaan. Pitänee lisätä katsottavien listalle tämä leffa.

    VastaaPoista
  2. Kävin katsomassa tämän elokuvateatterissa tietämättä mitään taustoja. Arvasin kyllä jo kesken elokuvan, että tämän täytyy perustua johonkin kirjaan tai tv-sarjaan, sillä tämä ei oikein toiminut tällaisena itsenäisenä elokuvana. Monissa paikoin oli sellainen olo, että katsojan oletettiin tietävän jotain, mitä ei kerrottu jne.

    Mutta Burton&Depp-tiimistä nyt vain ei voi olla pitämättä!

    VastaaPoista
  3. Ei ole kovin yllättävä veto Burtonilta ja Deppkään ei ole terässä. Hyvä arvostelu!

    VastaaPoista