maanantai 17. syyskuuta 2012

Täystyrmäys


Knock Off (Täystyrmäys) (1998)
Ohjaus: Tsui Hark
Käsikirjoitus: Steven E. de Souza
Näyttelijät: Jean-Claude Van Damme, Rob Schneider, Lela Rochon, Paul Sorvino, Michael Wong, Carman Lee, Wymang Wong, Glen Chin, Moses Chan, Lynne Langdon, Ray Nicholas, Jeff Wolfe, Michael Miller, Mark Houghton, Dennis Chan
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 240
Pisteet: **
Tunnetuista vaatemerkeistä halpiskopioita myyvä Marcus Ray (Jean-Claude Van Damme) on lyöttäytynyt yhteen ystävänsä Tommy Hendricksin (Rob Schneider) kanssa ryhtyäkseen laillisiin hommiin V-Six-farkkuedustajana Hongkongissa. Joku on kuitenkin kusettanut heitä pistämällä halpiskopioita myyntiin V-Six-farkuista ja tilannetta tulee selvittelemään emoyhtiön pomo Karen Lee (Lela Rochon). Kaikki viittaa siihen että kusetuksen takana on Marcuksen adoptiovanhempien poika Eddie Wang (Wyman Wong), mitä Marcus ei kuitenkaan usko ja aikoo selvittää kuka on oikeasti asialla. Samalla hänelle selviää Tommyn olevankin CIA-agentti, joka tutkii halpiskopihin liittyvää rikollisuutta. Yhdessä he pääsevät vaarallisten rikollisten jäljille, jotka salakuljettavat halpiskopioissa pommeja ja yrittävät kiristää niillä rahaa. Marcus, Tommy, Karen ja paikallinen poliisi Han (Michael Wong) tekevät kaikkensa estääkseen heitä.
Huono sekasotku. Tsui Hark ohjasi peräkkäin kaksi Jean-Claude Van Dammen tähdittämää toimintaelokuvaa, mutta kummatkin olivat kyllä yhtä heikkoja. Vielä muutamaa vuotta aiemmin Hongkongissa tehtailtiin loistavia elokuvia, mutta kun valta vaihtui vuonna 1997 briteiltä takaisin kiinalaisille, alkoivat monet sikäläiset elokuvantekijät ja näyttelijät paeta Yhdysvaltoihin ja muualle maailman eri kolkkiin koettamaan onneaan. Vallanvaihto näkyi myös tämän elokuvan juonikuviossa. Mitään hirveän ihmeellistähän ei lopulta vallanvaihdon myötä Hongkongin elokuvateollisuudessa tapahtunut, tilannetta vaan pelättiin niin hirveästi että elokuva-ala ajoi toimintansa alas eikä siitä olla toivuttu oikeastaan vielä tänä päivänäkään. Toki hyviä elokuvia ollaan tehty Hongkongissa vuoden 1997 jälkeenkin melkoisen paljon, ennen sitä hyvien määrä oli kuitenkin huomattavasti suurempi. Monet elokuvantekijät ja näyttelijät palasivatkin sinne takaisin melko pian, mutta taidot taisivat jäädä jonnekin matkalle.
Sammo Hung oli tässä kakkoskuvausryhmän ohjaaja ja vastasi osittain myös taistelukohtausten koreografioista, vaikkakin virallisesti kunnia niistä meni Yuen Bunille. Näitä lukuisia hienoja toimintaelokuvia tehneitä ja pekingin oopperakoulussa yhdessä Yuen Wahin, Yuen Biaon ja Jackie Chanin kanssa varttuneita elokuva-alan ammattilaisia ei voi kuitenkaan syyttää yksinään elokuvan huonoudesta, vaan suurin syy löytyy surkeasta editoinnista. Veikkaan että Van Dammella on ollut siinä näppinsä mukana, mieshän on tunnettu siitä että tekee välillä ihan omiakin versioita elokuvistaan ohjaajan selän takana, näin ainakin Hard Targetin kohdalla, onneksi John Woon versio päätyi kuitenkin siitä teattereihin. Tsui Hark tosin editoi elokuvansa 90-luvun lopulla järjestään aika paskoiksi, joten syytä on varmasti ollut myös hänessä. Elokuvan lopusta on joka tapauksessa poistettu melkoinen määrä taistelukohtauksia, etenkin Van Dammen ja pahiksiä esittäneiden Jeff Wolfen ja Michael Millerin välisiä matsiosuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti