maanantai 10. syyskuuta 2012

Men in Black 3


Men in Black 3 (2012)
Ohjaus: Barry Sonnenfeld
Käsikirjoitus: Etan Cohen, Lowell Cunningham
Näyttelijät: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement, Emma Thompson, Alice Eve, Michael Sthuhlbarg, Mike Colter, Nicole Scherzinger, Michael Chernus, David Rasche, Keone Young, Bill Hader, Cayen Martin
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 231
Pisteet: ***
Eläin-Boris (Jemaine Clement) niminen vaarallinen avaruusolentorikollinen karkaa tarkasti vartioidusta LunarMax-vankilasta kuusta ja palaa ajassa taaksepäin 60-luvulle, jolloin agentti K (Tommy Lee Jones) vangitsi hänet ja tuhosi hänen toisen kätensä. Kun Eläin-Boris tappaa agentti K:n menneisyydessä, muuttuu aikajana poistaen kaikki nykyajan muistot agentti K:sta, mutta agentti J (Will Smith) muistaa edelleen agentti K:n olleen hänen parinsa ja palaa myös ajassa taaksepäin 60-luvulle, tarkemmin ottaen vuoteen 1969, jolloin ihminen oli astumassa ensimmäistä kertaa kuuhun ja sen ajan agentti K (Josh Brolin) oli vielä jossakin määrin inhimillinen. Agentti J:n onkin estettävä Eläin-Borista tappamasta agentti K:ta ja suojeltava samalla kaikki erilaiset aikajanat näkevää Griffiniä (Michael Stuhlbarg).
Barry Sonnenfeld on viihdeleffaohjaaja. Hän aloitti varsin menestyksessään ohjaajauransa Addams Family – perhe Addams kauhukomedialla ja sen jatko-osalla sekä Get Shorty – hyvä pätkä rikoskomedialla, joiden jälkeen teki uransa tunnetuimman elokuvan, Men in black – miehet mustissa scifikomedian, jossa Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin esittämät mustapukuiset agentit jahtasivat rikoksia tekeviä avaruusolentoja. 90 miljoonaa dollaria maksanut elokuva keräsi kassatuloja maailmanlaajuisesti 326 miljoonaa dollaria. Kyseessä olikin ihan viihdyttävä tekele. Seuraavaan elokuvaansa Wild Wild West Sonnenfeld kulutti peräti 170 miljoonaa dollaria mikä oli aikansa ennätyksiä, kassatuloja tuli kuitenkin enää vain 222 miljoonaa dollaria, eli menestys jäi varsin olemattomaksi. Voidaan puhua jopa flopista. Sonnenfeld palasti mustapukuisten miesten pariin eli ohjasi jatko-osan MIB II – miehet mustissa 2, mutta sekään ei menestynyt toivotunlaisesti. Tekeminen maksoi 140 miljoonaa dollaria ja kassatuloja tuli 235 miljoonaa dollaria. Ei siis hirveästi paremmin kuin Wild Wild West, mutta flopista ei kuitenkaan aivan voida puhua. Melkoisen surkea oli kyllä tuo jatko-osa. Sonnenfeld päätyi sen jälkeen ohjaamaan lähinnä tv-sarjojen jaksoja ja tv-elokuvia.
Tämän kolmannen osan suunnittelu aloitettiin jo kakkososan aikoihin, jolloin Will Smith keksi elokuvan juonikuvion. Elokuvaa valmisteltiin ensin ilman Sonnenfeldiä, sillä kakkososan kuvauksissa mies oli töpeksinyt pahemmin kuin mitä julkisuuteen on kerrottu. Lopulta Sonnenfeld sai kuitenkin istahtaa ohjaajan pallille vielä kolmannen kerran ja kuvaukset käynnistyivät vuoden 2010 lopulla. Käsikirjoituksen kanssa oli kuitenkin pahoja ongelmia sillä se ei ollut valmis, joten kuvaukset jouduttiin hetkeksi keskeyttämään kunnes jatkuivat vuoden 2011 keväällä. Rahaa kului valtava määrä, tuotantobudjetti paisui noin 225 miljoonaan dollariin ja jos siihen lasketaan lisäksi markkinointikulut niin rahaa paloi lopulta 375 miljoonaa dollaria. Ensi-iltansa elokuva sai 23. toukokuuta 2012. Yleisö oli kuitenkin edelleen kiinnostunut mustapukuisista miehistä ja elokuva nousi viikonlopun katsotuimmaksi Yhdysvalloissa. Kassatuloja kertyi lopulta maailmanlaajuisesti 623 miljoonaa dollaria, joten hyvästä menestyksestä voidaan puhua. Neljäs osa onkin jo suunnitteilla ja Sonnenfeld saanee jatkaa ohjaajana.
Men in Black 3 oli tasoltaan aika samaa tasoa ensimmäisen osan kanssa, eli oli varsin kivaa viihdettä. Mistään kovin vakavasti otettavasta elokuvasta ei ole kyse ja Sonnenfeldin ohjaustyylin tietäen en sellaista odottanutkaan. Tehosteet olivat näyttäviä ja vauhtia piisasi. Lopussa tarjoiltiin mukava yllätys, joka toi päähahmoihin kivasti lisää syvyyttä. Tommy Lee Jonesia nähtiin lopulta melko vähän, nuorempaa agentti K:ta esittänyt Josh Brolin korvasi hänet kuitenkin oikein hyvin. Tommy alkaa olla jo liian vanhakin tälläisiin vauhdikkaisiin elokuviin, tuskin häntä hirveästi neljännessäkään osassa tullaan näkemään, ainakaan entisessä vedossa. Will Smith taas jaksaa esiintyä entisenlaisesti, Sonnenfeld jopa vitsailee korvaavansa liian energisen Smithin neljännessä osassa hänen pojallaan Jaden Smithillä. Musiikista vastasi jälleen Danny Elfman, kuten aiemmissakin osissa. Mikäli tykkäsi ensimmäisestä osasta niin kyllä tämäkin kannattaa katsella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti