tiistai 26. helmikuuta 2013

Räyhä-Ralf


Wreck-It Ralph (Räyhä-Ralf) (2012)
Ohjaus: Rich Moore
Käsikirjoitus: Rich Moore
Äänirooleissa: John C. Reilly, Sarah Silverman, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tudyk, Mindy Kaling, Joe Lo Truglio, Ed O'Neill, Dennis Haysbert
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 30
Pisteet: ****
Pelihallin pelihahmot jatkavat eloaan myös sulkemisajan jälkeen ja voivat myös vierailla toisissa peleissä. Fix-It Felix-pelin pahishahmo Räyhä-Ralf (ääniroolissa John C. Reilly) on kyllästynyt olemaan aina pahis ja päättää lähteä hakemaan itselleen mitalia toisesta pelistä näyttääkseen muille pelihahmoille osaavansa olla joskus myös hyvä. Hän onnistuu kuitenkin vapauttamaan Hero´s Duty-pelin vaaralliset hirviöt, jotka voivat tuhota kaikki pelihallin pelit lopullisesti. Räyhä-Ralfin on siksi autettava Sugar Rush-kilpa-ajopelin viallista pelihahmo Venellope von Schweetziä (ääniroolissa Sarah Silverman) voittamaan kilpa-ajot ja taisteltava Hero´s Duty-pelin kersantti Callhounin (ääniroolissa Jane Lynch) sekä Fix-It Felixin (ääniroolissa Jack McBrayer) kanssa hirviöitä vastaan.
Mainio animaatio, joka on tehty suurella sydämellä. Simpsonit ja Futurama -tv-sarjojen jaksoja ohjannut Rich Moore aloitti elokuvan suunnittelun jo 80-luvun lopulla. Vuosien saatossa juoneen tehtiin runsaasti muutoksia, mutta perusidea pysyi kuitenkin suurin piirtein samana. Cameorooleissa nähdään runsaasti tunnettuja pelihahmoja, kuten Sonic-siili, Pac-Man ja Kuningas Bowser Kooba. Fix-It Felix-peli pohjautuu Donkey Kong-peliin, jossa sankari Mario pelasti tyttöystävänsä pahis Donkey Kongilta. Mariohan seikkaili sittemmin omassa pelissään Super Mario Bros ja lunasti paikkansa Nintendon maskottina. Donkey Kong sai tyytyä pahishahmon osaan. Räyhä-Ralf ottaa tuon asetelman hienosti käsiteltäväksi ja sekoittaa mukaan seikkailua, toimintaa, ystävyyttä ja rakkauttakin.
Koomikkonäyttelijä John C. Reilly on osuva pääroolin äänenä, kuten myös koomikkonäyttelijä Sarah Silverman ongelmia aiheuttavan Venellopen äänenä. Jane Lynch ja Jack McBrayer vetäisevät myös mainiot ääniroolit Callhounina ja Fix-It Felixinä. Disneyn tuottama elokuva maksoi 165 miljoonaa dollaria ja on kerännyt maailmanlaajuisesti 428 miljoonaa dollaria kassatuloja. Elokuva oli myös Oscar-ehdokkaana parhaan animaatioelokuvan pystistä, mutta hävisi Pixarin tuottamalle Bravelle. Tosin Disneyhän omistaa nykyään Pixarin, joten samaan paikkaan meni sekin pysti loppupeleissä. Ehdottomasti suotittelen tämän Räyhä-Ralfin katsomista. Sopivaa katsottavaa niin lapsille kuin aikuisillekin, joille 80-luvun peliviittaukset avautuvat helpommin.

3 kommenttia: