keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Kalmankaara


The Car (Kalmankaara) (1977)
Ohjaus: Elliot Silverstein
Käsikirjoitus: Michael Butler, Dennis Shryack, Lane Slate
Näyttelijät: James Brolin, Kathleen Lloyd, Ronny Cox, John Marley, R.G. Armstrong, John Rubistein, Elizabeth Thompson, Roy Jenson, Kim Richards, Kyle Richards, Doris Dowling
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 31
Pisteet: ***
Wade Parent (James Brolin) on poliisikapteenina pienessä Santa Ynezin kylässä Utahissa. Rauhallinen arki muuttuu painajaiseksi, kun musta auto alkaa terrorisoida ja tappaa kylän asukkaita yksi toisensa perään. Kaiken lisäksi autosta puuttuu rekisterikilvet, ovissa ei ole ovenkahvoja eikä kuskina tunnu olevan ketään. Waden on koottava kylän poliisivoimat taistelemaan autoa vastaan ja pidettävä kylän asukkaiden lisäksi turvassa myös lapsensa ja tyttöystävänsä Lauren (Kathleen Lloyd). Mutta voiko mikään pysäyttää autoa, jolla tuntuu olevan yliluonnollisia voimia.
Steven Spielbergin ohjaama Kauhun kilometrit aloitti autokauhuelokuvien "buumin" vuonna 1971. Richard Mathesonin lyhyttarinaan perustuvassa elokuvassa Dennis Weaverin esittämä autoilija joutuu rekkakuskin terrorisoimaksi syrjäseudulla. Katsojalle ei näytetä siinä missään vaiheessa rekkakuskia, joten asetelmassa on jonkinlaista yliluonnollista vivahdetta mukana, mutta muutoin tunnelmaltaan se on kuitenkin hieman erilainen kuin myöhemmät autokauhuelokuvat. Niitä ovat olleet mm. Killdozer, jossa riivattu puskutraktori tappoi porukkaa, Ruumisauto, jossa nähtiin kummitteleva ruumisauto, John Carptenterin ohjaama Christine, jossa Christineksi nimetty Plymouth Fury-auto tappoi porukkaa ja muutti siinä samalla omistajansa pahaksi, Stephen Kingin ohjaama Maximum Overdrive, jossa avaruuden säteily herätti kaikki koneet eloon ja alkoivat tappamaan ihmisiä, etunenässä rekat, myöhemmin aiheesta tehtiin myös tv-elokuva Kuoleman rekat, Vaanija maantiellä, jossa näkymätön Dodge Chargerin kuski kidnappasi ja tappoi tyttöjä Arizonassa sekä Black Cadillac, jossa musta cadillac terrorisoi kolmea miestä.
Tämä Elliot Silversteinin ohjaama Kalmankaara vuodelta 1977 oli yksi autokauhun varhaisteoksista ja on siksi tunnelmaltaan enemmän Kauhun kilometrit kaltainen, joka oli tälle selkeä esikuva. Yliluonnollisuutta on kuitenkin selkeästi korostettu enemmän kuin siinä, mukana on paljon viittauksia pahoihin henkiin ja lopussa jopa demoneihin tai saatanaan. Valitettavasti Kalmankaara on kuitenkin Kauhun kilometrit elokuvaan verrattuna melko keskinkertainen tapaus. Mukana on muutama todella hieno kohtaus, mutta kokonaisuutena meno on turhan kökköä eikä heikot näyttelijäsuorituksetkaan pahemmin auta. Autokohtaukset ovat elokuvan parasta antia, harmi vaan ettei Silverstein ole Spielbergin veroinen ohjaaja, eikä siis osaa pitää katsojaa otteessaan myös suvantokohdissa. Jos autokauhuelokuvat kiinnostaa, niin siinä tapauksessa tämä on erittäin suositeltavaa katsottavaa ja muutoinkin ihan kertakatselun arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti