maanantai 25. helmikuuta 2013

Red Dawn (2012)


Red Dawn (2012)
Ohjaus: Dan Bradley
Käsikirjoitus: Carl Ellsworth, Jeremy Passmore
Näyttelijät: Chris Hemsworth, Josh Peck, Josh Hutcherson, Adrianne Palicki, Isabel Lucas, Connor Cruise, Edwin Hodge, Brett Cullen, Alyssa Diaz, Julian Alcaraz, Will Yun Lee, Jeffrey Dean Morgan, Fernando Chien, Kenneth Choi, Matt Gerald
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 28
Pisteet: **½
Melkoisen munaton uusintaversio 80-luvun klassikosta.
Talouskriisi heikentää Naton ja Yhdysvaltojen asemaa maailman rauhanpitäjinä. Kun Yhdysvallat joutuu lähettämään suurimman osan joukoistaan taistelemaan Lähi-Itään, jää oman maan puolustus vähäiseksi. Merijalkaväen sotilas Jed Eckert (Chris Hemsworth) on viikon lomalla kotikaupungissaan Spokanessa, Washingtonin osavaltiossa. Hänen isänsä Tom (Brett Cullen) on ylikonstaapeli ja pikkuveli Matt (Josh Peck) pelaa amerikkalaista jalkapalloa kaupungin Wolverines-joukkueessa. Jedin loma loppuu kuitenkin lyhyeen kun Pohjois-Korean joukot hyökkäävät kaupunkiin ja ottavat sen komentoonsa. Jed pakenee Mattin kanssa syrjäiselle mökille muutamien muiden nuorten kanssa ja alkaa kouluttamaan heistä sissitaistelijoita taistellakseen valloittajia vastaan.
Jo vuonna 2009 kuvatun Red Dawnin piti saapua teattereihin jo vuonna 2010, mutta MGM-studion taloussotkut viivyttivät ensi-iltaa aina vuoteen 2012 asti. John Miliuksen ohjaama alkuperäinen Punainen vaarahan on loistava klassikko ja näyttelijärooleissa nähtävät Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Lea Thompson, Powers Boothe ja kumppanit ovat todella mainioita rooleissaan. Tässä uusintaversiossa ei ole oikeastaan yhtään hyvää näyttelijäsuoritusta, vaikka Chris Hemsworth kovasti sellaista yrittää tarjoilla. Dan Bradleyn kuivakka ohjaus ja Carl Ellsworthin ja Jeremy Passmoren melkoisen tylsä käsikirjoitus eivät myöskään anna aihetta hurraamiseen. Ihan katsottava tämä oli kuitenkin kaikesta huolimatta ja aika pienillä korjauksilla tästä olisi saanut huomattavasti paremmankin. Esim. Josh Peckin tilalle olisi voinut ottaa vaikka Chrisin oikean pikkuveljen Liam Hemsworthin tai jopa Josh Hutchersonin, joka nähtiin tässä Robertin roolissa, jota taas alkuperäisessä esitti C. Thomas Howell.
Toimintakohtaukset olisi pitänyt kuvata vakaammin ja selkeämmin, nyt ne olivat melkoisen sekavia ja kaiken lisäksi osittain aivan liian pimeässä kuvattuja. Valloitusjoukot olivat alunperin kiinalaisia, mutta ne päätettiin jälkituotantovaiheessa muuttaa pohjois-korealaisiksi, jotta elokuva voitiin pistää levitykseen myös Kiinassa. Ei mikään huono ratkaisu, sillä kiinalaiset valloittamassa Yhdysvaltoja kuulostaa kyllä aika kaukaa haetulta. Elokuvan tekeminen maksoi 65 miljoonaa dollaria ja kassatuloja se on kerännyt vain 48 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, joten pienoinen floppi on kyseessä. Kyllä tämän kuitenkin kerran jaksoi katsella, mutta alkuperäinen on huomattavasti suositeltavampaa katsottavaa, kuten myös Australiassa tehty kopio Huomenna taistelun alettua vuodelta 2010.

2 kommenttia:

 1. Moi! Taidan ihan ensimmäistä kertaa kommentoida blogissasi juuri nyt! Pienet riemunkiljahdukset sille!


  Jotenkin vaan arvasin, että tämä "Red Dawn"- remake menee metsään. Vanhan leffan tunnelma, näyttelijäkaarti ja kaikki olivat jotenkin niin osuvia, että niiden uusiminen ei oikein tunnu edes ajatuksena mahdolliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, melkoisen turhaan tämä on tehty, kuten useimmat muutkin uudet remaket.

   Poista