keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Poliisit


End of Watch (Poliisit) (2012)
Ohjaus: David Ayer
Käsikirjoitus: David Ayer
Näyttelijät: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Natalie Martinez, Anna Kendrick, David Harbour, Frank Grillo, America Ferrera, Cody Horn, Maurice Compte, Yahira Garcia, Cle Sloan
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 25
Pisteet: ****
Los Angelesissa partioivat poliisit Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) ja Miguel Zavala (Michael Peña) ovat myös parhaat ystävät. Brian kuvaa heidän arkeaan työssä videolle. Hommia paiskiessaan, eli rikollisia kiinniottaessaan ja välillä lapsia palavasta talostakin pelastaessaan he törmäävät vähän kovempiin rikollisiin, nimittäin huumekartelliin, joka antaa heidän päistään palkkion paikallisille pikkurikollisille.
David Ayerin ohjaama ja käsikirjoittama Poliisit tuntuu aluksi melko huonolta, mutta kun kuvaustyyliin ja kerrontatapaan tottui niin ei voinut olla viihtymättä elokuvan parissa. Monet ovat jättäneet katsomisen jopa kesken kun eivät ole päässeet yli kuvaustyylistä, joka on sekoitus dokumenttia ja found footagea. Aika ihmeellinen yhdistelmä, mutta hyvät näyttelijäsuoritukset ja Ayerin ohjaus piti ainakin minut hyvin otteessaan. Taylorin ja Zavalan ystävyys tuntui aidolta ja muutenkin tunnelma oli monella tapaa realistista. Tosin rikolliset kuvattiin vähän liiankin tyhminä.

David Ayer kirjoitti elokuvan käsikirjoituksen kuudessa päivässä ja sai Jake Gyllenhaalin innostumaan roolistaan välittömästi kässärin luettuaan. Jake ja Michael Peña harjoittelivat roolejaan Los Angelesin poliisien kanssa viisi kuukautta ennen kuvauksia. Kuvaukset tehtiin Canonin video- ja digijärjestelmäkameroilla (XA-10, EOS 5D Mark II, EOS 7D) sekä pienillä GoPro HD Hero-kameroilla, joilla kuka tahansa voisi kuvata kokopitkän elokuvan. Kuvauskulut olivat siis todella pienet, mutta muutoin elokuvan tekeminen maksoi noin 13 miljoonaa dollaria. Kassatuloja elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti noin 51 miljoonaa dollaria, eli on menestynyt ihan kivasti budjettiin nähden. Yllättävän hyvä elokuva on kyseessä ja suosittelen katsomista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti