sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Argo


Argo (2012)
Ohjaus: Ben Affleck
Käsikirjoitus: Chris Terrio, Tony Mendez
Näyttelijät: Ben Afflack, Bryan Cranston, Alan Arkin, John Goodman, Tate Donovan, Clea Duvall, Christopher Denham, Scoot McNairy, Kerry Bishé, Rory Cochronae, Victor Garber, Kyle Chanlder, Chris Messina, Zelko Ivanek, Titus Welliver
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 18
Pisteet: ***
Melkoisen kliseinen Oscar-ehdokas.
Irania 1940-luvulta asti hallinnut diktaattori ja viimeiseksi šaahiksi jäänyt Mohammad Reza Pahlavi länsimaalaisti tiukalla kädellä hallitsemaansa maata samalla kun nautti rikkauksistaan alamaistensa kustannuksella. Yhdysvallat oli yksi Mohammadin tukijamaista. 70-luvun lopulla syttyi kuitenkin vallankumous ja Mohammad pakeni vaimoineen maasta Yhdysvaltoihin, josta sai turvapaikan. Mohammadia vastustaneet vallankumoukselliset ottivat Yhdysvaltain Iranin suurlähetystön amerikkalaista 52 työntekijää panttivangeiksi. Kuusi amerikkalaista työntekijää (Tate Donovan, Clea Duvall, Christopher Denham, Scoot McNairy, Kerry Bishé, Rory Cochronae) onnistui kuitenkin paeta kaaoksen keskellä ja piiloutuivat Kandan suurlähettiläs Ken Taylorin (Victor Garber) kotiin. CIA kokoaa ryhmän suunnittelemaan heidän pelastamistaan. CIA-agentti Tony Mendez (Ben Affleck) konsultoi ryhmää ja keksii suunnitelman, joka voisi pelastaa kuusikon ilman verenvuodatusta ja pelkoa kiinnijäämisestä. Mendez aikoo tuottaa suurella budjetilla Argo-nimisen scifielokuvan Hollywoodissa, joka ei tule koskaan valmistumaan. Avukseen hän saa tuottajalegenda Lester Siegelin (Alan Arkin) ja tehosteguru John Chambersin (John Goodman) samalla kun yrittää vakuuttaa esimiehelleen Jack O'Donnellille (Bryan Cranston) suunnitelman toimivan.
Löyhästi tositapahtumiin perustuva Argo keräsi seitsemän Oscar-ehdokkuutta, mm. paras elokuva, paras sovitettu käsikirjoitus ja paras miessivuosa. Ben on jo palkittu ohjauksestaan mm. Golden Globe-palkinnolla. Ihan ymmärrettävää toki, mutta aiempiin ohjaustöihinsä verrattuna tämä Argo on siltikin melko löysä tapaus. Juonikuvio on Hollywoodille ominaiseen tapaan ylidramatisoitu ja täynnä virheitä. Katsojaakin pidetään melkoisen tyhmänä. CIA:n salaamasta opetaatiosta tehtiin tv-elokuva jo vuonna 1980, jolloin tapaus kerrottiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen. Elokuvaa varten tehtiin jopa feikkijulisteita ja sitä mainostettiin isolla rahalla alan lehdissä vuonna 1980. Chris Terrio käsikirjoitti elokuvan vuonna 2007 valmistuneen lehtijutun pohjalta ja tuottajapallille istahti Affleckin lisäksi myös George Clooney. 44 miljoonaa dollaria maksanut elokuva kuvattiin loppuvuodesta 2011 ja valmistui loppusyksystä 2012. Kassatuloja elokuva on kerännyt maailmanlaajuisesti jo lähes 200 miljoonaa dollaria, joten se on Affleckin menestynein ohjaustyö tähän mennessä. Eipä siis ihme että häntä on yritetty houkutella ohjaamaan mm. Marvelin ja DC:n supersankarileffoja isolla rahalla.

Näyttelijänä Affleck on parhaimmillaan erinomainen, mutta vetäisee tässä roolinsa aika kuivakkaasti. Enpä siis ihmettele ettei hänelle ole herunut roolistaan yhtäkään palkintoehdokkuutta. Muutenkaan elokuvassa ei ole hirveän mieleenpainuvat näyttelijäsuoritukset. Alan Arkin ja John Goodman pitävät hauskaa pienissa sivurooleissaan, mutta juonikuvio heidän ympärillään on aikamoisen idioottimainen. Bryan Cranston vetäisee roolinsa liiankin tutun oloisesti. Kuusikosta ei kukaan nouse kunnolla esille ja se tuntui olevan ihan tietoinen valinta. Iranilaiset kuvataan lähinnä parrakkaina mölyapinoina, jotka alistavat huntumuijiaan. Olikin välillä vaikea uskoa elokuvan olevan oikeasti Oscar-ehdokas ja niinkin hyvin menestynyt. Affleckin edelliset elokuvat Gone Baby Gone ja The Town ovatkin Argoon verrattuna mestariteoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti