tiistai 19. helmikuuta 2013

Selviytyminen


Lo imposible (The Impossible/Selviytyminen) (2012)
Ohjaus: Juan Antonio Bayona
Käsikirjoitus: Sergio G. Sánchez
Näyttelijät: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Sönke Möhring, Marta Etura, Geraldine Chaplin, Ploy Jindachote, Johan Sundberg
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 23
Pisteet: ****½
Maria Bennett (Naomi Watts) ja hänen miehensä Henry (Ewan McGregor) saapuvat viettämään joulua Thaimaahan kolmen poikansa Lucasin (Tom Holland), Tomasin (Samuel Joslin) ja Simonin (Oaklee Pendergast) kanssa. Eletään vuotta 2004, jolloin maanjäristys aiheutti tsunamin ja surmasi yli 200 000 ihmistä Intian valtameren alueella. Maria selviytyy tsunamista Lucasin kanssa, mutta eivät tiedä mitä Henrylle, Tomasille ja Simonille kävi. Kaiken lisäksi Maria loukkaantui vakavasti ja tarvitsee sairaalahoitoa. Lucasin on pidettävä huolta äidistään ja auttaa samalla myös muita ihmisiä löytämään perheensä samalla kun pitää yllä toivoa että myös hänen oma perheensä löytäisi toisensa.
Hieno elokuva. Välillä draamakohtaukset olivat vähän yltiödramaattisiakin, mutta elokuva onnistuu kuitenkin koskettamaan katsojaa, tai ainakin minua. Naomi Watts on yksi Oscar-ehdokkaista kun jaetaan parhaan naisnäyttelijän palkinto, mutta hävinnee sen kilpailun joko Jessica Chastainille tai Jennifer Lawrencelle. Naomi tekeekin upean roolisuorituksen ja olisi helppo suoda hänelle tuo palkinto. Varsin hienon roolisuorituksen tekee myös Tom Holland 13-vuotiaana Lucasina. Elokuvan parasta antia on Orpokodin aiemmin ohjanneen Juan Antonio Bayonan ohjaus, joka tunkeutuu syvälle lihaan ja mieleen. Pelkkien digitaalitehosteiden sijaan Juan kuvasi tsunamikohtauksia oikeasti vesitankeissa ja onkin saanut niihin aitouden tuntua. Kuin olisi ollut itsekin mukana kun tsunami iskee ja vie mukanaan.
45 miljoonaa dollaria maksanut elokuva perustuu tositapahtumiin. María Belón perheineen joutui tsunamin riepottelemiksi ja osallistui vahvasti käsikirjoituksen tekemiseen ja auttoi Juania luomaan katastrofikohtauksista aidon tuntuisia. Elokuva on otettu vastaan hieman kahtiajakoisesti. Tsunamista itsekin selviytyneet ovat kiitelleet sitä aitoudesta kun taas jotkut kriitikot ovat haukkuneet elokuvaa yltiödramaattiseksi. Näinpä osin onkin, mutta ehkä juuri sen takia elokuva toimiikin niin hyvin. Kassatuloja elokuva on kerännyt 160 miljoonaa dollaria, eli on ollut suuri menestys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti