maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kissanaisia vuosien varrelta


Anne Hathaway Kissanaisena elokuvassa Yön Ritarin paluu (2012).

Kissanaisen ensiesiintyminen tapahtui Batman-sarjakuvan ensimmäisessä numerossa vuonna 1940. Batman-hahmohan esiintyi ensimmäisen kerran jo Detective Comics-sarjakuvan numerossa 27 vuonna 1939 ja sai siis suosionsa myötä nimikkolehden vuotta myöhemmin. Kissanaisen loivat Bill Finger ja Bob Kane. Hahmo oli mysteerinen murtovaras, joka tunnettiin ensin nimellä The Cat, eli Kissa. Batmanilla ja Kissanaisella oli alustalähtien vispilänkauppaa ja Batman päästikin hänet karkuun kerta toisensa jälkeen.
Kissanaisen pukuja Batman-sarjakuvissa.

Aluksi hahmo nähtiin ihan tavallisissa vaatteissa, kunnes 1940-luvun lopulla hänet nähtiin jo purppuraisessa mekossaan, johon kuului myös huppu ja vihreä viitta. Aseena oli ruoska ja jaloissa nahkaiset korkokengät. Myöhemmin puku muuttui vihreäksi, takaisin purppuraiseksi ja nykyäänhän hahmo pukeutuu useimmiten mustaan PVC-nahkapukuun, josta on tullut suosittu naamiaisasu esim. Halloween-juhlissa. Hahmon oikea nimi on Selina Kyle ja välillä Batman ja Kissanainen taistelivat rikollisuutta vastaan yhdessäkin, eli ihan puhtaasta rikollisesta ei ole kyse. 80-luvulla Frank Miller pisti hahmon uusiksi tehdessään omaa versiota Batmanista. Vuosien saatossa hahmoa on uudistettu monia muitakin kertoja ja onpa hänestä tehty ihan omaa nimeä kantavia sarjakuviakin.
Julie Newmar Kissanaisena 60-luvun Batman -tv-sarjassa.

60-luvulla alettiin tehdä tv-sarjaa Batman, joka pyöri vuosina 1966-1968 ja sitä esitettiin myös Suomessa. Sarja esitettiin uudestaan 80-luvun lopulla MTV3-kanavalla, jolloin itsekin sitä seurasin. Kissanaisen hahmoa tuossa sarjassa esitti kahdessatoista jaksossa Julie Newmar, jonka esittämänä monet hahmon muistavat parhaiten. Vuonna 1966 tehtyyn elokuvaversioon Batman – lepakkomies Julie ei ehtinyt mukaan muiden kiireidensä takia, joten hahmoa esitti siinä Lee Meriwether. Ja lopulta sarjan viimeisimmissä jaksoissa hamoa esitti mustaihoinen Eartha Kitt. Vaikka tuo tv-sarjaversio (kuten myös välissä tehty elokuvaversio) olivat melkoisen pöhköjä, oli Kissanaisen hahmo niissä erittäin onnistunut, etenkin Julie Newmarin esittämänä. Julie teki itse pitämänsä puvun ja päätyi varmastikin monen miehen, ja miksei naisenkin, uniin.
Lee Meriwether Kissanaisena elokuvassa Batman - lepakkomies (1966).

Eartha Kitt Kissanaisena 60-luvun Batman -tv-sarjassa.

Valkokankaalla Kissanainen nähtiin tuon 60-luvun Batman-elokuvan jälkeen vasta vuonna 1992, jolloin Michelle Pfeiffer esitti hahmoa Tim Burtonin ohjaamassa Batman – Paluu elokuvassa, joka oli jatko-osa Burtonin vuonna 1989 ohjaamalle Batmanille. Hahmon syntytarina kerrottiin siinä uudestaan ja asukin oli Burtonin tyylille uskollisempi pienistä paloista yhteen ommeltu PVC-asu. Sarjakuvapuolellakin alettiin ottamaan mallia juuri tuosta asusta ja aiempi purppurainen asu jäi historiaan. Michellen upeaa roolisuorista Kissanaisena pidetään yleisesti kaikkein parhaana. Vuonna 2004 hahmo nähtiin elokuvassa Catwoman, jossa häntä esitti mustaihoinen Halle Berry. Kyseisellä elokuvalla ei ole kuitenkaan oikeastaan mitään tekemistä Batmanin ja alkuperäisen Kissanaisen hahmon kanssa ja Halle Berry haukuttiin melkoisen lyttyyn roolista.
Michelle Pfeiffer Kissanaisena elokuvassa Batman - Paluu (1992).

Halle Berry Kissanaisena elokuvassa Catwoman (2004).

20. heinäkuuta 2012 ensi-iltansa saavassa Yön Ritarin paluussa Kissanaista esittää Anne Hathaway. Kyseessähän on kolmas ja samalla viimeinen osa Christopher Nolanin Batman-trilogista, jossa Batmanin roolissa nähdään Christian Bale ja Bane-rikollisen roolissa Tom Hardy. Nähtäväksi jää kuinka Anne roolista suoriutuu ja kuinka paljon hahmossa lopulta on samaa kuin sarjakuvissa ja aiemmissa tv- ja elokuvaversioissa nähdyssä Kissanaisessa.
Anne Hathaway Kissanaisena elokuvassa Yön Ritarin paluu (2012).

Lue myös:

1 kommentti:

  1. Michelle Pfeiffer on myös ulkonäöltään paras kissanainen!

    VastaaPoista