perjantai 26. heinäkuuta 2013

World War Z

World War Z (2013)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 106
Pisteet: ****
YK:n tutkijana kriisipesäkkeissä ympäri maailmaa ennen työskennellyt Gerry Lane (Brad Pitt) viettää rauhallista perhe-elämää vaimonsa (Mireille Enos) ja kahden tyttärensä (Sterling Jerins ja Abigail Hargrove) kanssa Philadelphiassa. Zombie-epidemian levitessä ympäri kaupunkia he joutuvat pakenemaan. Gerryn entinen työnantaja YK:n apulaispääsihteeri Thierry Umutoni (Fana Mokoena) lähettää helikopterin pelastamaan Gerryn perheineen, mutta turvapaikan perheelleen saadakseen hänen on lähdettävä selvittämään epidemian alkuperää virustutkija Andrew Fassbachin (Elyes Gabel) kanssa. Reissu vie Gerryn mm. Etelä-Koreaan ja Jerusalemiin, joista olisi löydettävä johtolankoja ja samalla yritettävä pysyä hengissä epidemian levitessä ympäri maailmaa.
Marc Forsterin ohjaama World War Z perustuu Max Brooksin kirjoittamaan loistavaan Sukupolvi Z-kirjaan, mutta lainaa kirjasta lähinnä vain asetelman. Kyseinen kirja kannattaakin unohtaa tätä elokuvaa katsoessa, tai sen unohtaa oikeastaan pakostikin. Elokuva heittää katsojan Brad Pittin esittämän YK-tutkijan kanssa keskelle maailmanlaajuista painajaista. Perinteisten George A. Romeron elokuvista tuttujen laahustavien elävien kuolleiden sijaan ihmislihaa hamuavat sprinttereiden lailla juoksevat ja pitkiä matkoja loikkaavat raivoavat zombiet. Isommasta joukosta muodostuu nopeasti muurahaisten tavoin kuhiseva ja pysäyttämätön lauma, joka pääsee jopa korkeiden esteiden yli toistensa päälle kasautumalla. Normaalisti moisten zombieiden näkeminen vain vituttaisi, etenkin kun useimmiten nämä juoksevat zombiet pystyvät myös kävelemään pitkin seiniä ja tekemään ties mitä supersuorituksia. Tässä niin ei kuitenkaan onneksi ollut, seinillä kävelyt oltiin jätetty C-luokan leffoihin ja tässä keskityttiin lähinnä tuohon muurahaisefektiin, joka toimii yllättävän hyvin.

Hyvin toimii myös elokuvan tunnelma, joka on mukaansatempaava. Päähenkilön puolesta jännitti oikein tosissaan ja tulipa jopa säpsähdettyä yhdessä kohdassa oikein kunnolla, mitä nykyään tapahtuu meikäläiselle melkoisen harvoin jos laisinkaan elokuvia katsellessa. Musiikit olivat paikoin erinomaisia ja tehosteet selkeästi isolla rahalla tehtyjä ja hyvinkin onnistuneita. Selkeä kesäleffa oli kyseessä, meno oli siis sen mukaista eli mitään palkintoja tälle ei tulla jakamaan, mutta viihteenä oikein onnistunut tapaus ja huumori oli mukavan mustaa. Kaksi tuntia kului hetkessä ja itseasiassa luulin elokuvan kestävän vähintään puolisen tuntia pidempään lopun koittaessa. Jatko-osa onkin jo kehitteillä, ehkä kaksikin, sillä alkuperäinen suunnitelma oli tehdä tästä trilogia. Tekijät eivät olleet tyytyväisiä alkuperäiseen lopetukseen, joten elokuvalle kuvattiin kokonaan uusi loppu ja juonta muutettiin muutoinkin melkoisesti. Matthew Foxin esittämä sotilas saksittiin lähes kokonaan pois. Budjettikin ylittyi noin 20 miljoonalla dollarilla, mutta aika vähäisesti muutokset näkyvät itse elokuvassa, loppukohtaus tosin tuntui hieman erilaisemmalta kuin aiempi elokuva. Loppuratkaisusta voi olla montaa mieltä, mutta itse ainakin odottelen jo seuraavaa osaa innolla. Suosittelen myös kirjan lukemista, mutta sitä ei kannata verrata tähän minkäänlailla.

2 kommenttia:

 1. Tervehdys! Kävin katsomassa leffan viime lauantaina ja samoilla linjoilla ollaan. En tiennyt leffasta mitään ennen teatteriin menoa, kerrankin. Yleensä tapana on lukea kaikki mahdolliset arvostelut etukäteen, mutta nyt oli tosi hyvä etten sitä tehnyt.

  Kirjaakaan en ole lukenut, joten zombiet tulivat täysin puskista, kun olin varautunut vaan johonkin maailma on tulossa loppuunsa, selviytyköön ken voi -tyyppiseen tarinaan.

  Leffa on saanut todella lyttäävät arviot ja jos olisin ne lukenut, en varmaankaan olisi lähtenyt tätä teatteriin katsomaan. Onneksi kuitenkin lähdin, koska en muista, että olisin koskaan jännittänyt leffassa niin paljon, minäkään en helposta hätkähdä, mutta tässä fiilis oli aika piinaava (tai sitten johtui edellisenä iltana hankitusta olotilasta). Efektit oli myös vaikuttavia, ja paljon poruttua verenpuutetta en edes huomannut.

  Hyvä esimerkki leffasta, joka toimii, vaikka se ei luonnollisestikaan mikään masterpiece ole. Ainakin se piti pienestä dagen efteristä kärsivän tehokkaasti hereillä, ei tarvinnut torkkua salissa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun mainitsit verettömyyden, enpä muistanut sen puutetta mainita. Sen huomasi elokuvaa katsoessa kuitenkin oikeastaan vain yhdestä kohtauksesta, jossa Pitt yritti irroittaa rautakankea zombin päästä joka oltiin rajattu kuvan ulkopuolelle. Ihmettelin hetken mitäs se siihen oikein jäi tuhisemaan kun toinen zombi lähestyi. Suomessahan ikäraja tosin on 16, Jenkeissä vain PG-13.

   Poista