maanantai 1. heinäkuuta 2013

Man of Steel

Man of Steel (2013)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 90
Pisteet: ***½
Planeetta Krypton on tuhoutumassa ja pelastaakseen vastasyntyneen poikansa tiedemies Jor-El (Russell Crowe) lähettää hänet Maahan, jossa maanviljelijät Jonathan (Kevin Costner) ja Martha Kent (Diane Lane) ottavat hänet lapsekseen ja antavat hänelle nimeksi Clark. Myöhemmin aikuiseksi kasvanut Clark Kent (Henry Cavill) kiertää maailmaa kulkurina etsien syitä erilaisuudelleen ja pelastaen ihmisiä hädästä superkyvyillään. Samaan aikaan pohjoisnavalta jään alta löytyy alus, joka Clarkin lisäksi kiinnostaa myös Daily Planetin toimittaja Lois Lanea (Amy Adams). Alus pitää sisällään tietoa Clarkin synnyinplaneetasta ja hänen tehtävästään Maassa, joka joutuu vaaraan kun Kryptonilta kotoisin oleva kenraali Zod (Michael Shannon) joukkoineen saapuu etsimään häntä. Clarkin on ryhdyttävä Teräsmieheksi pelastaakseen Maan ja sen ihmiset.
Richard Donnerin ohjaama Teräsmies vuodelta 1978 on edelleen paras Teräsmies-elokuva, vaikka ihan hyvä tämä Man of Steelkin oli. Pahimmat ongelmat löytyivät käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Ensinmainitusta vastaa David S. Goyer, joka lunasti paikkansa käsikirjoittana 90-luvun lopulla Bladen käsikirjoituksen myötä ja saavutti jättimenestystä sen jälkeen Christopher Nolanin ohjaamilla Batman-elokuvilla Batman Begins, Yön ritari ja Yön Ritarin paluu. Nolanin kanssa Goyer esitteli vuonna 2010 Warner Bros-studiolle suunnitelman tehdä myös Teräsmiehestä uusi elokuva, jota studio oli jo useiden vuosien ajan koittanut saada tuotantoon muttei ollut saanut sopivaa käsikirjoitusta sille. Yön ritarin menestyksen myötä Nolan pestattiin tuottajaksi ja Goyer käsikirjoittajaksi.
Ohjaajaksi kaavailtiin mm. Guillermo del Toroa, Ben Affleckia, Darren Aronofskya, Duncan Jonesia ja jopa Tony Scottia ennen kuin mies teki itsemurhan, mutta lopulta pallille istahti Zack Snyder, joka saavutti menestystä jo heti ensiohjauksellaan Kuolleiden aamunkoitto vuonna 2004 ja menestys jatkui vuonna 2006 elokuvalla 300. Snyderin uran paras teos on kuitenkin tähän mennessä (siis myös tämän Man of Steelin jälkeen) vuonna 2009 valmistunut supersankarielokuva Watchmen, joka olikin suurin syy miksi hän sai ohjauspestin tähän Teräsmies-elokuvaan. Miehen edellinen ohjaus Sucker Punch taas oli pelkkä elokuvan mittainen musiikkivideo vailla mitään järkeä, josta syystä odotin tätä hieman pelonsekaisin tuntein, sillä Snyner olisi voinut munata tämän oikein ruhtinaallisestikin. Onneksi niin ei kuitenkaan käynyt, vaikkakin hieman mies toki mokasikin tätä ohjatessaan.
Goyerin käsikirjoitus kertoo Teräsmiehen syntytarinan epälineaarisesti, eli takaumien kautta ilman kronologista järjestystä. Hyvä idea, mutta toteutus ei oikein toiminut. Kronologisesti kerrottuna hahmoihin olisi helpompi samaistua, nyt hypittiin liiaksi ajassa taaksepäin kesken kohtausten eikä onnistuttu oikein edes esitellä hahmoja, paitsi ihan alussa Jor-El ja kenraali Zod. Clark Kent on välillä aikuisena "nykyajassa" ja välillä taas teinipoikana kuuntelemassa adoptioisänsä Jonathan Kentin varsin latteita elämänopetuksia. Kevin Costner on roolissaan todella hyvä, mutta menee lähes hukkaan kun saa ruutuaikaa aivan liian vähän, tosin tätä vähän paikattiin antamalla miehelle elokuvan koskettavin kohtaus. Tästä päästäänkin elokuvan isoimpaan heikkouteen, se ei oikeasti koskettanut, paitsi juurikin yhdessä Jonathan Kentin kohtauksessa.
Henry Cavill esittää myös hienosti Clark Kentiä, mutta valitettavasti hahmon tunteita ja syitä miksi hänestä oikeasti tulee Teräsmies ei onnistuttu oikeasti edes käsitellä. Nyt Clark oli lähinnä vain isiensä opetuksia sokeasti kuunteleva mies toiselta planeetalta vailla omaa ajattelua. Amy Adams olisi ollut myös ihan hyvä Lois Lanena, mutta metsään mentiin viimeistään siinä vaiheessa kun Clarkin ja Loisin välille alettiin kehitellä pakonomaisesti romanssia. Olisivat säästäneet sen jatko-osaan. Laurence Fishburne nähtiin Perry Whiten roolissa ja lopussa miehelle oltiin kirjoitettu täysin turhia juoksukohtauksia sortuvien pilvenpiirtäjien alla. Russell Crowe oli hyvä valinta Jor-Elin rooliin, mutta valitettavasti alkukohtauksen jälkeen hahmo muuttui aika tarpeettomaksi juonen kannalta. Diane Lanen esittämä Martha Kent oli mukana lähinnä mukanaolon takia ja kirjoitettiin hölmösti mukaan yhteen toimintakohtaukseenkin.

Man of Steel kannattaakin katsella enemmänkin aivot narikkaan viihteenä kuin elämän tarkoitusta pohtivana taiteena, jollaisena elokuvaa on aika pitkälti yritetty ainakin trailereissa markkinoida. Syvällisyys on siis elokuvasta kaukana ja mitä enemmän juonta pohtii, sitä enemmän reikiä siitä löytyy. Tehosteiden osalta elokuva on varsin hienoa katseltavaa ja niitä pommitetaan lopussa valkokankaalle melkoisella sykkeellä. Menestys on ollut melkoisen hyvä ja jo ennen ensi-iltaa ilmoitettiin että jatko-osa on jo kehitteillä. Zack Snyder ja David S. Goyer jatkavat ohjaajana ja käsikirjoittajana ja näyttelijäkaarti tulee olemaan hyvin pitkälti sama keskeisten roolien osalta. Lex Luthor saatetaan tuoda mukaan jossain vaiheessa ja saattaapa Batmankin tehdä pienen cameon, suunnitteilla kun on myös Justice League-elokuva, jonka pitäisi valmistua vuonna 2015 ja siinä Batman ja Teräsmies liittyvät supersankariryhmään puolustamaan universumia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti