torstai 4. heinäkuuta 2013

Spring Breakers

Spring Breakers (2012)
Vuonna 2013 katsottu elokuva nro: 92
Pisteet: ****
Brit (Ashley Benson), Candy (Vanessa Hudgens), Cotty (Rachel Korine) ja Faith (Selena Gomez) ovat neljä college-opiskelijaa, jotka unelmoivat viettävänsä yhdessä elämänsä parhaan spring breakin. Rahat ovat kuitenkin vähissä, joten he ryöstävät pikaruokalan vasaralla ja vesipyssyllä aseistautuneena. He suuntaavat Floridaan, jonne vuosittain kokoontuu satojatuhansia opiskelijoita bilettämään useiksi viikoiksi ilman minkäänlaisia rajoja. Spring break, bitches. Viinaa, huumeita, bikiniperseitä, paljaita tissejä, seksiä ja lisää viinaa. He tapaavat myös räppäri Alienin (James Franco), joka on Pietarista kotoisin oleva gangsteri ja houkuttelee heidät syvemmälle rikoksen veriseen maailmaan.
Harmony Korinen ohjaama Spring Breakers on satiirinen draamakomedia opiskelijabilettämisestä, tarkemmin ottaen spring breakistä, jota vietetään Yhdysvalloissa talviloman aikoihin. Silloin sadattuhannet opiskelijat todellakin lähtevät Floridaan bilettämään ja unohtavat hetkeksi tylsän arjen ja opintonsa. Korine ei kuitenkaan vaivaudu osoittelemaan ketään sormella, vaan on oikeastaan täysin näiden aivottomien bilettäjäopiskelijoiden puolella, osoittelun saa hoitaa katsoja itse, jos haluaa. Spring breakin lisäksi osansa saa myös huumehöyryinen räppiskene, johon päästään tutustumaan James Francon esittämän Alienin kautta. Musavideotyylisesti kuvattu ja editoitu elokuva tarjoaa runsaasti paljaita tissejä ja bikiniperseitä kuten kuuluukin, mutta tunnelma on sen verran erikoinen, ettei kukaan voi kuvitella kyseessä olevan vakavasti otettavasta elokuvasta. Tai toki voi, jos on idiootti.
Korine onnistui houkutella James Francon esittämään Alienia ja mies on uppoutunut rooliinsa ihan tosissaan. Francon räppärigangstalook jääkin hyvin mieleen. Tyttöjen rooleihin Korine onnistui saamaan laulajana ja Justin Bieberin ex-tyttöystävänä tunnetun Selena Gomezin, Disneyn teinimusikaalileffoista ja nettiin päätyneistä nakukuvistaan tunnetun Vanessa Hudgensin, tv-näyttelijä Ashley Bensonin ja vaimonsa Rachel Korinen. Hekin ovat kaikki hyviä rooleissaan. Vain 5 miljoonaa dollaria maksanut elokuva valmistui jo syksyllä 2012, mutta laajempaan levitykseen se päätyi vasta vuoden 2013 alussa ja on saavuttanut varsin hyvää menestystä. Kassatuloja kertyi maailmanlaajuisesti 31 miljoonaa dollaria. Omalaatuisista elokuvista tunnettu Korine saaneekin vähän isompaa budjettia seuraaviin elokuviinsa, mutta eiköhän mies tule jatkossakin tekemään ihan sellaisia elokuvia mitä itse haluaa. Täytyy jossain vaiheessa tutustua miehen aiempiinkin tuotoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti