torstai 12. huhtikuuta 2012

Mildred Pierce


Mildred Pierce (2011)
Ohjaus: Todd Haynes
Käsikirjoitus: Todd Haynes, Jon Raymond
Näyttelijät: Kate Winslet, Guy Perce, Evan Rachel Wood, Melissa Leo, Morgan Turner, James LeGros, Brian F. O'Byrne, Mare Winningham, Hope Davis, Quinn McColgan
Pisteet: ****½
Viisiosainen minisarja Mildred Pierce esitetään Yle TV1:llä 17. huhtikuuta alkaen. Luvassa roppakaupalla melodraamaa, upeita näyttelijäsuorituksia, paljasta pintaa ja kunnon kieroilua.
Eletään 1930-lukua Kalifornian Glendalessa. Kotiäiti Mildred Piercen (Kate Winslet) uskoton aviomies Bert Pierce (Brian F. O'Byrne) lähtee eräänä päivänä riitelyn jälkeen lätkimään ja Mildred jää yksin lastensa, Vedan (Morgan Turner) ja Rayn (Quinn McColgan) kanssa. Keskiluokkaan aiemmin kuuluneena Mildred ei oikein haluaisi tehdä mitä tahansa paskatyötä, mutta rahat alkavat olla lopussa joten jotain on löydettävä mahdollisimman pian. Lopulta hän päätyy tarjoilijaksi pieneen kahvilaan. Lapsille hän ei työstään kerro, sillä etenkin Veda katsoo alentuvasti moista työtä tekeviä. Mildred huomaa myös pian tilaisuuden perustaa oma yritys, oma pieni ruokapaikka, jossa turhat menot jäävät pois kun tarjotaan vai tiettyä ruokaa tietyillä hinnoilla. Yritys alkaakin nopeasti tuottaa tulosta. Samalla Mildred tapaa rikkaan Monty Beragonin (Guy Pearce), jonka kanssa aloittaa suhteen. Lama on kuitenkin alkamassa. Mildred yrittää pitää narsistisen Veda-tyttärensä (jota esittää aikuisena Evan Rachel Wood) tyytyväisenä, mutta mikään ei tunnu riittävän tälle. Vuosien kuluessa heidän suhteensa muuttukin päivä päivältä hankalammaksi.
Tämä James M. Cainin vuonna 1941 kirjoittamaan kirjaan perustuva minisarja valmistui vuonna 2011. Aiemmin kirjasta on tehty vuonna 1945 Oscar-palkittu elokuvaversio, jossa näytteli Joan Crawford, Ann Blyth, Jack Carson, Zachary Scott ja Eve Arden. Tässä minisarjaversiossa siis nähdään pääosassa Kate Winslet, joka palkittiin roolistaan useilla palkinnoilla, kuten Emmyllä. Myös Guy Pierce palkittiin roolistaan ja sarja sai muitakin palkintoja. Kriitikot ja katsojatkin ovat tykänneet kovasti. Tykkääjiin lukeudun myös minäkin. Tämä minisarja on hieno osoitus siitä ettei aina tarvita aseita, sotia, tappeluja ja erikoistehosteita saadakseen elokuvan tai tässä tapauksessa minisarjan näyttämään ja tuntumaan kiinnostavalta. Draama itsessään pitää hyvin katsojan otteessaan. Ensimmäinen osa oli vielä vähän hapuileva, mutta jakso jaksolta juoni ja hahmot muuttuivat kiinnostavimmiksi. Ja lopulta saatiin melkoinen lopetus. Kate Winslet, Guy Pearce ja Evan Rachel Wood antavat rooleissaan kaikkensa. Vaatteetkin saivat samalla kyytiä.
On tähän toki rahaakin kulunut. Laatusarjoistaan tunnettu HBO on pistänyt rahaa jälleen palamaan, en budjettia löytänyt mistään tähän hätään, mutta veikkaisin että kymmenistä miljoonista on kyse. HBO:n tämän hetken hittisarja Game of Thronesin ensimmäinen kausi maksoi 60 miljoonaa dollaria, joten tämä voisi olla aika lähellä sitä. Onhan tässä tähtinäyttelijöitäkin mukana huomattavasti enemmän kuin Game of Thronesissa, joten yksin heille on pitänyt maksaa melkoisesti. Ja tälläisessä draamassa se raha käytetään yleensä aidosti hyviin näyttelijöihin, joita tästä siis löytyy runsaasti. Ohjaaja Todd Haynes tunnetaan elokuvistaan Velvet Goldmine, Far From Heaven ja I'm Not There mutta mikään hirveän tunnettu ohjaaja hän ei silti ole. Tämä onkin Toddille hyvä ponnahduslauta uusien projektien pariin. Mies halusi painottaa tässä minisarjassa Kate Winsletin esittämän Mildredin näkökulmaa ja hahmo nähdääkin sarjan jokaisessa kohtauksessa. Katen osalta kuvaukset kestivät noin 18 viikkoa mikä on todella pitkä aika ja näkyy myös suorituksessa, muttei suinkaan heikkoutena vaan vahvuutena. Hahmo kokee sarjan aikana todella järisyttäviä asioita ja on lopussa todella lopussa henkisesti.
Evan Rachel Wood nähdään yhdessä jaksossa täysin alasti. Alastonrooleistaan tunnettu Kate Winslet rohkaisi häntä koska muutoin kyseinen kohtaus olisi ollut melkoisen heikko. En paljasta mistä kohtauksessa on kyse, mutta sen voin sanoa että noin säädytöntä kohtausta harvemmin näkee tälläisissä sarjoissa tai elokuvissa ylipäänsä. Tai kyllähän noita laatudraamassa näkee toki aika useinkin, mutta tässä oli todella hullu ja onnistunut tunnelma mukana. Kohtauksesta olisi toki voitu repiä enemmänkin irti, mutta silloin oltaisiin menty jo enemmänkin turhan rankistelun puolelle. Evan Rachel Woodin näyttelijäsuoritus osuus nappiin kyseisessä kohtauksessa. Hahmo on muutenkin sarjan yksi kiinnostavimmista puolista. Toisaalta hahmoa oppii rakastamaan mutta myös vihaamaan tämän käytöksen takia. Morgan Turner onnistuu myös loistavasti esittäessään hahmoa nuorempana. Muista näyttelijöistä mieleen jäävät Melissa Leo, James LeGros, Brian F. O'Byrne, Mare Winningham ja Quinn McColgan.
Erittäin suositeltava minisarja katsottavaksi.

1 kommentti:

  1. Taas yksi HBO:n itsetarkoituksellisilla tissi/perse ja paneskelukohtauksilla pilattu sarja.

    VastaaPoista