keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Don

Don (2006)
Ohjaus: Farhan Akhtar
Käsikirjoitus: Farhan Akhtar
Näyttelijät: Shak Rukh Khan, Priyanka Chopra, Arjun Rampal, Isha Koppikar, Boman Irani, Om Puri, Pavan Malhotra, Tanay Chheda, Kareena Kapoor
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 105
Pisteet: ***½
Mainio rikostoimintaelokuva, jossa hahmojen lisäksi huijataan myös katsojaa.
Huumekauppaa pyörittävä pahamaineinen rikollispomo Don (Shak Rukh Khan) jää kiinni haavoittuessaan vakavasti, mutta ainut joka tietää asiasta on hänet kiinni saanut poliisikomentaja D'Silva (Boman Irani), joka suostuttelee Donilta näyttävän köyhän intialaislaulaja Vijayn (Shak Rukh Khan) leikkauttamaan itsensä täysin Donin kopioksi jotta voisi paljastaa muut huumekaupan takana olevat rikolliset. Vijay suostuu koska D'Silva lupaa auttaa hänen adoptoimaa Deepu (Tanay Chheda) poikaa pääsemään hyvään kouluun ja saamaan paremman tulevaisuuden. Vijay soluttautuukin onnistuneesti Donina rikollisjoukkoihin ja saa käsiinsä levyn jossa on kaikki tiedot rikollistoimista. Samaan aikaan rikollisjoukkoihin soluttautunut Roma (Priyanka Chopra) haluaa kostaa Donille veljensä ja tämän morsiamen murhat. Lisäksi Deepun isä (Arjun Rampal) vapautuu vankilasta ja hautoo kostoa hänet vankilaan toimittaneelle D'Silvalle. Mutta kuka kusettaakaan ketä?
Bollywoodin supertähti Shak Rukh Khan on näytellyt lukuisia sankarihahmoja uransa aikana, mutta tässä elokuvassa hänet nähdään pahisroolissa. Ja minkä pahishahmon hän on luonutkaan. En halua paljastaa liikaa, mutta ymmärrät mitä tarkoitan kun katsot tämän elokuvan loppuun. Tosin hahmo pääsee oikeuksiinsa kunnolla vasta jatko-osassa. Shak Rukh Khan nähdään tässä elokuvassa myös toisessa roolissa, hyvishahmo Vijayna. Elokuva perustuu samannimiseen elokuvaan vuodelta 1978, jossa Donia esitti Amitabh Bachchan, tunnettu intialaisnäyttelijä hänkin. Sen ohjasi Chandra Barot ja käsikirjoitti suosittu laulujen sanoittaja ja käsikirjoittaja Javed Akhtar, jonka poika Farhan Akhtar kirjoitti ja ohjasi tämän uusintaversion. En ole tuota alkuperäiselokuvaa nähnyt, mutta todella hyvää jälkeä on tehty ainakin tämän kanssa, varsinkin loppuratkaisu on sellainen ylläripylläri että harvemmin tuollaisia tulee vastaan. Itse olin ainakin täysin tietämätön mitä lopulta tulee tapahtumaan. Ja hyvä niin. Alkuperäisessä versiossa on aivan erilainen loppuratkaisu. Ja jotta sekottaisin tätä arvostelua lukevan pään lopullisesti, kerrottakoon että Intiassa Don-hahmosta on tehty myös telugunkieliset ja tamilinkieliset elokuvaversiot, niistä ehkä tunnetuimmassa, Billa nimisessä versiossa vuodelta 1980 pääosaa näyttelee supertähti Rajnikanth.
Don on hyvä elokuva, mutta olisi voinut olla parempikin. Pituutta oli selkeästi liikaa ja kerronta oli turhan laahaavaa. Toimintakohtauksissa oli paikoin aika heikko koreografia, mikä näkyi iskujen ja potkujen ohi menemisenä. Rytmityskään ei oikein toiminut. Hahmoissa oli kuitenkin sopivasti eloa ja näyttelijäsuoritukset olivat toimivia, etenkin Shak Rukh Khanin. Välillä laulettiin ja tanssittiin, kuten Bollywood-elokuviin kuuluu. Don kuvataan viileänä pahiksena jota on vaikea, tai siis mahdoton saada kiinni, kuten hän useita kertoja jaksaa kertoa kaikille. Kuvaus on hienoa ja rahaa on selkeästi palanut jo pelkkiin pukuihin, jotka vaihtuvat useasti elokuvan aikana. Naiset jäävät enimmäkseen seinäkukkasiksi, paitsi Priyanka Chopran esittämä Roma, jolla on romanssi Vijayn kanssa. Elokuvan budjetti oli vain noin 7 miljoonaa dollaria, mutta paremminkin elokuva näyttää noin 10-15 miljoonan elokuvalta, intialaiset osaavat siis säästä, toisin kuin amerikkalaiset. Maailmanlaajuiset kassatulot olivat 20 miljoonan luokkaa, joten melkoinen menestyselokuva siis kyseessä senkin suhteen. Ei siis ihme että jatko-osa tehtiin vuonna 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti