perjantai 27. huhtikuuta 2012

Rampart


Rampart (2011)
Ohjaus: Oren Moverman
Käsikirjoitus: James Ellroy, Oren Moverman
Näyttelijät: Woody Harrelson, Ice Cube, Ned Beatty, Anne Heche, Cynthia Nixon, Sigourney Weaver, Robin Wright, Ben Foster, Steve Buscemi, Brie Larson, Robert Wisdom, Sammy Boyarsky
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 115
Pisteet: ***
Dave Brown (Woody Harrelson) on losangelesilainen Rampart-osaston poliisi. Hän on rasistinen, väkivaltainen ja korruptoitunut. Omien sanojensa mukaan hän inhoaa kaikkia yhtä paljon. Hän on saanut lempinimensä "Date Rape Dave" uransa alussa tapahtuneesta tapauksesta, jossa hänen huhuttiin tappaneen sarjaraiskaajan. Nyt eletään vuotta 1999. Rampart-skandaali koettelee osastoa ja sen jälkimainingeissa Dave kuvataan pahoinpitelemässä miestä, joka ajoi hänen kylkeensä ja yritti paeta paikalta. Video päätyy uutisiin ja Daven alamäki alkaa. Häntä yritetään savustaa ulos poliisivoimista, mutta hyvillä puhelahjoillaan hän osaa pitää puoliaan ja saa myös apua entiseltä kollegalta (Ned Beatty). Dave asustaa yhdessä tyttäriensä ja näiden äitien (Cynthia Nixon ja Anne Heche) kanssa, jotka sattuvat olemaan siskoja keskenään. Dave käy välillä pokaamassa myös baarista naisia. Yksi (Robin Wright) osoittautuu vähän muuksi kuin mitä Dave luuli. Lopulta Dave joutuu kohtaamaan kaikki pahat tekonsa, sillä maailma on muuttumassa ja hänen kaltaisiaan väkivaltaisia ja korruptoituneita poliieja ei kaipaa enää kukaan.
Kaikkien aikojen korruptoitunein poliisi jonka olet nähnyt valkokankaalla. Näin mainostetaan Oren Movermanin ohjaamaa Rampartia, joka kyllä lupailee ihan liikoja. Olen nimittäin nähnyt paljon hurjempia tapauksia elokuvissa ja jopa tv-sarjoissa. Dave Brown on lähinnä keskinkertaisen korruptoitunut tapaus. Ei tässä tosin kaikkea miehen tekemisiä edes näytetty, mutta melko kiltti kuva miehestä lopulta jäi. Lähinnä tappaa pahiksia ja tekee konnuuksia siinä sivussa, niin ja tietysti pahoinpitelee porukkaa. Woody Harrleson näyttelee miestä kyllä hyvin, mutta vähän liikaa yhden miehen showksi tämä lopulta jäi. Kyseessä on aika puhdas draama poliisin alamäestä. Töissä menee vituilleen, kuten myös arjessa. Pahaa oloa koitetaan saada pois ryyppäämällä ja vetämällä ties mitä tabuja.
James Ellroy ei ole ollut hirveän tyytyväinen hänen kirjoistaan tehtyihin elokuviin, paitsi L.A. Confidentialista hän on mielissään, se kun nosti miehen maineeseen 90-luvulla. Itse hän ei ole osallistunut yhdenkään kirjansa tekemiseen millään tavoin. Hän on kuitenkin ollut kirjoittamassa aiemmin elokuvaa Street Kings ja nyt myös tätä Rampartia, yhdessä Oren Movermanin kanssa. Kyseiset elokuvat eivät pohjaudu Ellroyn kirjoihin, mutta ovat aiheiltaan aika samaa sarjaa. Ellroy käsittelee poliisien korruptiota kirjoissaan ja samasta on kyse Street Kingissä ja tässäkin. Aihetta on siis käsitelty melkoisesti elokuvissa ja tv-sarjoissa, kuten The Shieldissä. Meno on siis tuttua miltei kaikille. Senpä takia aihetta pitäisi osata myös käsitellä jo vähän omaperäisemmin. Tai edes uskaltaa näyttää kunnolla raakaa väkivaltaa, huumeiden käyttöä ja mitä nyt muuta tarvitseekaan. Tässä ei nähty juuri edes alastomuutta. Enemmän tämä olikin Woody Harrelsonille suunniteltu palkintoja voittava elokuva ja sellaisena tämä olikin ihan ok-tapaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti