sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Underworld: Awakening


Underworld: Awakening (2012)
Ohjaus: Måns Mårlind, Björn Stein
Käsikirjoitus: Len Wiseman, John Hlavin, J. Michael Straczynski, Allison Burnett
Näyttelijät: Kate Beckinsale, Stephen Rea, Michael Ealy, Theo James, India Eisley, Sandrine Holt, Charles Dance, Kris Holden-Ried, Scott Speedman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 109
Pisteet: **
Ihmiset saavat selville että heidän keskuudessaan elää vampyyreitä ja ihmissusia, joita alkavat tuhota maailmanlaajuisesti Puhdistus-nimisen operaation avulla. Tarkoitus on tuhota kaikki yksilöt. Vampyyri Selene (Kate Beckinsale) ja hänen poikaystävänsä, molempien lajien hybridi Michael (Scott Speedman) aikovat paeta ennen kuin on myöhäistä, mutta heidät saadaan kuitenkin kiinni. 12 vuotta myöhemmin Selene herää, kun joku vapauttaa hänet nestetyppijäädytyksestä. Kyseessä ei ole kuitenkaan Michael, vaan hänen tyttärensä (India Eisley), joka on kasvatettu laboratoriossa. Maailma on muuttunut noiden 12 vuoden aikana. Selviää myös että ihmissudet aikovat muokata lajiaan kestämään hopealuoteja. Selenen on suojeltava tytärtään kaikin keinoin. Apua hän saa vampyyriltä (Theo James) ja poliisilta (Michael Ealy). Vastassa on ihmissusien lisäksi myös hybridien geenejä tutkiva tohtori Jaceb Lane (Stephen Rea).
Yksikään Underworld-elokuva ei ole ollut hyvä, eikä tämä uusinkaan osa sen parempi ole. Aika paljon samaa näissä on kuin Resident Evil-elokuvissa. Pääsankari on kaunis nainen, jolla on erikoiskykyjä ja aseina on joko käsiaseet, järeämmät konekiväärit tai jokin muu käteen osuva teräase, joilla pistetään vastustajat kylmäksi. Resident Evileissä vastassa on zombeja ja niiden mutanttiversioita sekä pahan biolääkeyritys Umbrella Corporationin pahikset, tässä taas ihmissusia ja välillä vampyyreitäkin. Kummassakin sankari myös poseeraa tyylikkäästi kameralle toimintakohtausten lomassa. Juonet ovat varsin olemattomia ja taustalla on jokin isompi kuvio, jonka turvin elokuvasarjaa jatketaan loputtomiin. Paul W.S. Anderson tehtailee Resident Evil-elokuvia ja Len Wiseman näitä Underworld-elokuvia. Tai no Len Wiseman sai tarpeekseen ohjaamisesta jo kakkososan jälkeen, Paul W.S. Anderson piti välillä vapaata parin elokuvan verran ja palasi sitten ohjaajanpallille viimeisimmässä osassa ja on parhaillaan ulostamassa uutta osaa tämän vuoden aikana.
Molemmissa elokuvasarjoissa ei ole oikeastaan mitään järkeä, lähinnä elokuvat yrittävät olla mahdollisimman viileitä ja tarjoilla silmäkarkkia katsojille. Ja kun tekijät ovat melkoisia idiootteja niin lopputulokset ovat aina melkoisen surkeita. Resident Evilit ovat kuitenkin olleet hieman näitä Underworld-elokuvia parempia, oikeastaan aika selvästikin parempia. Molempien elokuvasarjojen kohdeyleisönä ovat teini-ikäiset ja vähän vanhemmatkin pojat, jotka tykkäävät katsella vähäpukeista tai kireisiin nahkavaatteisiin pukeutunutta naista tappamassa hirviöitä mahdollisimman verisesti. Molemmat elokuvasarjat ovatkin sen mukaisesti suunniteltu. Ikäraja on pysynyt Amerikassa samana, eli se on R, joka vastaa Suomessa noin 16-18-ikärajaa riippuen vähän sisällöstä. Nykyään taidetaan mennä enemmänkin 16-ikärajalla useimmiten. Tässä uusimmassa osassa meno olikin veristä ja välillä oikein kivankin veristä, muutamat tappokohtaukset saivat ihan iloitsemaan että tässähän on sentään jotain tehty hyvinkin. Melkoisen sekava kuvaus ja leikkaus kuitenkin pilasivat senkin ilon. Ohjaajia on tällä kertaa kaksi, ruotsalaiset Måns Mårlind ja Björn Stein, jotka tunnetaan Storm-elokuvastaan ja ohjasivat tätä ennen Julianne Mooren tähdittämän Shelter-elokuvan. Rare Exports jouluelokuvallaan mainetta niittänyttä Jalmari Helanderia pyydettiin ensin ohjaajaksi, mutta hän sentään tajusi pysytellä kaukana tästä.
Kikkeliään vatkaavat teinipojat saavat tästä varmasti taas kiksejä mikäli aiemmat osat ovat sellaista tarjonneet. Itse katson kyllä paljon mieluummin Resident Evil-elokuvia, vaikka melkoisen heikkoja nekin ovat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti