sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

The Wicker Tree


The Wicker Tree (2010)
Ohjaus: Robin Hardy
Käsikirjoitus: Robin Hardy
Näyttelijät: Brittania Nicol, Henry Garrett, Graham McTavish, Jacqueline Leonardas, Honeysuckle Weeks, Clive Russell, Prue Clark, Leslie Mackie, David Plimmer, Christopher Lee, Keith Warwickas
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 96
Pisteet: ****
Vaikka loppu meni aika plörinäksi niin en voinut olla tykkäämättä tästä elokuvasta.
Teksasilainen gospel-laulajatähti Beth Boothby (Brittania Nicol) lähtee karjapaimenpoikaystävä Steve Thompsonin (Henry Garrett) kanssa Skotlantiin jakamaan Jumalan sanaa paikallisille pakanoille. He pääsevät ydinvoimalaa johtavan Sir Lachlan Morrisonin (Graham McTavish) ja tämän vaimon Delian (Jacqueline Leonard) vieraiksi pieneen skottilaiskylään ja osallistumaan perinteiseen huhtikuun ensimmäisen päivän kevätjuhlaan. Luvassa ei ole kuitenkaan ihan sitä mitä he luulevat sillä kyläläiset palvovat varsin uskollisesti ikivanhaa kelttijumalaa, jolle antavat uhrilahjoja.
Robin Hardy on ohjannut uransa aikana kolme pitkää elokuvaa ja tv-sarja E Streetin jaksoja. Miehen tunnetuin elokuva on esikoisohjaus The Wicker Man vuodelta 1973, jossa Edward Woodwardin esittämä poliisi lähtee pienelle skottilaissaarelle etsimään kadonnutta tyttöä ja joutuu keskelle paikallisasukkaiden pakanajuhlaa. Kyseessä on loistavan tunnelmallinen teos jota monet pitävät parhaimpana englantilaiselokuvana koskaan. Hardyn toinen ohjaustyö The Fantasist valmistui vuonna 1986, mutta kovinkaan moni ei ole sitä nähnyt. Vuonna 2006 valmistui Nicolas Cagen tähdittämä uusintaversio The Wicker Manista, jonka kanssa Hardylla ei ole mitään tekemistä. Tämä Hardyn kolmas pitkä elokuva sijoittuu samaan maailmaan kuin alkuperäinen The Wicker Man, mutta ei ole suoranainen jatko-osa sille. Hardy kirjoitti tarinan alunperin kirjaksi vuonna 2006 nimellä Cowboys for Christ: On May Day. Juoni on melko samanlainen kuin The Wicker Manissa ja siinä näytellyt Christopher Lee nähdään myös tässä cameoroolissa. Joidenkin mukaan kyseessä olisi ihan virallinen jatko-osa, joidenkin mukaan taas ei. Itse sanoisin että kyseessä ei ole jatko-osa sillä vaikka Christopher Leen hahmo on mukana, ei missään vaiheessa kerrota hänen olevan nimenomaan sama henkilö kuin The Wicker Manissa. Kyse on enemmänkin The Wicker Manista tutun juonen tuominen nykypäivään kuin jatko-osasta.
Jos siis katsoo tämän luullen näkevänsä jatko-osan The Wicker Manille tulee melko varmasti pettymään. Christopher Leen piti alunperin näytellä Lachlan Morrisonin roolia, mutta loukkaantui The Residentin kuvauksissa ja joutui vetäytymään roolista. Lyhyessä cameoroolissa hänet tässä nähtiin, mutta mielestäni senkin olisi voinut jättää pois sillä se tuntui vain turhalta lisäykseltä jotta saataisin Lee jotenkin mukaan. Alunperin kuvausten piti alkaa jo vuonna 2007, mutta rahoitusvaikeuksien takia kuvaukset saatiin käynnistymään vasta 2009. Ensi-ilta pidettiin vuonna 2011 Fantasia Festivaaleilla Montrealissa. Yleisön ja kriitikoiden vastaanotto on ollut melko kahtiajakoinen, osa on tykännyt kovasti ja osa on vihannut melkoisesti. Itse tykkäsin kovasti vaikka elokuvan loppu olikin melkoisen epäonnistunut. The Wicker Manin loppu on yksi ikimuistoisimmista lopuista ikinä, joten siinäkin mielessä oli melkoisen mahdotonta tässä luoda jotain yhtä ikimuistoista. Hardy onkin yrittänyt tehdä jotain ihan muuta mutta epäonnistuu aika pahasti. Elokuvan alkupuoli toimi kuitenkin todella hyvin, oikeastaan yllättävää miten hyvin tunnelma pitää otteessaan vaikkei tämä nyt mitenkään niin ihmeellinen tekele ollutkaan. Jollain kummalla tavalla Hardy onnistuu luomaan erikoista tunnelmaa tapahtumista jotka eivät normaalielokuvissa tunnu oikein miltään. Etenkin laulukohtauksissa oli jännän puhdas tunnelma.
Brittania Nicol ja Henry Garrett näyttelevät hyvin teksasista saapuvia hihhulijuntteja. Osasyy elokuvan hyvyyteen löytyikin hyvistä näyttelijäsuorituksista. Graham McTavish vetäisi hyvän roolisuorituksen Morrisonin roolissa eikä Jacqueline Leonard ollut yhtään sen huonompi vaimon roolissa. Näiden miespalvelijaa esittänyt Clive Russell oli varsin hyvä elokuvan alkupuolella mutta lopussa hahmo ei toiminut ihan niin hyvin. Yksi elokuvan mieleenpainuvimmista hahmoista oli kuitenkin Honeysuckle Weeksin esittämä Lolly, joka nähtiin useita kertoja alasti. Matureksi häntä ei voi ihan kutsua kun ikää on vasta vähän päälle 30 vuotta, mutta vähän sellaista maturefiilistä hänestä hehkui. Erittäin seksikäs nainen, jonka alastonkohtauksia kyllä katseli mieluusti. Harmi ettei hahmosta aivan lopussa saatu oikein mitään irti. The Wicker Manin veroinen klassikko The Wicker Tree ei ole, mutta katsomisen arvoinen teos ehdottomasti kuitenkin mielestäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti