sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Le Havre


Le Havre (2011)
Ohjaus: Aki Kaurismäki
Käsikirjoitus: Aki Kaurismäki
Näyttelijät: André Wilms, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, Blondin Miguel, Elina Salo, Evelyne Didi, Quoc Dung Nguyen, Laïka, Little Bob
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 111
Pisteet: ***½
Jälleen hyvä elokuva Aki Kaurismäeltä hieman epäonnistuneemman Laitakaupungin valot elokuvan jälkeen.
Kengänkiillottajana työskentelevä Marcel Marx (André Wilms) asustaa vaimonsa Arlettyn (Kati Outinen) kanssa pohjoisranskalaisessa Le Havren satamakaupungissa. He tulevat Marcelin tuloilla juuri ja juuri toimeen. Eräänä päivänä Arletty joutuu sairaalaan, mutta salaa mieheltään sairauden vakavuuden. Samaan aikaan Marcel tutustuu laittomasti maahan tulleeseen afrikkalaispoika Idrissaan (Blondin Miguel), jonka piilottaa maahanmuuttoviranomaisilta ja yrittää järjestää hänet turvallisesti Lontooseen äitinsä luokse. Matkarahat kootakseen Marcel järjestää tukikonsertin ystäviensä avustuksella. Poikaa estivät poliisit ovat kuitenkin heidän jäljillään.
Kaurismäki kadotti hetkeksi tatsinsa Laitakaupungin valot elokuvaa tehdessään, mutta alkoi löytää sen jälleen tämän elokuvan aikana. Aivan parhaimpien Kaurismäen elokuvien joukkoon tämä ei missään nimessä nouse, mutta parani kyllä koko ajan lopputekstejä lähestyessään. Laiton maahanmuutto tuntui olevan aiheena hieman väkinäinen Kaurismäelle, mutta varsin oivallisen juonen hän on sen ympärille saanut kuitenkin rakennettua. Kerronta on Kaurismäen aiemmista elokuvista tuttua vähäeleistä ja hidastempoista patsastelua, jonka Kaurismäki hallitsee vaikka kädet selän takana. Laitakaupungin valot elokuvassa Kaurismäen elokuvista tuttu henki tuntui olevan aika kateissa, mutta tässä se on jälleen läsnä, ainakin jossain määrin.
Kuvauspaikan vaihdos Suomen Helsingistä Ranskan Le Havreen on tuntunut virkistävän Kaurismäkeä ja elokuva onkin enemmän sitä tuttua Kaurismäkeä, tai ainakin enemmän Mies vailla menneisyyttä muistuttava kuin Laitakaupungin valoja. Mukana on toki tuttuun tapaan myös muutaman suomalaisnäyttelijä, Kati Outinen ja Elina Salo, jotka tekevät ihan hyvät näyttelijäsuoritukset. Päärooliin Kaurismäki on houkutellut ranskalaisnäyttelijä André Wilmsin, jolla on jo runsaasti aiempaa kokemusta Kaurismäen ohjaustyylistä mm. Boheemielämää ja Juha elokuvista. Le Havresta kotoisin oleva ranskalaismuusikko Little Bob nähdään pienessä roolissa omana itsenään esiintymässä Marcelin järjestämässä tukikonsertissa. Muutoinkin elokuvassa kuullaan varsin hyvää musiikkia, joten silläkään saralla Kaurismäki ei petä.
Oikein kiva elokuva siis kyseessä, vaikkei Kaurismäen parhaiden töiden joukkoon lukeudukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti