lauantai 28. huhtikuuta 2012

Chronicle


Chronicle (2012)
Ohjaus: Josh Trank
Käsikirjoitus: Max Landis
Näyttelijät: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan, Michael Kelly, Ashley Hinshaw, Bo Petersen
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 116
Pisteet: ****
Koulukiusattu Andrew Detmer (Dane DeHaan) alkaa kuvata elämäänsä videokameralla. Hänen äitinsä (Bo Petersen) makaa syövän kourissa sängyssä ja työkyvytön ja juoppo isä (Michael Kelly) tykkää pahoinpidellä Andewta koska elämä vituttaa. Serkku Matt (Alex Russell) on Andrewin ainut ystävä, ainakin jollain tasolla. Hän suostuttelee Andrewin rave-bileisiin tapaamaan välillä ihmisiä. Myöhemmin yöllä Matt ja koulun suosituin oppilas ja futispelaaja Steve (Michael B. Jordan) löytävät oudon kuopan lähimetsästä ja pyytävät Andrewta kuvaamaan sitä. He tutkivat kuoppaa syvemmältä ja löytävät ison sinisenä hehkuvan kristallisen esineen, joka aiheuttaa heille nenäverenvuotoa ja päänsärkyä. Kolme viikkoa myöhemmin he alkavat testata telekineettisiä voimiaan, jotka saivat esineestä. Aluksi pienikin esineiden liikuttaminen ajatuksen voimalla saa heidän nenät vuotamaan verta, mutta pikku hiljaa he alkavat tulla yhä voimakkaammiksi ja verenvuodotkin vähentyvät. He alkavat myös oppia käyttämään kykyjä monipuolisemmin, kuten lentämään. Kolmikosta tulee läheisiä, mutta kykyjen käyttäminen pahan tekemiseen erottaa heidät ja pistää lopulta koko kaupungin asukkaat vaaraan.
Josh Trank näyttää miten supersankarileffoja pitää tehdä. Paitsi ettei kyseessä ole varsinainen supersankarileffa, sillä telekineettisiä voimia omaavat teinipojat eivät pukeudu supersankariasusteisiin eivätkä käytä kykyjään hyvän tekemiseen. He ovat vain poikia, jotka alkavat kokeilla rajojaan erikoisvoimia saadessaan. Aivan lopussa on hieman supersankarifiilistä toki mukana, mutta miksikään puhtaaksi supersankarileffaksi tätä ei voi sanoa. Elokuva on kuvattu pääosin Andrewin videokameralla, jolla hän tallentaa elämäänsä. Kyseessä on siis vähän Blair Witch Projectia (ja Cloverfieldiä ja Paranormal Activityä) muistuttava tekele, mutta sillä erotuksella ettei pojat ole tekemässä dokumenttia vaan ihan muuten vain tallentavat tapahtumia kameralla. Välillä tapahtumia kuvataan myös muilla kameroilla, kuten turvakameroilla, kännyköillä ja videoblogia pitävän Caseyn, jota esittää Ashley Hinshaw, kameralla. Tätä ei kuitenkaan kannata jättää katsomatta sen takia että kyseessä on taas tälläinen Blair Witch Project-kopio, vaan paremminkin päinvastoin, sillä tässä kuvaus oli oikein toimivaa. Andrew oppi kykyjensä avulla pistämään kameransa lentämään, joten pelkän olkavaralta kuvaamisen sijaan kamera lentelee välillä hyvinkin erikoisesti.
Näyttelijät olivat pääosin aiemmin tuntemattomia, Dane DeHaanin ja Michael B. Jordanin on saattanut nähdä joissakin tv-sarjoissa, mutta Alex Russellia tuskin muutamista lyhärieistä ja kokopitkistä elokuvista on nähnyt kukaan, tai ainakaan muista. Ja tämä oli hyvä, sillä tuntemattomat näyttelijät suoriutuivat rooleistaan todella mainiosti. Oli helppoa seurata heitä kokeilemassa kykyjensä rajoja ja heistä oppi myös välittämään. Toki hahmoista olisi voinut tehdä parempiakin, mutta lopulta tämä oli kuitenkin viihdeleffa ja sellaisena oikein toimiva näin. Jos heikkouksia lähtee listaamaan, niin sellaisena voi pitää ainakin sitä ettei tässä näytetty laisinkaan kuinka kolmikko huomasi pystyvänsä liikuttamaan esineitä ajatuksen voimalla. Hypättiin vain suoraan siihen kun huomaaminen oli jo tapahtunut. Dialogi olisi myös voinut olla parempaa, nyt tässä oli aika paljon kliseitä, etenkin lopussa. Loppu muistutti kovasti Akira- mangaa ja animea, kävi jopa mielessä että tällä tavalla toteutettuna Akira-elokuva voisikin jopa onnistua. Tai ainakin tehosteiden osalta se voisi olla mahdollista tehdä, tarvittaisiin vaan osaava tekijä.
Josh Trank ei ihan vielä osaa aidosti syvällistä elokuvaa tehdä ainakaan tämän perusteella, mutta hyvän viihteen tekeminen tuntuu onnistuvan. Mies onkin suunnittelemassa Marvelin Ihmenelosista uutta elokuvaa, jonka tulee mahdollisesti ohjaamaan. Osaavasta tekijästä on joka tapauksessa kyse, joten nimi kannattaa pistää mieleen. Tehosteiltaan Chronicle on erittäin toimiva. Vain 12 miljoonaa dollaria maksanut elokuva näyttää huomattavasti kalliimmalta, jotenkin senkin suhteen Josh Trank osoittaa kykynsä tehdä toimivaa tehosteleffaa melko pikkurahalla. Elokuva on kerännyt kassatuloja ympäri maailmaa 123 miljoonaa dollaria, joten menestyksestä voidaan puhua. Jatko-osa onkin jo suunnitteilla, mutta Josh Trankin mukanaoloa ei ole vielä varmistettu. Ihan mielelläni jatko-osan kyllä katselen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti