keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Berlin 36


Berlin 36 (2009)
Ohjaus: Kaspar Heidelbach
Käsikirjoitus: Lothar Kurzawa
Näyttelijät: Karoline Herfurth, Sebastian Urzendowsky, Alex Prahl, August Zirner, Maria Happel, Franz Dinda, Leon Seidel, Thomas Thieme, Johann von Bülow, Julie Engelbrecht, Klara Menzel
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 113
Pisteet: ***½
Vuosi 1936. Berliinissä valmistaudutaan Olympialaisiin, mutta ongelmia tuottavat Amerikkalaiset, jotka aikovat boikotoida kisoja mikäli juutalaisurheilijat eivät saa osallistua kisoihin. Saksa vakuuttaa juutalaisten olevan tervetulleita kilpailemaan. Saksalainen Gretel Bergmann (Karoline Herfurth) on naisten korkeushypyn osalta ennakkosuosikki, mutta hän sattuu olemaan myös juutalainen, joten natsit aikovat tehdä kaikkensa ettei hän voittaisi. He löytävätkin Gretelille varteen otettavan vastustajan, Marie Kettelerin (Sebastian Urzendowsky), johon liittyy kuitenkin vaiettu salaisuus. Kaksikko kohtaa harjoitusleirillä, jossa jakavat huoneen keskenään. Gretel yritetään taivutella luopumaan olympiapaikastaan, mutta yllättäen hän saa eniten tukea pahimmalta vastustajaltaan, Marielta.
Varsin oivallinen draama ja mielenkiintoinen aihekin vielä. Berlin 36 perustuu tositapahtumiin. Gretel Bergmann oli todellakin saksalainen korkeushyppääjä Berliinin Olympialaisten aikoihin ja oli paras saksalaisista ja melko varma mitalin voittaja. Tämähän ei tietenkään natseille käynyt. Tässä elokuvassa on kuitenkin otettu melkoisesti vapauksia juonen ja hahmojen suhteen. Gretelin osuus kuvataan melko historianmukaisesti, mutta Marie Kettelerin hahmo on kuvattu taas melko väärin. Elokuvaa onkin kritisoitu aika ankarasti tästä johtuen. Minään historian oppituntina tätä ei siis kannata ottaa, mutta draamaviihteenä tämä toimii vallan hyvin. Tosin loppu hieman lässähti. Karoline Herfurth näyttelee hienosti pääroolia eikä Sebastian Urzendowsky ole hirveästi sen hassumpi Marien roolissa. Pahisrooleihin on löytynyt myös oivallisia näyttelijöitä.
Millekään ilmapatjoille tässä ei hypitä, vaan kyseessä on sitä perinteistä korkeushyppyä hiekalle. Itse tuli hypittyä myös kouluaikoina samanlailla, tosin puruille. Harmi kun ei jäänyt mieleen omaa korkeusennätystä. No, aika surkea olin kyllä urheilulajeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti