sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

The Divide


The Divide (2011)
Ohjaus: Xavier Gens
Käsikirjoitus: Karl Mueller, Eron Sheean
Näyttelijät: Lauren German, Michael Biehn, Milo Ventimiglia, Courtney B. Vance, Ashton Holmes, Rosanna Arquette, Iván González, Michael Eklund, Abbey Thickson, Jennifer Blanc
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 89
Pisteet: ***½
New York tuhotaan ydinasein. Yhdeksän kerrostalon asukasta ehtii kellarin väestönsuojaan turvaan. Yksi heistä on talonmies Mickey (Michael Biehn), joka olisi mielellään sulkeutunut rakentamaansa väestönsuojaan ihan yksinään. Hengissä selviävät myös Eva (Lauren German) poikaystävänsä Samin (Iván González) kanssa, Josh (Milo Ventimiglia) veljensä Adrienin (Ashton Holmes) kanssa, Joshin kaveri Bobby (Michael Eklund), Marilyn (Rosanna Arquette) tyttärensä Wendin (Abbey Thickson) kanssa sekä Devlin (Courtney B. Vance). Mickey ilmaisee välittömästi muille olevansa johdossa ja muiden olevan vain vieraita hänen turvapaikassaan. No, porukkahan alkaa heti hajoilemaan ruuan ja veden vähyyden takia sekä ulkomaailman tilanteesta tietämättöminä. Devlin yrittää ottaa radiolla yhteyttä mahdollisiin pelastajiin, mutta tyhjin tuloksin. Kunnes oven takaa alkaa kuulua ääniä. Sieltä ei kuitenkaan tule ihan sellaista auttajaa kuin mitä he toivoivat. Lopulta porukka jää taas keskenään väestönsuojaan ja alkavat lopullisesti jakautua kahteen ryhmään, hyviin ja pahoihin.
Xavier Gensin aiemmat ohjaukset Frontière(s) ja Hitman vuodelta 2007 olivat ihan katsomisen arvoisia tekeleitä, mutta eivät mitään hurraa huutoja kuitenkaan herättäneet. Hitman oli lähinnä nopeasti unohdettava. Frontière(s) oli juoneltaan ja hahmoiltaan melkoisen typerä. Sama ongelma on myös tässä miehen uusimmassa ohjaustyössä. Varsinkin alku oli melkoisen kiireinen ja hahmoista ei välittänyt laisinkaan. Michael Biehnin esittämä Mickey nousee hieman muita kiinnostavammaksi, mutta tyytyy lähinnä sauhuttelemaan sikaria. Porukan käytös on naurettavan hölmöä ja amerikkalaiseen tyyliin itkuista kitinää, vaikka ulkopuolella maailma saattaa olla kokonaan tuhoutunut. Harvinaisen hölmöä porukkaa on siis päätynyt väestönsuojaan. Mutta ohjaaja Xavier ei olekaan tästä asetelmasta hirveästi kiinnostunut, vaan keskittyy tässä elokuvassa siihen mitä näistä hölmöistä tyypeistä lopulta tulee, kuka sekoaa ensin ja mitä he ovat valmiita tekemään. Tämä puoli elokuvassa toimiikin melkoisen hyvin, etenkin lopussa. Tosin sielläkin oli vaivana se, ettei yhdestäkään hahmosta aidosti välittänyt. Yhtä hyvin olisivat voineet tappaa toisensa heti eikä ainakaan minua olisi vähempää kiinnostanut.
Elokuvasta löytyy myös scifielementtejä. En lähde niitä tässä spoilaamaan, tai eipä niitä tässä elokuvassa mitenkään kovin tarkasti edes kerrottu. Scifiosuus jää lopulta hyvin vähäiseksi, mutta tuo kyllä tilanteeseen hyvää piristystä hölmön alun jälkeen. Mistään avaruusolioista ei ole kyse, sen verran voin paljastaa. Tämä scifipuoli liittyy siis näihin oven taakse tuleviin "pelastajiin". Koska elokuvan budjetti oli melko pieni, niin tätä scifiosuutta ei voitu senkään takia lähteä kovin tarkasti esittelemään ja ratkaisu on ihan hyvä. Alunperin elokuvassa piti näytellä Melissa George, Sean William Scott, Robert Patrick ja Raphaël Personnaz. Pääroolin sai lopulta Lauren German, joka on vähän liian tylsä päärooliin. Michael Biehn yrittää pitää tasoa yllä, mutta pääsee vasta aivan lopussa kirjaimellisesti irti. Milo Ventimiglia ja Michael Eklund olivat ärsyttäviä rooleissaan ja ehkä juuri siksi heistä saatiin lopussa aika hyvin pahispuolta irti. Rosanna Arquette taas oli sopivan huorahtava roolissaan.
Jälleen kerran siis katsomisen arvoinen elokuva Xavier Gensiltä, mutta vähän siltä vaikuttaa ettei hän mitään oikeasti todella hyvää elokuvaa tule koskaan tekemään. Mutta jos löytyy sopiva käsikirjoitus niin lopputulos voi olla ainakin vielä tätäkin parempi.

2 kommenttia:

  1. Katsoin tämän pari päivää sitten ja aika samanlaisia mietteitä syntyi minullekin. Ainekset hyvään leffaan olivat olemassa, mutta henkilöt jäivät tosiaan yhdentekeviksi. Ihan katsottava leffa kumminkin.

    VastaaPoista
  2. "Huorahtava"? Olikos se tyyppi se mitä ne kaksi äijää raiskasivat? Aikamoista uhrin syyllistämistä kutsua häntä huorahtavaksi, varsinkin kun sana on tarkoitettu naisen seksuaalisuutta loukkaavaksi.

    VastaaPoista