perjantai 6. huhtikuuta 2012

Hysteria


Hysteria (2011)
Ohjaus: Tanya Wexler
Käsikirjoitus: Jonah Lisa Dyer, Stephen Dyer, Howard Gensler
Näyttelijät: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Jonathan Pryce, Felicity Jones, Rupert Everett, Ashley Jensen, Sheridan Smith, Kim Criswell, Gemma Jones
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 93
Pisteet: ***½
Romanttinen komedia vibraattorin keksimisestä.
Englanti 1880-luvulla. Tohtori Mortimer Granville (Hugh Dancy) on kyllästynyt lääkäreihin, jotka eivät tajua mitään bakteereista ja nykylääketieteestä. Kyllästymisen seurauksena hän ei vain tahdo saada pysyvää työpaikkaa mistään, kunnes päätyy tohtori Robert Dalrymplen (Jonathan Pryce) vastaanotolle assistentiksi. Tämä hoitaa keski-ikäisiä naisia jotka kärsivät hysteriasta, yhdestä tavanomaisimmasta vaivasta jota hoidetaan hyväilemällä sukupuolielimiä. Mortimer osoittautuu päteväksi hoitomuodon harjoittajaksi ja on jo saamassa osakkuuden Dalrymplen vastaanotosta sekä menossa kihloihin tämän hurmaavan tyttären, Emilyn (Felicity Jones) kanssa, mutta hoidon suorittamisesta aiheutuvat käsivaivat aiheuttavat ongelmia. Rikkaan ystävänsä, lordi Edmund St. John-Smythen (Rupert Everett) kanssa hän kehittääkin hierontasauvan auttamaan työnteossa. Samalla Mortimer tutustuu tohtori Dalrymplen toiseen tyttäreen, itsepäiseen Charlotteen (Maggie Gyllenhaal), joka johtaa köyhäintaloa. Mortimerin on päätettävä ottaako vaimokseen kaikin puolin täydellisen, mutta melkoisen tylsän Emilyn, vaiko räväkän ja omalaatuisen Charlotten.
Tanya Wexlerin ohjaama Hysteria perustuu tositapahtumiin. Tohtori Mortimer Granville oli yksi ensimmäisistä vibraattorin keksineistä ihmisistä. Aivan ensimmäisenä vibraattorina pidetään 1734 keksittyä jännitteellä toimivaa Tremoussoiria. Vuonna 1869 amerikkalainen George Taylor kehitti höyryllä toimivan Manipulatorin ja lopulta Granville kehitti sähköllä toimivan vibraattorin, jonka myös patentoi. Vuonna 1899 keksittiin vielä patterilla toimiva malli, jonka myötä vibraattorit tulivat kotikäyttöön. Ne olivatkin erittäin suosittuja, kunnes 1920-luvulla vibraattorit poistuivat myynnistä siveettömyyden takia. 1960-luvun seksuaalisen vallankumouksen myötä vibraattori palasi jälleen myyntituotteeksi. Nykymalliset penistä muistuttavat vibraattorit keksittiin vasta 1980-luvulla, sitä aiemmin ne olivat enemmänkin tehosekoitinta muistuttavia tai hierontalaitteiden tyylisiä. Tässä elokuvassa ei siis nähdä mitään nykymallisia vibraattoreita, vaan juurikin tehosekoittimen kaltainen hierontalaite. Juonessa otetaan hieman vapauksia, tässä nimittäin luodaan jo kotimyyntikäyttöinen malli, joka keksittiin vasta noin kymmenen vuotta myöhemmin.
Hysteria on oikein mainio romanttinen komedia, jossa kuvataan hauskasti 1880-luvun lääketiedettä, naisten oikeuksia ja seksuaalisuutta. Mikään hirveän rohkea tämä elokuva ei ole, paremminkin melkoisen kiltti. Alastomuutta ei löydy, naisia kyllä kuvataan jalat ylhäällä saamassa orgasmeja, mutta komediallisin keinoin. Olisi ollut ihan kiva nähdä tästä rohkeampi versio, kun kerran aihe siihen antoi tilaisuuden, mutta näinkin oli varsin hyvä. Tai olihan tuo melko rohkeaa kun Hugh Dancyn esittämä Mortimer sormetti iäkkäitä naisia mukamas sairauden takia. Näyttelijäsuoritukset olivat osuvia, etenkin Hugh Dancy, Maggie Gyllenhaal, Jonathan Pryce, Felicity Jones, Rupert Everett ja sisäkköä esittänyt Sheridan Smith olivat sopivia rooleissaan. Hysteriaa ei enää pidetä sairautena, mutta vielä 1800-luvulla naiset saattoivat menettää kohtunsa ja joutua laitoshoitoon sen takia. Vibraattorin käyttö koetaan edelleen melko häpeällisenä, mutta eihän siinä mitään ihmeellistä pitäisi enää olla. Joten ei muuta kuin ostamaan suriseva vekotin yöpöytälaatikkoon jos siltä tuntuu. Tai sitten käyttää sormiaan. Eipä siis muuta kuin kaikki joukolla masturboimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti