lauantai 7. huhtikuuta 2012

Mission: Impossible - Ghost Protocol


Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)
Ohjaus: Brad Bird
Käsikirjoitus: Josh Appelbaum, André Nemec
Näyttelijät: Tom Cruise, Paula Patton, Simon Pegg, Jeremy Renner, Michael Nyqvist, Vladimir Mashkov, Samuli Edelmann, Anil Kapoor, Léa Seydoux, Josh Holloway, Miraj Gric
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 95
Pisteet: ***½
Ihan hyvää agenttitoimintaa, mutta viimeinen niittaus jäi puuttumaan.
IMF-agentti Ethan Hunt (Tom Cruise) vapautetaan venäläisestä vankilasta ja palautetaan virkaansa. Tehtävänä on siepata Cobalt-nimisen vaarallisen rikollisen henkilöllisyys Moskovasta Kremlinin arkistoista ennen kuin tämä ehtii tuhota ne. Tehtävä kuitenkin epäonnistuu ja Ethan joutuu agenttikollegoidensa Benji Dunnin (Simon Pegg) ja Jane Carterin (Paula Patton) kanssa pakosalle epäiltynä Kremilinin pommittamisesta. Yhdysvallat panee samalla toimeen haamuprotokollan, eli tuhoaa kaikki todisteet IMF-agenttien olemassaolosta. He ovat omillaan jos aikovat puhdistaa nimensä. Ethan ehti tunnistaa Cobaltin ruotsalaissyntyiseksi Kurt Hendricksiksi (Michael Nyqvist) jolla tulee olemaan bisneksiä Dubaissa, tarkemmin ottaen maailman korkeimmassa rakennuksessa Burj Khalifassa. Apuna tällä ydinsodasta unelmoivalla rikollisella on Marius Winstrom (Samuli Edelmann) niminen luottomies. Agenttikolmikon mukaan lähtee myös IMF:n pääanalyytikko William Brandt (Jeremy Renner) jolla on omia salaisuuksiaan tehtävään liittyen. Jahti johdattaa heidät lopulta Mumbaihin jossa käydään lopullinen taisto agenttien maineen palauttamiseksi ja ydinsodan estämiseksi.
Mission: Impossible-elokuvasarjan neljättä osaa on markkinoitu näyttävästi kohtauksilla jotka sijoittuvat maailman korkeimpaan rakennukseen, Burj Khalifaan. Ja kyllähän nuo kohtaukset ovatkin melkoisen huikeita, mutta antavat elokuvasta hieman vääränlaisen kuvan, tai lähinnä liikaakin odotuksia noiden kohtausten osalta. Ne ovat toki elokuvan parhaita hetkiä, mutta sijoittuvat elokuvan puolenvälin tietämille, eli eivät ole kuitenkaan juonen kannalta ihan ne oleellisimmat jutut. Elokuvaa kuvattiin Dubain lisäksi myös Mumbaissa, Bangaloressa, Moskovassa, Prahassa ja Vancouverissa. Kansainvälisestä seikkailusta voidaan siis puhua. Juoni on sekoitus aiemmista osista tuttua menoa sekä aika paljon James Bond-elokuvista tuttua kuviota. Juonen osalta ei siis tarjoilla mitään hirveän ihmeellistä. Rautajätti, Ihmeperhe ja Rottatouille animaatiot aiemmin ohjannut Brad Bird hallitsee seikkailuleffojen tekemisen kuitenkin sen verran mallikkaasti että menosta oli helppo nauttia. Myös näyttelijäsuoritukset olivat kohtuu onnistuneet. Tom Cruisen virnuilu ei tuntunut juuri ärsyttävän ja hattua täytyy kyllä nostaa Burj Khalifan kohtauksista, joissa Tom oli ihan itse kaikissa kuvissa ilman sijaisnäyttelijöitä, toki hänet oltiin turvallisesti valjastettu vaijereilla, mutta aikamoinen huimapää saa olla kun maailman korkeimman rakennuksen seinämille uskaltautuu roikkumaan ja juoksentelemaan. Vaijerit poistettiin jälkikäteen editointivaiheessa tietokoneella, joten niitä on turha etsiskellä kuvasta.
Kotimainen lehdistö on "kohissut" kovasti Samuli Edelmannin roolista elokuvassa. Ja kyllähän miehellä melkoisen näkyvä rooli onkin, voi kai sanoa että näkyvin mitä kenellekään suomalaisella näyttelijällä on koskaan ollut isomman luokan elokuvassa. Samuli ottaa yhteen jopa Tom Cruisen kanssa Dubain kohtauksissa jossa Ethan yrittää saada kiinni hiekkamyrskyssä pakenevan Mariusin. Hyvä takaa-ajokohtaus kyseessä. Mitään hirveitä näyttelijänlahjoja Samulilta ei kohtauksissaan vaadita, sillä kyseessä on melko yhden ilmeen pahis. Mutta ihan vakuuttava mies kyllä roolissa on, eli ei mitään hävettävää. Michael Nyqvist jäi kanssa aika yhden ilmeen pahikseksi, hahmolle olisi kaivannutkin jotain lisäväriä. Jeremy Rennerillä ja Simon Peggillä oli ihan hyvää kemiaa yhteisissä kohtauksissa ja Paula Pattonilla oli valtaisat keuhkot, eikun siis tissit.
Mission: Impossible – Ghost Protocol on makoisaa toimintaviihdettä mutta todellakin vähän vajavainen maku siitä lopulta jäi. Loppupuoli elokuvasta ei oikein lunastanut odotuksia ja parhaimmiksi hetkiksi jäikin alun vankilaosuus, Kremlin-osuus ja sen jälkeiset selvittelyt sekä tietysti Dubain osuus. Kremlin-kohtauksesta jäi mukavasti mieleen laite jolla heijastettiin vartijalle kuvaa käytävästä, vaikka oikeasti laitteen takana oli Cruisen Tomppa ja Simon Pegg. Tekijät eivät ottaneet asioita liian vakavissaan ja Tom Cruisekin tuntui olevan pirteä juuri siitä syystä. Mission: Impossible-elokuvista paras on ehkä edelleen ensimmäinen osa mutta kyllähän tämä ja kolmonen ovat kanssa myös melkoisen toimivia, eikä se kakkonenkaan nyt niin paska tainnut lopulta olla. Pitäisi tosin katsella aiemmat osat uudelleen jotta voisi pistää oikeaan järjestykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti