keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Don 2

Don 2 (2011)
Ohjaus: Farhan Akhtar
Käsikirjoitus: Farhan Akhtar
Näyttelijät: Shak Rukh Khan, Priyanka Chopra, Boman Irani, Om Puri, Lara Dutta, Kunal Kapoor, Florias Lukas, Nawab Shah, Alyy Khan
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 106
Pisteet: ****
Tämä arvostelu sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä osasta, jos et ole sitä nähnyt niin ei kannata lukea.
Don (Shak Rukh Khan) kusetti onnistuneesti kaikkia ja nyt viisi vuotta myöhemmin hän ilmaantuu yllättäen Interpolissa työskentelevän Roman (Priyanka Chopra) eteen ja pyytää saada vapautuksen kaikista rikoksistaan ja vastapalveluksena paljastaa kaikki tietonsa Aasian ja Euroopan huumekaupoista. Interpol-poliisit ja Roma eivät miehen sanoihin kuitenkaan enää luota, joten hänet tuomitaan kuolemaan. Vankilassa tuomiota odottaessaan Don kohtaa Vardhaaniksi paljastuneen D'Silvan (Boman Irani), jonka kanssa alkavat suunnitella pakoa vankilasta. Kyseessä on kuitenkin vain ensimmäinen osa Donin mestarisuunnitelmasta. Luvassa on myös kiristystä, autotakaa-ajoja ja lopulta myös eurovaluuttaa tekevän pankin ryöstäminen. Mutta kuka kusettaakaan ketä tällä kertaa?
Don 2 on kaikinpuolin parempi kuin ensimmäinen osa. Don päästetään tässä kunnolla vapaaksi rellestämään. Enää ei tarvitse esittää hyvistä, vaan voi olla vapaasti paha. Shak Rukh Khan tekee vielä ensimmäistäkin osaa paremman roolisuorituksen ja nauttii selkeästi saadessaan olla pahis. Hahmoa ei ole kuitenkaan tehty liian yksinoiseksi pahikseksi, vaan hänestä löytyy sopivasti myös hyvyyttä, vai olisikohan kyseessä sittenkin taas pelkkää kusetusta? No, se selviää katsomalla elokuva. Farhan Akhtar on luonut loistavan jatko-osan, joka on tällä kertaa enemmän kansainvälinen seikkailu, vähän kuin Mission: Impossible-elokuvat. Paitsi että päähahmo on pahis, joka nauttii tappamisesta ja elää kusettaakseen kaikkia, mukaanlukien katsojaa. Elokuvan budjetti oli 14 miljoonan dollarin tietämillä, mutta paremminkin tämä näytti noin 20 miljoonan elokuvalta, vähintäänkin. Kuvaukset tehtiin enimmäkseen Saksassa ja Berliiniä kuvataankin hienosti taustalla. Kassatuloja Don 2 on kerännyt noin 46 miljoonaa dollaria, joten se on yksi Intian kaikkien aikojen menestyneimmistä elokuvista. Tom Cruisen tapaan myös Shak Rukh Khan teki kaikki omat stunttinsa, mukaanlukien vaarallisen vaijerilaskeutumisen pilvenpiirtäjän katolta. Lopun pankkiryöstö tuo mieleen myös Cruisen Mission: Impossible-elokuvat, joten Cruisen Tomppa on kaiketi jonkunlainen esikuva Shakulle.
Don 2 petraa myös toimintakohtausten osalta. Koreografiat ovat huomattavasti parempia ja Shak Rukh Khankin tuntuu olevan paremmassa vedossa tappelukohtauksissa. Iskut todella näyttävät osuvan, toisin kuin edellisessä osassa. Edellisen osan komediapitoisuus oltiin karsittu tästä miltei kokonaan pois, lähinnä mukana oli mustaa huumoria Don-hahmon esittämänä. Meno oli muutenkin vakavampaa, autot eivät räjähdelleet yhdestä luodista kuten edellisessä osassa, vaan tällä kertaa räjähdysten syynä oli pommit, joita nähtiin lukuisia etenkin lopussa. Lauluja ja tansseja ei yllättäen nähty juuri laisinkaan, mikä oli kyllä hyväkin, ne eivät olisi enää sopineet elokuvan muuhun tunnelmaan. Naiset ovat jälleen aika seinäkukkasia, paitsi Priyanka Chopra, joka tekee jälleen hyvän roolisuorituksen Donia jahtaavana Romana. Don 3:sta on jo myös ollut puhetta ja luultavasti sellainen tullaan näkemäänkin, ajankohta vain on vielä auki. Itse ainakin odottelen jo innolla. Tahtoo lisää Donia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti