tiistai 3. huhtikuuta 2012

Red Dog


Red Dog (2011)
Ohjaus: Kriv Stenders
Käsikirjoitus: Louis de Bernières, Daniel Taplitz
Näyttelijät: Koko, Josh Lucas, Rachael Taylor, John Batchelor, Noah Taylor, Keisha Castle-Hughes, Loene Carmen, Luke Ford, Rohan Nichol, Arthur Angel, Tiffany Lyndall-Knight, Costa Ronin, Neil Pigot, Eamon Farran
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 91
Pisteet: ***½
Kiva elokuva 70-luvulla eläneestä koirasta, josta tuli legenda Australiassa.
Rekkakuski Thomas (Luke Ford) saapuu pieneen syrjäiseen Dampierin-teollisuuskylään. Pubin takahuoneessa hän näkee joukon miehiä ja yhden osoittamassa aseella jotakuta. Thomas säikähtää heidän olevan teloittamassa jonkun, mutta löytääkin heidät valmiina lopettamaan myrkytetyn koiran. He eivät kuitenkaan pysty tekemään sitä, sillä kyseinen koira on legenda paikallisten keskuudessa. Pubin omistaja alkaa kertomaan koiran tarinaa Thomasille ja jutteluun yhtyvät myös muut asukkaat. Red Dog-nimellä tunnettu koira saapui kyseiseen kylään noin kymmenen vuotta sitten ja raivasi tiensä välittömästi kaikkien sydämiin erikoisella asenteellaan ja ystävyydellään. Se ei kuulunut ensin kenellekään, mutta kun kylään muutti bussikuskiksi John Grant (Josh Lucas), se otti miehen isännäkseen. Parin vuoden välein muuttanut mies asettui vihdoin aloilleen ja löysi Red Dogin lisäksi myös toisen rakkauden elämäänsä, Nancyn (Rachale Taylor). Mutta kun isäntä kuoli yllättäen, alkoi Red Dog etsiä häntä joka paikasta, sillä ei tajunnut hänen kuolleen. Red Dog kiersi koko eteläisen Australian ja jopa Japaninkin puolella etsimässä isäntäänsä. Lopulta oli aika palata kotiin.
Tositapahtumiin perustuva elokuva oli todella mukavaa katseltavaa. Tekijöiden asenne oli ehkä liiankin siirappinen ja laskelmoitu, mutta siitäkin huolimatta hieno elokuva, joka sai silmät kostumaan. Hyvää huumoria ja näyttelemistä. Josh Lucas, Rachael Taylor, Luke Ford, Arthur Angel, John Batchelor, Rohan Nichol ja Noah Taylor tekevät mainiot roolisuoritukset. Todellinen tähti on kuitenkin Red Dogia esittävä Koko-koira, joka on ehkä liiankin puhdas roolissaan, mutta kyllähän tuollaisilla koirilla tuntuu turkki aika kiiltävänä pysyvän. Kyseessä on Australiankelpie, joka tunnetaan siitä että se pystyy hyppimään lampaiden selästä toiseen niitä paimentaessaan. Tässä koiruus ei lampaita paimenna, mutta ihmisiä ainakin jossain määrin. Dampierin asukkaat tekevätkin koirasta työliittonsa kunniajäsenen. Näin tapahtui myös tosielämässä ja koiran kuoltua sille pystytettiin patsas, joka seisoo edelleen Dampierin kylässä.
Red Dogin tarina on sen verran tunnettu, että tämä elokuva nousi kahdeksanneksi katsotuimmaksi elokuvaksi Australian elokuvahistoriassa ja dvd:tä on myyty siellä kolmanneksi eniten. Elokuva on palkittu Australiassa myös lukuisilla palkinnoilla ja kriitikotkin ovat tykänneet. Ja mikäs on tykätessä, kiva elokuva, jonka katsomista voi suositella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti