perjantai 30. maaliskuuta 2012

The Hunter


The Hunter (2011)
Ohjaus: Daniel Nettheim
Käsikirjoitus: Alice Addison
Näyttelijät: Willem Dafoe, Sam Neill, Frances O'Connor, Morgana Davies, Finn Woodlock, Sullivan Stapleton, Callan Mulvey, Jacek Koman
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 87
Pisteet: ****½
Hieno elokuva.
Bioteknologiayhtiö Red Leaf palkkaa metsästäjä Martinin (Willem Dafoe) matkustamaan Tasmaniaan, jossa tehtävänä on paikallistaa sukupuuttoon kuolleen pussihukan, eli tasmaniantiikerin mahdollisesti viimeinen elossa oleva yksilö, tuoda siitä kudosnäytteitä ja tuhota kaikki muut todisteet sen olemassaolosta. Martin on yksinäinen susi itsekin, joka hoitaa aina sovitun homman. Perillä hän majoittuu perheen luokse, jonka luonnonsuojelijaisä on kadonnut noin kahdeksan kuukautta aiemmin ja äiti Lucy (Frances O'Connor) makaa sängyssä lääketokkurassa. Martin ystävystyy lapsien (Morgana Davies ja Finn Woodlock) kanssa ja lupaa pitää silmänsä auki kadoksissa olevan isän varalta pussihukkaa paikallistaessaan. Peitetarinana Martin esittäytyy yliopiston lähettämäksi tasmanian paholaisen tutkijaksi ja saa apua paikallisasukas Jack Mindyltä (Sam Neill), josta tuntuu olevan vaikea sanoa kenen puolella tämä on. Paikalliset tukkifirmojen työntekijät eivät ainakaan ole Martinin puolella, se on selvä, mutta mitä onkaan tapahtunut kadonneelle isälle? Pikkuhiljaa Martin saa vastauksia ja pääsee syvällä erämäässä asustelevan pussihukan jäljille, mutta voiko hän todella tuhota viimeisen, jo sukupuuttoon kuolleeksi luullun yksilön?
Pussihukka, eli tasmaniantiikeri tosiaankin kuoli sukupuuttoon 1936, ihmisen tappamana. Sen jälkeen on tehty muutamia havaintoja, joista yhtäkään ei ole varmistettu, joten virallisesti laji on siis kadonnut maan päältä. Lajia on yritetty kloonata jäljellä olevista näytteistä, mutta huonoin tuloksin. Australialainen kirjailija Julia Leigh kirjoitti aiheesta kirjan The Hunter vuonna 1999, johon tämä elokuva siis pohjautuu. Juliahan on nyttemmin tullut tunnetuksi Sleeping Beauty elokuvan ohjaajana. Daniel Nettheim ohjasi Alice Addisonin käsikirjoituksen pohjalta tämän elokuvaversion ja lopputulos on todella hyvä. Sekoitus draamaa, erämaaseikkailua ja trilleriä, joka pitää katsojan hienosti otteessaan. Willem Dafoe tekee uransa yhden parhaimmista roolisuorituksista metsästäjä Martinin roolissa. Tai hänen hahmoansa voisi jopa sanoa palkkasotilaaksi. Yksinäisyydestä pitävä järjestelmällinen mies, joka tutustuu tässä omaan inhimillisyyteensä. Elokuva kuvattiin kokonaan Tasmaniassa upeissa maisemissa. Erämaan henki kuvataan hienon pikkutarkasti. Dafoe opetteli selviytymistaitoja ekspertin opastuksella ja sen kyllä huomaa kaikista yksityiskohdista.
Elokuvan juonessa on hienoa se, että tapahtumia kuvataan miehen näkökulmasta, jonka ainut tarkoitus on tuhota sukupuuttoon kuolleen lajin viimeinen yksilö. Tästä näkökulmasta katsottuna elokuvassa tarjoillaan monia mielenkiintoisia tilanteita. Olisi helppoa muuntaa hahmo tietyssä vaiheessa kääntymään tavoitteissaan toiseen suuntaan, mutta onneksi aivan näin helppoa ratkaisua ei tarjoilla. Nettheim on ohjannut aiemmin vain yhden elokuvan ja useita tv-sarjoja, mutta osoittaa tässä olevansa kyllä seuraamisen arvoinen tekijä. Dafoen lisäksi näyttelijöistä mieleen jäävät Sam Neill, joka toi mieleen Jurassic Park elokuvan vaatetuksensa vuoksi, Frances O'Connor miehensä katoamista surevana perheenäitinä sekä tämän lapsia esittävät Morgana Davies ja Finn Woodlock.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti