torstai 15. maaliskuuta 2012

Gyo

Gyo (OVA) (2012)
Ohjaus: Takayuki Hirao
Käsikirjoitus: Takayuki Hirao
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 76
Pisteet: **½
Loistavasta mangasta on tehty melkoisen tuhnu animeversio.
Kaori on lomailemassa Okinawalla ystäviensä Akin ja Erikan kanssa. He saavat asua Kaorin poikaystävän Tadashin sedän, tohtori Koyanagin omistamassa ranta-asunnossa. Samaan aikaan merestä alkaa nousta maihin kuolleita kaloja, joilla on metalliset jalat ja joilla ne pystyvät liikkumaan ja haisevat mädäntyneille. Osa kaloista on pikkukaloja ja osa isompia, kuten haita. Lisäksi ne levittävät virusta, joka muuntaa ihmiset samanlaisiksi kaasua pursuaviksi olennoiksi. Kaori lähtee takaisin Tokioon etsiäkseen Tadashin, jonka setä tietää paremmin totuuden näistä merestä nousevista hirviöistä. Kaori saa mukaansa myös freelance-kuvaaja Shirakawan.
Tunnin ja kymmenen minuuttia kestävä OVA, eli original video animation Junji Iton Gyo-mangasarjan pohjalta. Kyseinen mangasarja on tosiaankin loistava, mutta tässä juonta on muutettu melkoisesti. Kaori, Tadashi ja Tadashin setä Koyanagi ovat mangassa, mutta muut hahmot on luotu tätä animea varten. Aivan turhaan, sillä lisätyt hahmot ovat täysin typeriä, etenkin Kaorin ystävät Aki ja Erika, joiden ainut tarkoitus on antaa animaattoreille tilaisuus pervoilla hahmojen kustannuksella. Shirakawa on sentään hieman järkevämpi hahmolisäys, mutta lähinnä vain Tadashin korvaaja, sillä Tadashia näytetään tässä lopulta hyvin vähäisesti. Mangan tapahtumia on mukana aika vähäisesti muutenkin, pääjuonessa keskitytään tässä Tokioon pääsemiseen ja Tadashin löytämiseen.
Animoinnin taso on tässä aika hyvää ja onkin sääli että juoni ja hahmot eivät toimi. Animesarjana ja alkuperäisen mangan juonta seuraten tästä olisikin saanut huomattavasti pelottavamman ja toimivamman kauhuelämyksen. Nyt tästä oli kauhu aika kaukana. Merestä metallijaloin nousevat kalat ovat toki hienoja, mutta sen sijaan että ne olisivat todellakin pelottavia, ovat ne tässä lähinnä taustalla olevia örkkejä. Elokuva tuntui vain tekosyyltä tekijöille siihen, että nyt päästään tekemään pervoa kauhupläjäystä, alkuperäisestä mangasta ei olla ilmeisesti oltu kovinkaan kiinnostuneita. Alkuperäinen mangasarja oli kaksi volumea pitkä, joten eihän sellainen määrä juonta mahdu millään reiluun tuntiin ja vielä niin, että juonesta oltiin karsittu suurin osa pois ja laitettu omia tilalle. Noin yhdeksäntoista jaksoa kestävä animesarja olisi toiminut paremmin.
Alkuperäisen mangan voi lukea täältä: http://www.mangareader.net/gyo/1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti