keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

The Awakening


The Awakening (2011)
Ohjaus: Nick Murphy
Käsikirjoitus: Stephen Volk, Nick Murphy
Näyttelijät: Rebecca Hall, Dominic West, Imelda Staunton, Lucy Cohu, John Shrapnel, Diana Kent, Richard Durden, Alfie Field, Isaac Hempstead Wright
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 72
Pisteet: ***½
Hyvä asetelma, josta ei valitettavasti saada kaikkea potentiaalia irti ja sorrutaan liialliseen nokkeluuteen.
Vuosi 1921. Englannissa surraan ensimmäisessä maailmansodassa kuolleita ja nähdään enemmän kummituksia kuin koskaan ennen. Florence Cathcart (Rebecca Hall) on erikoistunut kummitushuijausten paljastamiseen yhteistyössä poliisin kanssa ja on kirjoittanut aiheesta myös kirjan. Poikien sisäoppilaitoksen opettaja Robert Malory (Dominic West) saapuu Florencen luokse pyytäen tätä tulemaan maaseudulla sijaitsevaan sisäoppilaitokseen paljastamaan kummitushuijauksen, tai vaihtoehtoisesti todistamaan aidon kummituksen läsnäolon. Yksi oppilaista on nimittäin kuollut ja käytävillä sanotaan kummittelevan. Jokaisessa luokkakuvassa näkyy haamumainen hahmo. Florence on myös menettänyt rakkaansa sodassa eikä ole hirväen halukas lähtemään mihin tahansa huijareita metsästämään, mutta suostuu lopulta. Perillä odottaa odotettua monimutkaisempi tapaus, joka vie Florencen pidemmälle henkimaailman syövereihin kuin olisi voinut kuvitellakaan.
The Awakening on upealta näyttävä ja kuulostava kummitustalokauhutrilleri, joka kuitenkin sortuu aika pitkälti samaan kuin niin monet muutkin kauhutekeleet nykyään. Juoni on lopulta liiankin kikkaileva ja nokkela. Ylläripylläreitä heitetään katsojan eteen vähän sieltä täältä, vaikka vähempikin riittäisi. Rebecca Hall on erinomainen pääroolissa ja vilauttaa hieman paljasta rintaansakin kameralle. Samalla tiellä oltaisiin voitu olla vieläkin rohkeampia paljaan pinnan suhteen, mutta kiva että tuonkin verran uskallettiin näyttää. Dominic West oli myös hyvä sivuroolissa, kuten myös Imelda Staunton sisäoppilaitoksen taloudenhoitajan roolissa. Tämä oli ohjaaja Nick Murphyn ensimmäinen elokuvaohjaus ja sellaisena melkoisen onnistunut. Nick on kyllä aiemmin ohjannut tv-sarjojen jaksoja, joten ensimmäistä kertaa ohjauspuikoissa hän ei sentään ollut. Selkeästi hänessä on aineksia parempienkin elokuvien tekijäksi.
Mikäli tunnelmallinen kauhuelokuva kiinnostaa niin tätä voi ehdottomasti suositella katsottavaksi. Ja mikäli sellaiset elokuvat kuin The Others ja The Orphanage ovat miellyttäneet, niin eiköhän tästäkin saa aika kivasti säväreitä. Aika hilkulla tämä lopulta oli neljän tähden arvoinen pisteiltä, mutta loppupuoli tosiaan sortui liiaksi muista elokuvista tuttuihin nokkeluuksiin ja juonikikkailuihin ettei aivan sinne päästy. Kummitushuijausten paljastamisesta olisi saanut huomattavasti kiinnostavampiakin juonikuvioita irti, ehkä jotain Sherlock Holmes-tyylistä. Tässä mentiin aika eri suuntaan lopussa, enemmänkin psykologista kauhua siis kyseessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti