lauantai 24. maaliskuuta 2012

Machine Gun Preacher


Machine Gun Preacher (2011)
Ohjaus: Marc Forster
Käsikirjoitus: Jason Keller
Näyttelijät: Gerard Butler, Michelle Monaghan, Kathy Baker, Michael Shannon, Madeline Carroll, Souleymane Sy Savane, Rhema Marvanne
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 84
Pisteet: ***½
Sam Childrens (Gerard Butler) vapautuu vankilasta ja palaa heti rikospuuhiin ja huumeiden käyttämiseen, mutta tajuaa pian ettei elämä voi jatkua samalla tavalla. Vaimo Lynn (Michelle Monaghan) on lopettanut strippaushommat Samin ollessa vankilassa ja tullut uskoon, joten myös Sam hakee kirkosta pelastusta. Hän tuleekin uskoon ja lähtee joitakin vuosia myöhemmin lähetystyöhön Afrikkaan, tarkemmin ottaen Ugandaan. Samalla Sam haluaa käydä katsomassa pohjoisemmassa Sudanin puolella miltä tilanne siellä oikeasti näyttää. Maa on sotatilassa ja Sam näkee läheltä ihmisten, etenkin lapsien ahdingon. Hän päättääkin rakentaa lapsille orpokodin, jota alkaa suojella Sudanin vapausarmeijan miehien kanssa. Pelkkä suojelu ei kuitenkaan auta, vaan Sam alkaa tehdä myös iskuja vihollisten kimppuun pelastaen samalla lapsia. Usko Jumalaan joutuu kuitenkin koetukselle, kun kotona ei tunnuta ymmärtävän miten tärkeätä on pelastaa lapsia Afrikassa. Kotopuolen vaikeudet tuntuvat mitättömiltä verrattuna Sudaniin, jossa Joseph Konyn johtama sissiliike Herran vastarinta-armeija pakottaa lapsia liittymään sotilaikseen ja tappaa tuhansia viattomia ihmisiä. Sam aletaankin tuntea sudanilaisten keskuudessa nimellä Machine Gun Preacher.
Sam Childrens on oikeasti olemassa ja auttaa edelleen lapsia Sudanissa, aseistautuneena. Entinen moottoripyöräjengiläinen tuli uskoon ja perusti orpokodin Sudaniin, jossa on yli kolmesataa lasta. Sudanin vapausarmeijan kanssa hän tekee iskuja vihollisen puolelle pelastaen lapsia hoiviinsa. Tämä elokuva perustuu kirjaan Another Man's War, jonka Sam kirjoitti kokemuksistaan. Käsikirjoituksen laati Jason Keller ja ohjaajan pallilla istui Marc Forster, joka tunnetaan elokuvistaan Monster's Ball, Finding Neverland, Stranger than Fiction ja Quantum of Solace. Parhaillaan Marc on tekemässä World War Z-zombiekirjasta elokuvaversiota. Tässä on oikeastaan vähän samaa fiilistä kuin tuossa zombiekirjassa, ei aiheensa, vaan yleisen tunnelman suhteen. Ja luultavasti tuossakin elokuvassa tullaan näkemään Afrikka mukana jollakin tapaa. Tämä oli siis tavallaan hyvää valmistautumista Marcilta World War Z elokuvaa varten. Aika pelonsekaisin tuntein odottelen kyseistä elokuvaa, sillä sen juonta on muutettu melkoisesti ja ikäraja on PG-13.
Tämä Machine Gun Preacher oli melko toimiva elokuva, etenkin Afrikassa tapahtuneet kohtaukset. Pennsylvaniaan sijoittuneet kohtaukset eivät toimineet aivan yhtä hyvin, tosin varsin hyvät näyttelijäsuoritukset pelastivat niitäkin melkoisesti. Gerard Butler vetäisee varsin hyvän pääroolin ex-narkkari/rikollisena, joka tulee uskoon. Jumalan sanaa ei kuitenkaan tuputeta katsojalle liikaa, vaan tuo puoli pidetään aika hyvin aisoissa. Toimintaa löytyi lopulta melko vähän, mutta eipä tässä toiminnasta kyse ollutkaan. Tosin ne toimintakohtaukset olivat tässä kyllä varsin hyviä. Raadollisia. Lapsisotilaatkin kuvattiin aikamoisen uskottavasti. Kuvauksia tehtiin Afrikassa, jossa kuvausryhmän jäsenet joutuivat itsekin vaarallisiin tilanteisiin korruption ja rikollisuuden keskellä. Varmasti mieleenpainuva kokemus tehdä tälläistä elokuvaa siellä. Lopputekstien aikana nähdään myös oikea Sam Childrens.
Machine Gun Preacher floppasi melkoisen pahasti teatterikierroksella Yhdysvalloissa ja kriitikotkin lyttäsivät sen aika yksimielisesti. Kyseessä on kuitenkin katsomisen arvoinen elokuva ja on myös tällä hetkellä varsin ajankohtainen Kony-videokohun seurauksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti