tiistai 20. maaliskuuta 2012

Syvälle salattu


Syvälle salattu (Body of Water) (2011)
Ohjaus: Joona Tena
Käsikirjoitus: Joona Tena, Mikko Tenhunen, Pekka Lehtosaari
Näyttelijät: Krista Kosonen, Kai Lehtinen, Viljami Nojonen, Peter Ranzén, Risto Aaltonen, Kari Hietalahti, Ilkka Villi
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 82
Pisteet: **
Melkoisen kliseinen ja juoneltaan ohut psykologinen trilleri.
Juristi Julia Mannerlan (Krista Kosonen) elämä menee päin persettä. Avioliitto päättyy ja töitä on aivan liikaa. Julia lupautuu tekemään työhomman syrjäisellä saarella, jonne voimalaitos kaavailee tekoallasta. Julian tehtävä on ajaa luonnonsuojelijoiden asiaa, mutta edes paikalliset asukkaat eivät tunnu olevan kiinnostuneita miten kylälle käy. Mukaan tulee myös Julian poika Niko (Viljami Nojonen), josta hän ei aio luopua. Perillä odottaa vanha kyläkoulu, jossa Julian vanhemmat ovat aikoinaan asuneet. Hän alkaa myös muistaa vanhan kansantarun järvessä asuvasta hengestä, jota hänen äitinsä kertoi hänelle. Tämä kärsii nykyään mielenterveysongelmista eikä suhde isäänkään (Kai Lehtinen) ole ihan kunnossa. Julia alkaa nähdä jonkun liikkuvan kyläkoulun käytävillä ja kellarissa ja alkaa pelätä Nikon olevan vaarassa. Koulun entinen opettaja (Peter Franzén) tuntuu tietävän asioista enemmän kuin kertoo.
Alkutekstiosuus lupaa hyvää, mutta sitten siirrytään tyypilliseen suomalaiselokuvan kuvaukseen ja lähes tv-tasoiseen tunnelmaan. Hyvä kuitenkin että tälläisiä ylipäätään jaksetaan tehdä, vaikkei lopputulos hirveän kummoinen olekaan. Suomalaiset kauhu- ja trillerielokuvat voi laskea yhden käden sormilla, joten jo pelkkä määrän lisääminen voi vielä tuottaa yhden helmen hyvällä lykyllä. Tai eipä siihen mitään onnea tarvita, vaan lisää työtä. Esimerkiksi kuvausta kannattaisi miettiä pidempään, pienillä kuvakulman vaihdoilla ja syväterävyyden hyödyntämisellä kuvauksesta saataisiin jo huomattavasti kiinnostavampaa. Eniten työtä tarvitaan kuitenkin käsikirjoittamisessa ja näyttelijöiden ohjaamisessa. Näyttelijöiden passittaminen puhekouluun olisi myös paikallaan, vaikkei tässä se puoli mikään pahin ongelma ollutkaan.
Syvälle salattu on valitettavan kliseinen trilleri, johon on ahdettu aivan liikaa tuttuja juttuja, kuten avioero, huono suhde vanhempiin, käytävillä vilahtavat hahmot, ärsyttävä pentu vaarassa, jne. Krista Kososen roolisuorituksessa oli ihan hyviäkin juttuja, mutta varsinkin lopussa uskottavuus katoaa kun hahmo meuhaa hikisenä torilla ja sortuu tyhmyyksiin. Vettä käytettiin muutamassa kohtauksessa suht kivasti hyödyksi, mutta lopulta siitäkään puolesta ei saatu oikein mitään irti. En tiedä oliko ohjaaja Joona Tenalla joku näkemys tästä elokuvasta, mutta ainakaan itse en sellaista näkemystä tässä nähnyt tai tuntenut. Ideanpoikanen kyllä löytyi, mutta se ei vielä riitä tekemään elokuvasta hyvää. Mutta ehdottomasti lisää tälläisiä ja parempia, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti