sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Carnage


Carnage (2011)
Ohjaus: Roman Polanski
Käsikirjoitus: Yasmina Reza, Roman Polanski
Näyttelijät: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz, John C. Reilly
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 73
Pisteet: ***½
11-vuotias Zachary Cowan iskee puukepillä koulukaveriaan Ethan Longstreetiä kasvoihin Brooklyn Bridgen puistossa. Seurauksena Ethan menettää pari hammastaan. Poikien vanhemmat kokoontuvat Longstreetien luokse sopimaan asiasta. Zacharyn vanhemmat, Nancy Cowan (Kate Winslet) ja Alan Cowan (Christoph Waltz) ovat jo lähtemässä, mutta keskustelu jatkuu kun Ethanin vanhemmat, Penelope Longstreet (Jodie Foster) ja Michael Longstreet (John C. Reilly) tarjoavat heille juomista ja piirasta. Tarkoitus on päättää sopivatko pojat asiat keskenään, vaiko heidän läsnäollessaan. Ihmisoikeuksista kirjoittava Penelope haluaa sopia asiat sivistyneesti, kuten myös yksinkertaisuudesta pitävä Michael, joka kammoaa hamstereita. Alan on kiinnostunut enemmän työstään, jonne on jatkuvasti yhteydessä kännykällään, mikä taas stressaa jo ennestään stressaantunutta Nancyä. Tapaaminen pitkyttyy entisestään kun Nancy alkaa voida pahoin. Lopulta jokaisen ongelmat nousevat esille keskusteluissa eikä huutamiselta, tavaroiden viskelyltä ja yrjöämiseltäkään vältytä. Luvassa on verilöyly ilman verta.
Roman Polanski ohjasi Yasmina Rezan kirjoittaman God of Carnage näytelmän pohjalta mustan komedian, joka sijoittuu yhteen huoneistoon New Yorkissa. Tai pääasiassa yhteen huoneistoon. Aivan ensiksi näytetään poikien osuus Brooklyn Bridgen puistossa, joka on kuvattu yhdellä otolla. Muutoinkin elokuva on kuvattu aika pitkiä otoksia käyttäen, mutta ei sentään yhdellä otolla. Kuvaukset tehtiin Ranskassa ja ikkunoista näkyvä New York lisättiin myöhemmin digitaalisesti. Elokuva muistuttaa hyvin paljon näytelmää, mutta onneksi kuvauksessa nähdään lähikuviakin, eikä pelkkää yleiskuvaa tai kokokuvaa. Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz ja John C. Reilly vetävät roolinsa hienosti ja ovat pääsyy miksi elokuva kannattaa katsoa.
Ei tätä missään nimessä Roman Polanskin parhaimpien elokuvien joukkoon voida laskea, mutta varsin hyvä elokuva tämä siltikin oli. Sisältöä tästä ei nyt niin lopulta hirveästi löydy, mutta toteutus on todella hyvä ja elokuva pitää kivasti otteessaan asetelman ja näyttelijäsuoritusten takia. Hyvää tässä oli myös se, että Cowanit olivat jo useaan kertaan lähtemässä, mutta päätyivät aina takaisin huoneistoon, jossa lopulta avattiin viinapullo ja päästettiin viimeisetkin mölyt mahasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti