keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Life Without Principle


Dyut meng gam (Life Without Principle) (2011)
Ohjaus: Johnnie To
Käsikirjoitus: Yau Nai-Hoi, Yip Tin-Shing, Cheung Ka-kit
Näyttelijät: Lau Ching-Wan, Richie Ren, Denise Ho, Myolie Wu, Lo Hoi-Pang, So Hang-Suen, Philip Keung, Tam Ping-Man, Cheung Siu-Fai, Felix Wong, Wong Chi-Yin, JJ Jia, Stephanie Che, Yoyo Chen, Anson Leung, Terence Yin
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 75
Pisteet: ****
Johnnie Ton ohjaama rikosdraama finanssimaailman kriisistä, joka koskettaa ihmisten elämää ja saa tekemään asioita joita eivät muuten normaalisti tekisi.
Pankin sijoitusneuvoja Teresa (Denise Ho) yrittää saada hyväuskoiset ihmiset sijoittamaan säästöjään riskiosakkeisiin tai pian edessä on potkut, sillä hän on tuloslistalla viimeisenä. Eräs näistä hyväuskoisista on vanhempi nainen (So Hang-Suen), joka sijoittaa kaikki säästönsä isolla riskillä. Teresan yksi asiakkaista sattuu olemaan koronkiskuri Yuen (Lo Hoi-Pang), joka ryöstetään sen jälkeen kun hän nostaa viisi miljoonaa käteisenä. Samaan aikaan Kreikan velkakriisi pistää osakkeiden kurssit laskuun ja monet menettävät sijoituksensa, mukaan lukien netissä sijoitusrikoksia tekevä triadi Lung (Philip Keung). Perinteisiä triadhommia vielä tekevä Panther (Lau Ching-Wan) auttaa häntä saamaan rahansa takaisin tekemällä ryöstön. Connie (Myolie Wu) taas ehtii ostamaan kalliin asunnon ilman poikaystävänsä, poliisina työskentelevän Cheungin (Richie Ren) suostumusta. Kaikkien näiden ihmisten tarinat joko risteävät tai sijoittuvat hyvin lähelle toisiaan.
Johnnie To teki tätä elokuvaa kolmisen vuotta ja vaikka tästä tykkäsinkin, ei tämä missään nimessä miehen parhaiden ohjaustöiden listalle mahdu. Juonesta löytyy paljon moitittavaa, osan tapahtumista olisi voinut poistaa kokonaan ja etenkin Richie Renin esittämä poliisi tuntui olevan tässä aika väärässä elokuvassa. Jotenkin tästä tuntui kaiken yhteen nitova lanka puuttuvan, mutta siitäkin huolimatta viihdyin tämän parissa varsin kivasti. Monen muun ohjaajan käsissä tästä olisi tullut melkoisen tylsää katsottavaa, mutta Johnnie To onnistuu pitämään finanssimaailman kriisin kuvaamisen varsin kiinnostavana. Alussa tapahtumia seurataan sijoitusneuvoja Teresan silmin. Pitkät kohtaukset, joissa pankki kusettaa ihmisiä uskomaan sijoittamisen olevan riskitöntä, ovat Johnnielle tuttuu tapaan ironisesti kuvattuja. Jos alku pistää haukottelemaan, niin hieman eri kantilta tapahtumia näytetään triadi Pantherin silmin. Johnnien ohjaama Election ja sen jatko-osa kuvasivat triadien muuttaneen tapojaan rikoksia tehdessään, tässä mennään askel pidemmälle ja näytetään triadit tekemässä rikoksia nettimaailmassa toimistoista käsin.
Mitään pyssynpaukuttelua ja perinteistä triadkuvausta tästä ei löydy, vaan kyseessä on melkoisen hidastempoinen draama, jonka tarina kerrotaan pienissä osissa ja välillä palataan ajassa taaksepäinkin. Näyttelijäsuoritukset ovat erittäin hyviä. Etenkin Lau Ching-Wan vetäisee tuttuun tapaansa erinomaisen roolisuorituksen silmiään siristelevänä Pantherina. Denise Ho on myös hyvä Teresan roolissa eikä Myolie Wu ole myöskään yhtään hassumpi Connien roolissa. Richie Renin näyttelijäsuorituksessakaan ei sinällään ole hirveästi vikaa, mutta hahmo ei oikein millään sovi elokuvaan ja tuntui siis melkoisen turhalta hahmolta, jonka takia myös Connie tuntui olevan hieman turha.
Kreikan velkakriisi on edelleen otsikoissa, joten siinäkin mielessä varsin ajankohtainen elokuva Johnnie To'lta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti