maanantai 26. maaliskuuta 2012

Megaforce


Megaforce (Megaforce – aavikkosoturit) (1982)
Ohjaus: Hal Needham
Käsikirjoitus: James Whittaker, Albert S. Ruddy, Hal Needham, Andre Morgan
Näyttelijät: Barry Bostwick, Michael Beck, Persis Khambatta, Edward Mulhare, George Furth, Henry Silva, Evan C. Kim, Ralph Wilcox
Vuonna 2012 katsottu elokuva nro: 85
Pisteet: **
Odotin näkeväni viihdyttävän kalkkunan, mutta melkoisen tylsä paskahan tämä vain oli.
Iso paha sotilasjohtaja nimeltä Guerera (Henry Silva) kiusaa naapurimaata tuhoiskuillaan, joten kenraali Byrne-White (Edward Mulhare) ja majuri Zara (Persis Khambatta) lähtevät hakemaan apua salaiselta armeijalta nimeltä Megaforce, jota johtaa komentaja Ace Hunter (Barry Bostwick). Acen johtamat joukot taistelevat pahuutta vastaan maailman joka kolkalla. Heidän maanalainen tukikohtansa sijaitsee jossakin erämaan keskellä ja käytössä on moderneinta teknologiaa sisältävää asekalustoa ja rakettaja ampuvia moottoripyöriä. Kaiken kruunaa päällä olevat, palleja puristavat lycra-haalarit. Komea Ace onnistuu tietysti hurmaamaan Zaran ja heidän välilleen muodostuu kaikkien aikojen rakkaustarina, muutamassa minuutissa. Mutta tehtävä ei odota. Tarkoituksena on houkutella Guerera, jonka Ace sattuu tuntemaan sotilaskoulutusajoiltaan, naapurivaltion puolelle ansaan, mutta hommahan tietysti ei suju suunnitellusti ja Megaforcen joukot huomaavat olevansa itse ansassa, josta on vain yksi ulospääsy. Siispä raketit laulamaan ja moottoripyörällä lentämään.
Megaforcen juoni on täysin olematon. Parhaimmillaan elokuva tarjoilee kyllä ihan viihdyttävää kalkkunamenoa, mutta on aivan liian tylsä jotta siitä voisi oikeasti tykätä. Valmistumisvuonnaan oikein kunnolla flopannut elokuva on sittemmin noussut monien lempparielokuvaksi juuri huonoutensa vuoksi. Ala- ja yläasteiässä oleville pennuille se on tarjoillut myös monet hienot muistot. Itse näin tämän vasta nyt ensimmäistä kertaa, tai ainakaan ei ole muistikuvaa että olisin nähnyt aiemmin. Joskus 90-luvulla nähtynä tämä olisi voinut kyllä iskeäkin paremmin, mutta nykyään kyllä arvostaa enemmän järjellistä juonta ja vähän tapahtumarikkaampaa menoa. Tässä toimintakohtauksia oli lopulta todella vähän ja ne olivat aivan liian kilttejä. Ketään ei kuollut, tai ei ainakaan näytetty että ketään olisi mitenkään sattunut. Kyseessä olikin enemmänkin lasten leikki, jossa ei oikeasti satuteta ketään.
Barry Bostwick on myöhemmin tullut tutuksi tv-sarjasta Spin City, jossa sentään osaa ihan näytelläkin. Tässä mies hurmaa Persis Khambattan esittämän Zaran charmillaan, mutta jopa ala-asteikäinen nassikka tajuaa ettei näiden kahden välillä mitään peukkulentosuukkoa syvällisempää ole. Yhtään paremmin ei näyttele Henry Silva, joka esittää hurjan pahaa Guereraa. Kenraali Byrne-Whiten roolissa oleva Edward Mulhare tuli samaisena vuonna tunnetuksi paremmin Ritari ässä tv-sarjan Devon Milesina. Ohjaaja Hal Needham toimi ennen ohjaajauraa stuntmiehenä useissa lännenelokuvissa ja miehen tunnetummat ohjaustyöt ovat Konna ja koukku- ja Kanuunankuularalli-elokuvat. South Parkin tekijät Matt Stone ja Trey Parker pitävät tästä elokuvasta niin paljon, että tekivät siitä oman versionsa Team America: World Police, tai kyllähän siinä parodioitiin myös Myrskylinnut tv-sarjaa ja monia muita elokuvia, mutta tämä oli juonen ja hahmojen osalta keskeinen esikuva sille. Ja on myös huomattavasti viihdyttävämpi kyllä tähän verrattuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti