keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Tyttöjen välisestä ystävyydestä


Naissance des pieuvres (Water Lilies/Tyttöjen välisestä ystävyydestä) (2007)
Ohjaus: Céline Sciamma
Käsikirjoitus: Céline Sciamma
Näyttelijät: Pauline Acquart, Louise Blachère, Adele Haenel, Warren Jacquin, Christel Baras, Marie Gili-Pierre
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 387
Pisteet: ***½
Teinityttöjen seksuaalisuuden herääminen.
Marie (Pauline Acquart) on 15-vuotias tyttö, jonka paras ystävä, kuviouintia harrastava hieman pullea Anne (Louise Blachère) on rakastunut poikien joukkueessa uivaan komeaan Françoisiin (Warren Jacquin), jonka kanssa aikoo kokea ensisuudelmansa. Mariekin kiinnostuu kuviouinnista kun ystävystyy poikien kanssa kovasti flirttailevan Florianen (Adele Haenel) kanssa. Heidän välinen ystävyys alkaa pian kuitenkin muuttua läheisemmäksi ja Marie alkaa elätellä toiveita, että Florianekin pitäisi hänestä.
Ranskalaisohjaaja Céline Sciamman ensiohjaus on varsin hyvä draama teinityttöjen seksuaalisuudesta ja jää mieleen ennen kaikkea hyvien näyttelijäsuoritusten ansiosta. Pauline Acquart on erinomainen pääroolissa Mariena, jonka lesboperversioita kuvataan sopivan aistikkaasti. Herkimmät kukkahattutädit varmasti älähtäisivät elokuvan sanomasta ja roisiudesta, mutta eipä ainakaan mitään kohua noussut kun elokuva esitettiin jokin aika sitten Suomenkin televisiossa ihan päiväsaikaan K11-ikärajalla. Eli joko esitys meni heiltä ohi tai sitten tälläinen elokuva ei tosiaan herätä mitään kohua nykypäivän Suomessa. Ja hyvä kyllä jos ei herätä. Ei tässä mitään paheellista nimittäin ollut, vaikkakin yksi 15-vuotiasta esittänyt esiintyi täysin alasti muutamassa kohtauksessa. Ilmeisesti tuo näyttelijä, pulleaa Annea esittänyt Louise Blachère oli kuvausvaiheessa jo täysi-ikäinen, joten mitään ihmeellistähän hänen alastomuudessa ei silloin olekaan.
Marien ja Florianen välinen ystävyys oli hyvin rakennettu. Ensin luulin, että Marie oli pelkästään kiinnostunut kuviouinnista, mutta todellinen kiinnostus olikin Floriane, jota tavatakseen hän on valmis tekemään miltei mitä tahansa. Florianen kiinnostus on kuitenkin pojissa ja neitsyyden menetyksessä. Marien kiinnostus Florianeen kuvataan melkoisen hulluna, hän jopa tutkii Florianen heittämät roskat ja haistelee niitä tunteakseen tytön tuoksun. Myös Floriane tuntuu tajuavan hänen kiinnostuksen, vaikkei sitä hirveästi näytäkään. Adele Haenel esittää Florianen roolia kiinnostavasti. Tämä oli hänen toinen roolinsa kokopitkässä elokuvassa, Paulinelle rooli oli ensimmäinen, kuten myös Louiselle, joten erinomaisia roolisuorituksia jokaiselta siihen nähden.
Huomattavasti parempaa katsottavaa kaikille teinitytöille kuin vaikkapa Twilight-elokuvat. Tässä käsiteltiin realistisesti teinien päähänpistoja kun he alkavat kiinnostua seksuaalisuudestaan. Hahmojen vanhempia ei näytetä kertaakaan, vaan kuvaus pysyy selkeästi teineissä ja heidän ongelmissaan.

2 kommenttia:

  1. Katselin osittain kun tuli telkkarista ihan varkain. Näissä eurooppalaisissa teinileffoissa on ihan eri meininki kuin amerikkalaisissa ja eihän tuollaista kamaa nyt enää jakseta kovin paheksua edes katolisissa piireissä. Toisin sitten rapakon takana.

    Joo, ala-asteikäinen poika naureskeli kavereidensa kanssa tyyliin: höhö! TISSI! höhö!

    VastaaPoista