tiistai 20. joulukuuta 2011

Moneyball


Moneyball (2011)
Ohjaus: Bennett Miller
Käsikirjoitus: Steven Zaillian, Aaron Sorkin
Näyttelijät: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymor Hoffman, Robin Wright, Chris Pratt, Stephen Bishop, Brent Jennings, Ken Medlock, Jack McGee, Kerris Dorsey
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 405
Pisteet: ****
Hyvä draama baseball-joukkueen toimitusjohtajasta, joka yrittää kasata voittajajoukkueen tietokoneanalyysin perusteella.
Oakland Athletics-joukkueen toimitusjohtaja Billy Beane (Brad Pitt) on harmissaan joukkueensa tappiosta vuoden 2001 viimeisessä pelissä, se on nimittäin ainut peli joka muistetaan kun kausi on ohitse. Joukkue on myös menettämässä tähtipelaajansa kaudella 2002, eikä lisärahaa ole tulossa pelaajabudjettiin. Joukkueen pelaajabudjetti onkin yksi pienimmistä, joten menestysmahdollisuuksia ei juurikaan ole. Yrittäessään tehdä vaihtokauppoja pelaajista Cleveland Indians-joukkueen kanssa Billy tapaa Peter Brandin (Jonah Hill), vastikään Yalesta valmistuneen ekonomiaan ja tietokoneanalyyseihin perehtyneen nuorukaisen. Hänellä on radikaaleja ideoita, joiden avulla Billy voisi kasata voittajajoukkueen, eikä edes tarvitsisi suuria summia pelaajien palkkaamiseen. Markkinoilla on nimittäin hyviä pelaajia, joita ei osata arvostaa tarpeeksi. Billy päättääkin palkata Peterin avustajakseen ja alkaa kasata joukkuetta Peterin laskelmien perusteella. Kauden aikana ongelmaksi muodostuu kuitenkin vanhoillinen valmentaja Art Howe (Philip Seymor Hoffman), joka haluaa tehdä asiat niin kuin ne on tehty ennenkin.
Tästä oli vaikea olla tykkäämättä. Bennett Millerin ohjaama urheiludraama perustuu Michael Lewisin kirjoittamaan kirjaan Moneyball, joka kertoi baseball kaudesta 2002, jolloin Oakland Athletics-joukkueen toimitusjohtaja Billy Beane käytti apunaan tietokoneanalyysejä joukkuetta kasatessaan. Apuna oli Paul DePodesta, johon perustuu elokuvassa nähty Peter Brandin hahmo. Kirja herätti suurta kohua baseball-piireissä ilmestyessään vuonna 2003 ja sittemmin useat joukkueet on kasattu tietokonanalyysien pohjalta. En viitsi paljastaa tämän arvostelun yhteydessä kuinka hyvin joukkue pärjäsi, mutta paljastetaan kuitenkin sen verran että menestystäkin tuli. Alunperin elokuvan käsikirjoituksen teki Steven Zaillian ja ohjaajana piti olla Steven Soderbergh, mutta Soderberghillä ja studiolla oli erimielisyyksiä joiden seurauksena ohjaajaksi vaihtui Bennett Miller ja Aaron Sorkin kirjoitti käsikirjoituksen uusiksi. Ja erittäin onnistuneen elokuvan saivat aikaiseksi. Mikään perinteinen urheiludraama ei ole kyseessä, eli jos haluaa nähdä nimenomaan baseballia, tulee pettymään, vaikka toki sitäkin puolta tässä näytetään. Enemmän on kuitenkin kyse joukkueen kasaamisesta, vanhojen tapojen uudistamisesta, entisen pelaajan ja nykyisen toimitusjohtajan halusta menestyä ja huonoiksikin haukuttujen pelaajien uudesta mahdollisuudesta näyttää osaamisensa.
Moneyball on voittanut jo useita palkintoja ja on yhtenä ehdokkaana myös Oscarin saajaksi. Ja kyllähän tässä ainekset ovat juuri sellaiset, että palkintoja voi antaa. Hyviä näyttelijäsuorituksia, hyvää draamaa, hyvää tunnelmaa ja mielenkiintoista kerrontaa urheilulajista joka ei muutoin ainakaan minua juurikaan kiinnosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti