perjantai 30. joulukuuta 2011

Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi tammikuussa kakkoselta


YLE TV2 alkaa esittämään Yhdysvalloissa jo huhtikuussa 2011 alkaneen Game of Thronesin ensimmäistä tuotantokautta. Sarja alkaa 12. tammikuuta ja esitetään aina torstaisin klo 22:00 ja uusintana maanantaisin. Jaksot ovat katsottavissa myös YLE Areenassa.
Katsoin itse sarjan ensimmäisen tuotantokauden jo keväällä 2011 ja täytyy kyllä todeta että kyseessä on yksi parhaimmista sarjoista joita olen katsonut. George R.R. Martinin kirjoittaman kirjan A Game of Thronesin (Valtaistuinpeli) pohjalta tehty sarja saavuttikin heti valtaisin suosion ympäri maailmaa ja kakkoskausi varmistui vain kaksi päivää ensimmäisen jakson esittämisen jälkeen. David Benioff ja D.B. Weiss vastaavat sarjan tekemisestä. He ovat myös käsikirjoittaneet sarjan jaksoja yhdessä Bryan Cogmanin, Jane Espensonin ja George R.R. Martinin kanssa. Jaksojen ohjaajina on toiminut Tim Van Patten, Neil Marshall, Brian Kirk, Daniel Minahan, David Nutter, David Petrarca, Alik Sakharov ja Alan Taylor.
Sarjan suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2007. HBO osti oikeudet Martinin A Song of Ice and Fire (Tulen ja jään laulu) kirjasarjaan, johon on tähän mennessä tehty yhteensä kuusi osaa. A Game of Thrones oli siis vain ensimmäinen osan nimi, mutta sarjan nimeksi siis valittiin ensimmäisen kirjan nimi, eikä kirjasarjan nimeä. Ensimmäisen kauden yhteisbudjetti oli noin 50-60 miljoonaa dollaria. Pilotti kuvattiin vuonna 2009 ja ensimmäisen kauden loput jaksot vuonna 2010.
Rooleissa nähdään liuta varsin tunnettuja näyttelijöitä sekä ihan uusiakin tulokkaita. Sean Bean esittää Eddard Starkia, Michelle Fairley Eddardin vaimoa Catelyn Starkia, Kit Harington Eddardin äpäräpoika Jon Snowta, Isaac Hempstead Wright Eddardin poikaa Bran Starkia, Richard Madden Eddardin poikaa Robb Starkia, Sophie Turner Eddardin tytärtä Sansa Starkia, Maisie Williams Eddardin tytärtä Arya Starkia, Mark Addyn kuningas Robert Baratheonia, Lena Headey kuninkaan vaimoa Cersei Lannisteria, Jack Gleeson kuninkaan poikaa Joffrey Baratheonia, Nikolaj Coster-Waldau kuninkaan vaimon veljeä Jaime Lannisteria, Peter Dinklage kuninkaan vaimon veljeä Tyrion Lannisteria, Charles Dance kuninkaan vaimon isää Tywin Lannisteria, Emilia Clarke tapetun kuninkaan tytärtä Daenerys Targaryenia ja Harry Lloyd tapetun kuninkaan poikaa Viserys Targaryenia. Nämä eri suvut taistelevat valtaistuimesta samalla kun talvi on tulossa.
Martinin luoma maailma on hieman Taru sormusten herrasta maailmaa muistuttava, mutta eroaa siitä kuitenkin jo pelkästään seksin ja kieroilun määrässä. Hahmot eivät myöskään ole puhtaasti hyviä ja pahoja, vaan kaikista löytyy sekä hyviä että pahoja puolia. Taru sormusten herraan verrattuna Game of Thrones on myös huomattavasti realistisempi sarja. Vaikka siinä onkin mukana lähikäärmeitä ja taikuuttakin, se pysyy hyvin maanläheisenä eikä noita elementtejä näytetä ensimmäisellä kaudella kovinkaan hirveästi.
Mikäli ei ole sarjaa vielä katsonut, kannattaa siis katsella ensimmäinen kausi kakkoselta tammikuusta alkaen. Itse odottelen jo toisen kauden alkamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti