lauantai 24. joulukuuta 2011

Gremlins 2: The New Batch


Gremlins 2: The New Batch (Gremlins 2 – uusi pesue) (1990)
Ohjaus: Joe Dante
Käsikirjoitus: Charles S. Haas
Näyttelijät: Zach Galligan, Phoebe Cates, John Glover, Robert Prosky, Robert Picardo, Christopher Lee, Haviland Morris, Dick Miller, Jackie Joseph, Gedde Watanabe, Keye Luke, Kathleen Freeman, Don Stanton, Dan Stanton, Shawn Nelson
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 407
Pisteet: ***½
Viihdyttävä jatko-osa.
Mogwai, joka tunnetaan myös lempinimellä Gizmo, päätyy Clamp Enterprisen pilvenpiirtäjässä sijaitsevalle tiedeosastolle tutkittavaksi kun sen omistaja, pientä puotia New Yorkissa pyörittävä kiinalaisvanhus kuolee. Billy Peltzer (Zach Galligan) sattuu työskentelemään samaisessa rakennuksessa ja pelastaa Gizmon, mutta tämä kastuu ja seurauksena neljä karvapalloa lentää sen selästä ja niistä kasvaa hetkessä Gizmon kaltaisia karvaolioita, mutta häijympiä. Ne syövät keskiyön jälkeen ja pian niitä onkin koko pilvenpiirtäjä täynnä. Billyn, hänen tyttöystävä Katen (Phoebe Cates), mediamoguli Daniel Clampin (John Glover), Billyn pomon Marlan (Haviland Morris) ja Billyn entisen naapurin, herra Futtermanin (Dick Miller) on pysäytettävä riiviöt ennen kuin ne pääsevät ulos rakennuksesta New Yorkin kaduille.
Siinä missä ensimmäinen osa oli vielä aika synkkä kauhukomedia, on tämä jatko-osa puhdasta viihdettä. Ja ratkaisu on ihan toimiva, vaikkakin hieman raaempana tämä olisi voinut toimia huomattavasti paremmin. Riiviöt on tällä kertaa suunnitellut Rick Baker ja hänen efektiryhmänsä. Rahaa on ollut huomattavasti enemmän käytössä ja sen kyllä huomaa tehosteista. Efektien osalta tämä kakkososa voittaakin ensimmäisen osan selkeästi. Juoni on kuitenkin turhan olematon ja poukkoilee vähän sinne tänne ilman kunnon kunnon määränpäätä. Toisaalta tekijät ovat lähinnä halunneetkin pitää hauskaa eivätkä ole siis tavoitelleetkaan mitään palkintoja draamakerronnalla. Ja hauskaa tämän parissa on myös katsojalla. Huumori on toimivaa ja elokuvaviittauksia löytyy runsaasti. Käsittelyssä ovat mm. elokuvan valmistumisvuonna vielä ajankohtaisia olleet Rambo: First Blood Part II ja Tim Burtonin ohjaama Batman. Tekijät uskaltavat myös nauraa itselleen kun elokuvan esitys keskeytyy riiviöiden vallattua projektorihuoneen, apuun tulee onneksi Hulk Hogan. Leonard Maltin puolestaan arvostelee ensimmäisen osan videojulkaisua ja saa palautetta kakkososan riiviöiltä.
Tämä jatko-osa ei menestynyt ensimmäisen osan veroisesti, joten kolmatta osaa ei ainakaan vielä ole tehty. Huhuja tosin on liikkunut että kolmas osakin olisi kehitteillä, joka tehtäisiin 3D-muodossa, mutta aiempien osien ohjaaja Joe Dante on sanonut ettei haluaisi käyttää tietokonetehosteita siinä, joten nähtäväksi jää meneekö kolmas osa koskaan tuotantoon. Ehkä parempi ettei menisi, sillä nämä kaksi ensimmäistä osaa ovat varsin mainioita elokuvia ihan sellaisinaan, ei siis tarvita uusintaversioita tai huonoja jatko-osia, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti