sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Hakkerit


Hackers (Hakkerit) (1995)
Ohjaus: Iain Softley
Käsikirjoitus: Rafael Moreu
Näyttelijät: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Matthew Lillard, Laurence Mason, Renoly Santiago, Fisher Stevens, Alberta Watson, Darren Lee, Peter Y. Kim, Ethan Browne, Lorraine Bracco, Wendell Pierce, Michael Gaston, Marc Anthony
Vuonna 2011 katsottu elokuva nro: 394
Pisteet: **½
Vuosi 1988. 11-vuotias Dade "Zero Cool" Murphy jää kiinni vakavasta tietokonehakkerointirikoksesta ja häneltä kielletään tietokoneiden käyttäminen siihen asti kunnes on täyttänyt 18-vuotta. Vuosi 1995. Dade (Jonny Lee Miller) muuttaa äitinsä kanssa New Yorkiin ja hakkeroituu 18-vuotissyntymäpäivänään paikallisen televisiokanavan verkkoon. Samalla hän kohtaa toisen taitavan hakkerin, Acid Burnin. Myöhemmin uuteen kouluun tutustuessaan Dade tapaa Kate Libbyn (Angelina Jolie), johon ihastuu. Dade ystävystyy myös muutaman hakkerin kanssa, joista yksi, Joey (Jesse Bradford) hakkeroituu Ellingsonin mineraaliyhtiön supertietokoneelle todistaakseen muille osaamisensa. Todisteeksi murrostaan hän lataa supertietokoneelta roskatiedoston, joka sisältääkin yhtiön palveluksessa olevalle Eugene "The Plague" Belfordille (Fisher Stevens) arkaa materiaalia, joten tämä laittaa salaisen palvelun agentit ottamaan kiinni Joeyn saadakseen roskatiedoston takaisin. Daden onkin autettava ystäviään The Plaguen kukistamisessa. Samalla selviää että Kate onkin Acid Burn ja he alkavat kilpailla siitä, kumpi onnistuu paremmin tuhoamaan salaisen palvelun agentteja johtavan Richard Gillin (Wendell Pierce) elämän.
Varsin naurettava hakkerielokuva. Iain Softleyn ohjaama Hackers kuvaa hakkereiden toimintaa sinällään ihan realistisesti, mutta ne varsinaiset hakkerointikohtaukset ovatkin sitten melkoisen puhdasta fantasiaa toteutukseltaan. Mutta jos tämä ei haittaa, voi elokuvasta tavallaan nauttiakin. Onhan se ainakin näin vuonna 2011 katsottuna todella ihmeelliseltä näyttävä 90-luvun muotia ja sen aikaista tekniikkaa kuvaava elokuva. Ja musiikkikin 90-lukua itseään, The Prodigyn Voodoo People ja One Love tunnetuimpina biiseinä. Tätä arvostelua kirjoittaessa piti ihan kuunnella The Prodigyn biiesjä uudestaan youtubesta. Mahtavaa musaa edelleen. Jonny Lee Millerin pärstä jää hyvin mieleen pääroolissa, tosin mieleenpainuvampi on tietysti Angelina Jolie Katen roolissa. Jolie oli melkoisen tuntematon vielä tuolloin. Hänen rintansakin vilahtaa pikaisesti yhdessä kohtauksessa takkia riisuessaan. Muuta nakuilua elokuvasta ei sitten löydykään, tai parin miesnäyttelijän perse kyllä näkyy paljaana.
Elokuvasta julkaistiin aikoinaan nettisivut, joille Internet Liberation Front niminen hakkeriryhmä murtautui sotkemaan mainoskuvia ja tietoja. Mikäs sen parempaa mainosta hakkereista kertovalle elokuvalle. Tai siis jos oikeaoppisia oltaisiin niin puhuttaisiin tietysti krakkereista eikä hakkereista, mutta mennään nyt näillä sanonnoilla mitä media yleisesti käyttää. Tähän loppuun voisin vielä todeta, että The Prodigylla on pirusti hyviä biisejä, ei muuta kuin niitä kuuntelemaan siis. Tulee hyviä muistoja 90-luvulta mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti